2017-10-26 16:55

2017-10-26 17:00

Mer lokal mat i skolan

VÄRMLAND: Elva kommuner och landstinget i matprojekt

Mer värmländsk mat i skolan. Det är målet för elva värmländska kommuner och landstinget i ett gemensamt projekt.

Kockar och kökschefer från elva kommuner gör nu studiebesök hos över 20 värmländska matproducenter, berättar Alain Grenard, kostchef på gymnasieförvaltningen i Karlstads kommun.

– Vi får en bra inblick i vad som finns i Värmland och som kan passa oss.

Han står i höstsolen på Warpnäs gård i Segerstad utanför Karlstad, omgiven av kockar och kökschefer från flera kommuner och från landstinget. Här föds 13 000 grisar upp varje år och just nu finns 6 000 på gården, enligt Mathias Spelmans, vd för Warpnäs gård.

Nytt samarbete

– Att kockar samarbetar över kommungränserna har vi inte gjort förut, säger Alain Grenard. Det är kockarna som avgör om projektet blir lyckat. Och det är mycket roligare att laga mat när det finns en historia bakom.

Initiativet till projektet kom från Karlstads kommun, där politikerna vill öka andelen närproducerad mat i skolorna. Men något siffersatt mål finns inte än.

– Det enda mål vi har är att öka, men det pratas om att det är bra att vi har en siffra, säger Alain Grenard. Det är lättare att komma med ett konkret mål när man vet vad som finns.

Projektet ska också leda till en samling recept, kanske 40–50 stycken, med råvaror från lokala producenter och som funkar i skolkök.

Agneta Hedlund är kostchef i Kils kommun och uppskattar studiebesöket på Warpnäs gård.

– Det är spännande att komma ut.

Grönt och ekologiskt

Maria Sundin är kock på Jättestenskolan i Grums och väljer gärna värmländsk mat.

– Jag är lokalpatriot, det känns bättre när vi gör pannbiffar av värmländskt kött.

Vad tycker barn och föräldrar?

– De vill att barnen ska få mat som de vill ha, men ingen är nöjd med att bara få köttfärssås.

När skolan serverar närproducerad mat försöker hon framhäva det för eleverna och hon tycker att intresset ökar. Det gäller även vegetarisk mat.

– Det blir bättre, vi testar med lite olika rätter och grytor går alltid hem.

Som i många andra kommuner strävar Grums efter att servera mer vegetariskt.

– Då kan vi få utrymme till att välja bättre kött, säger kostchefen Eva Hamnebo.

29,8 procent av skolmaten är ekologisk – nära målet på 30 procent. Något mål för andelen närproducerad mat finns inte, men Grumspolitikerna vill att den ska öka.

Fotnot: De kommuner som ingår i skolmatsprojektet är Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Filipstad, Arvika, Forshaga, Kil, Sunne, Grums, Säffle och Munkfors. Landstinget i Värmland deltar också.

Kockar och kökschefer från elva kommuner gör nu studiebesök hos över 20 värmländska matproducenter, berättar Alain Grenard, kostchef på gymnasieförvaltningen i Karlstads kommun.

– Vi får en bra inblick i vad som finns i Värmland och som kan passa oss.

Han står i höstsolen på Warpnäs gård i Segerstad utanför Karlstad, omgiven av kockar och kökschefer från flera kommuner och från landstinget. Här föds 13 000 grisar upp varje år och just nu finns 6 000 på gården, enligt Mathias Spelmans, vd för Warpnäs gård.

Nytt samarbete

– Att kockar samarbetar över kommungränserna har vi inte gjort förut, säger Alain Grenard. Det är kockarna som avgör om projektet blir lyckat. Och det är mycket roligare att laga mat när det finns en historia bakom.

Initiativet till projektet kom från Karlstads kommun, där politikerna vill öka andelen närproducerad mat i skolorna. Men något siffersatt mål finns inte än.

– Det enda mål vi har är att öka, men det pratas om att det är bra att vi har en siffra, säger Alain Grenard. Det är lättare att komma med ett konkret mål när man vet vad som finns.

Projektet ska också leda till en samling recept, kanske 40–50 stycken, med råvaror från lokala producenter och som funkar i skolkök.

Agneta Hedlund är kostchef i Kils kommun och uppskattar studiebesöket på Warpnäs gård.

– Det är spännande att komma ut.

Grönt och ekologiskt

Maria Sundin är kock på Jättestenskolan i Grums och väljer gärna värmländsk mat.

– Jag är lokalpatriot, det känns bättre när vi gör pannbiffar av värmländskt kött.

Vad tycker barn och föräldrar?

– De vill att barnen ska få mat som de vill ha, men ingen är nöjd med att bara få köttfärssås.

När skolan serverar närproducerad mat försöker hon framhäva det för eleverna och hon tycker att intresset ökar. Det gäller även vegetarisk mat.

– Det blir bättre, vi testar med lite olika rätter och grytor går alltid hem.

Som i många andra kommuner strävar Grums efter att servera mer vegetariskt.

– Då kan vi få utrymme till att välja bättre kött, säger kostchefen Eva Hamnebo.

29,8 procent av skolmaten är ekologisk – nära målet på 30 procent. Något mål för andelen närproducerad mat finns inte, men Grumspolitikerna vill att den ska öka.

Fotnot: De kommuner som ingår i skolmatsprojektet är Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Filipstad, Arvika, Forshaga, Kil, Sunne, Grums, Säffle och Munkfors. Landstinget i Värmland deltar också.