2018-01-12 10:45

2018-01-12 10:45

Låt barn gå eller åka buss till skolan – bättre än att få skjuts

VÄRMLAND: Presterar och mår bättre än om de skjutsas av föräldrar

Barn som på egen hand tar sig till skolan, genom att gå, cykla eller åka buss, mår bättre och får bättre skolresultat än de barn som skjutsas i bil av sina föräldrar. Det visar ny forskning från Karlstads universitet.

Det har sedan tidigare forskats mycket på hur vuxna människor påverkas av pendling till och från jobbet. Den visar att långa restider leder till stress och dåligt mående. Men hur barn påverkas av resande till och från skolan har varit relativt okänt.

Bra med långa resor

Det var för att börja fylla den luckan som Jessica Westman, doktor i psykologi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, inledde sin forskning 2012.

– Resultatet är nog glädjande för föräldrar som tycker att barnen sitter på skolbussen för länge. I kognitiva tester presterade barnen med längre restid bäst. Min slutsats är att de barnen har mer möjlighet att ägna sig åt olika aktiviteter under resan vilket gör att de piggnar till. De kan snacka med kompisar, spela spel på mobilen, lyssna på musik och sedan umgås mer, säger Jessica Westman.

Viktigt med aktivitet

Forskningen baseras på enkätundersökningar med vårdnadshavare och barn i åldrarna 10–15 år i Värmland och Skåne. Barnen har också fått fylla i dagbokshäften samt genomgå kognitiva tester.

– En lite förvånande och glädjande slutsats är att typen av aktivitet under resan verkar ha betydelse för hur barnet mår och presterar. Det öppnar för många möjligheter där föräldrar och politiker kan införa olika tekniker för att få barnen att mentalt piggna till vilket ger bättre motivation och koncentration under skoldagen, säger Jessica Westman.

Utforska närmiljön

Om barnen går eller cyklar till skolan har också det stora fördelar.

– Då får barnen en chans att utforska sin närmiljö samt. Vi tror att vi gör barnen en tjänst genom att skjutsa dem med bil, om vi måste göra det så bör man försöka göra resan till något positivt. Kanske hitta på någon lek, umgås eller spela någon bra musik som alla kan sjunga med till.

Testa ställa bilen

Jessica Westman som bor i Maxstad utanför Karlstad har själv två barn, hennes tioårige son åker buss till skolan, den fyraåriga dottern skjutsas med bil till förskolan.

– När hon börjar förskoleklass får hon åka skolskjuts. Nu får hon följa med på promenad med hundarna på morgonen innan förskolan. Om den här forskningen kan leda till att någon eller några föräldrar åtminstone testar att promenera med barnen till skolan i en månad för att sedan ta bilen till jobbet är jag väldigt nöjd, säger Jessica Westman.

Det har sedan tidigare forskats mycket på hur vuxna människor påverkas av pendling till och från jobbet. Den visar att långa restider leder till stress och dåligt mående. Men hur barn påverkas av resande till och från skolan har varit relativt okänt.

Bra med långa resor

Det var för att börja fylla den luckan som Jessica Westman, doktor i psykologi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, inledde sin forskning 2012.

– Resultatet är nog glädjande för föräldrar som tycker att barnen sitter på skolbussen för länge. I kognitiva tester presterade barnen med längre restid bäst. Min slutsats är att de barnen har mer möjlighet att ägna sig åt olika aktiviteter under resan vilket gör att de piggnar till. De kan snacka med kompisar, spela spel på mobilen, lyssna på musik och sedan umgås mer, säger Jessica Westman.

Viktigt med aktivitet

Forskningen baseras på enkätundersökningar med vårdnadshavare och barn i åldrarna 10–15 år i Värmland och Skåne. Barnen har också fått fylla i dagbokshäften samt genomgå kognitiva tester.

– En lite förvånande och glädjande slutsats är att typen av aktivitet under resan verkar ha betydelse för hur barnet mår och presterar. Det öppnar för många möjligheter där föräldrar och politiker kan införa olika tekniker för att få barnen att mentalt piggna till vilket ger bättre motivation och koncentration under skoldagen, säger Jessica Westman.

Utforska närmiljön

Om barnen går eller cyklar till skolan har också det stora fördelar.

– Då får barnen en chans att utforska sin närmiljö samt. Vi tror att vi gör barnen en tjänst genom att skjutsa dem med bil, om vi måste göra det så bör man försöka göra resan till något positivt. Kanske hitta på någon lek, umgås eller spela någon bra musik som alla kan sjunga med till.

Testa ställa bilen

Jessica Westman som bor i Maxstad utanför Karlstad har själv två barn, hennes tioårige son åker buss till skolan, den fyraåriga dottern skjutsas med bil till förskolan.

– När hon börjar förskoleklass får hon åka skolskjuts. Nu får hon följa med på promenad med hundarna på morgonen innan förskolan. Om den här forskningen kan leda till att någon eller några föräldrar åtminstone testar att promenera med barnen till skolan i en månad för att sedan ta bilen till jobbet är jag väldigt nöjd, säger Jessica Westman.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.