2018-02-06 18:47

2018-02-06 18:47

Hört och sett: om våld och vårdnad

KARLSTAD

Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, presenterar en rapport om våld och vårdnad.

– Vi har låtit forskare analysera domslut där våld och vårdnadstvister funnits med, säger pressekreterare Christina Lindström. I hälften av fallen får våldet inga konsekvenser alls för vårdnaden om barnen. I bara två procent av fallen blir den våldsdömde mannen av med vårdnad och umgängesrätt.

– Vi anser att våld mot mamman är våld mot barnet. Även om barnet inte ser när mamman blir slagen, så är det psykiskt våld att leva i en familj där mamman utsätts av pappan.

 

– Vi har låtit forskare analysera domslut där våld och vårdnadstvister funnits med, säger pressekreterare Christina Lindström. I hälften av fallen får våldet inga konsekvenser alls för vårdnaden om barnen. I bara två procent av fallen blir den våldsdömde mannen av med vårdnad och umgängesrätt.

– Vi anser att våld mot mamman är våld mot barnet. Även om barnet inte ser när mamman blir slagen, så är det psykiskt våld att leva i en familj där mamman utsätts av pappan.

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.