2018-06-06 16:55

2018-06-13 08:19

Nytt flygbolag får kritik av experter

KARLSTAD

Ett nytt flygbolag vill ta över trafiken mellan Karlstad och Arlanda redan i augusti, efter Nextjet som ansökte om konkurs i mitten av maj.

Flygbolaget Nextjet, som hade 18 avgångar i veckan från Karlstad till Arlanda, gick i konkurs med drygt 100 miljoner kronor i skulder den 16 maj. Konkursboet såldes till den norska koncernen Olsen Gruppen AS, som har startat ett nytt flygbolag tillsammans med Nextjets före detta vd Magnus Ivarsson som vd för Air Leap, som NWT berättade om i förra veckan.

Nu riktar flygexperter kritik mot det nya bolaget.

– Det vore direkt olämpligt om samma ledning får nytt förtroende av Trafikverket, säger flygexperten Jan Ohlsson till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Det är en komplicerad bransch som kräver stora kunskaper, och det kostar också en och annan krona. Men Nextjet har hållit på sen 2002, många har förlorat pengar. Uppenbarligen fattades kompetensen på Nextjet och det vore olyckligt om småkommuner återigen drabbades av samma ledning.

I ett pressmeddelande skriver Air Leap att de ska komma i gång med trafik mellan Arlanda och Mariehamn den 11 juni. I augusti räknar bolaget med att starta upp en linje mellan Karlstad och Arlanda.

Omfattningen av trafiken och datum kommer att publiceras inom kort, enligt pressmeddelandet.

Flygbolaget Nextjet, som hade 18 avgångar i veckan från Karlstad till Arlanda, gick i konkurs med drygt 100 miljoner kronor i skulder den 16 maj. Konkursboet såldes till den norska koncernen Olsen Gruppen AS, som har startat ett nytt flygbolag tillsammans med Nextjets före detta vd Magnus Ivarsson som vd för Air Leap, som NWT berättade om i förra veckan.

Nu riktar flygexperter kritik mot det nya bolaget.

– Det vore direkt olämpligt om samma ledning får nytt förtroende av Trafikverket, säger flygexperten Jan Ohlsson till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Det är en komplicerad bransch som kräver stora kunskaper, och det kostar också en och annan krona. Men Nextjet har hållit på sen 2002, många har förlorat pengar. Uppenbarligen fattades kompetensen på Nextjet och det vore olyckligt om småkommuner återigen drabbades av samma ledning.

I ett pressmeddelande skriver Air Leap att de ska komma i gång med trafik mellan Arlanda och Mariehamn den 11 juni. I augusti räknar bolaget med att starta upp en linje mellan Karlstad och Arlanda.

Omfattningen av trafiken och datum kommer att publiceras inom kort, enligt pressmeddelandet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.