2018-03-14 10:25

2018-03-14 10:25

Skola och jobb kombineras

KARLSTAD: Ny lärarutbildning i höst

I höst startas en ny lärarutbildning vid Karlstads universitet där studenterna kombinerar studier och jobb.

Grundlärarprogrammet, ett verksamhetsintegrerat program för årskurs 4-6, låter studenterna plugga på 75 procent samtidigt som de arbetar 50 procent i en kommun, skriver Karlstads universitet i ett pressmeddelande.

Studenterna får alltså lön under studietiden. Utbildningen är på 240 högskolepoäng, men eftersom studietakten är på 75 procent blir studietiden över elva terminer.

– På Karlstads universitet gör vi den här satsningen för att skapa möjligheter för en ny målgrupp att nå lärarbehörighet, säger Nina Thelander, prodekan för Lärarutbildningsnämnden på Karlstads universitet, ett pressmeddelande.

Rekryteringsbehov

– Regionen står inför stora rekryteringsbehov de närmaste åren och tillsammans med kommunerna försöker vi hitta fler möjligheter till att få fler utbildade lärare i Värmland.

Utbildningen sker i nära samarbete med flera värmländska kommuner.

– Det här är en möjlighet för oss som kommun i arbetet med att bredda vår rekrytering, säger Erica Andrén, förvaltningschef i Säffle kommun. Vi vill gärna nå ut till invånare som redan bor och verkar i vår kommun, som kanske har svårt att studera på annan ort och vill genomföra en akademisk utbildning.

Grundlärarprogrammet, ett verksamhetsintegrerat program för årskurs 4-6, låter studenterna plugga på 75 procent samtidigt som de arbetar 50 procent i en kommun, skriver Karlstads universitet i ett pressmeddelande.

Studenterna får alltså lön under studietiden. Utbildningen är på 240 högskolepoäng, men eftersom studietakten är på 75 procent blir studietiden över elva terminer.

– På Karlstads universitet gör vi den här satsningen för att skapa möjligheter för en ny målgrupp att nå lärarbehörighet, säger Nina Thelander, prodekan för Lärarutbildningsnämnden på Karlstads universitet, ett pressmeddelande.

Rekryteringsbehov

– Regionen står inför stora rekryteringsbehov de närmaste åren och tillsammans med kommunerna försöker vi hitta fler möjligheter till att få fler utbildade lärare i Värmland.

Utbildningen sker i nära samarbete med flera värmländska kommuner.

– Det här är en möjlighet för oss som kommun i arbetet med att bredda vår rekrytering, säger Erica Andrén, förvaltningschef i Säffle kommun. Vi vill gärna nå ut till invånare som redan bor och verkar i vår kommun, som kanske har svårt att studera på annan ort och vill genomföra en akademisk utbildning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.