2017-10-12 21:09

2017-10-12 21:09

Mötesspåret i Välsviken börjar byggas vintern 2019

KARLSTAD: Satsar 165 miljoner kronor för att höja kapaciteten

Nu ska Trafikverkets järnvägsplan för byggande av mötesspår i Välsviken ut på granskning. Drygt 1,5 kilometer långt blir det nya spåret som ska förbättra kapaciteten på Värmlandsbanan.
– Det kommer att byggas samtidigt som mötesspåret över Pråmkanalen.

Det säger Trafikverkets projektledare Kajsa Söderqvist.

Behovet av fler platser att mötas på längs Värmlandsbanan är mycket stort. Efter beslutet att vänta med mötesspåret i Väse på grund av högre kostnader än planerat är satsningen i Välsviken mycket viktig.

Mellan den 13 oktober och den 3 november ska järnvägsplanen ut på granskning. Projektet omfattar byggandet av ett 1,5 kilometer långt mötesspår vid dagens hållplats i Välsviken till en kostnad av 165 miljoner kronor.

– Samtidigt kommer en ny plattform anläggas på sydsidan om dagens. För att man ska kunna ta sig till den ska det byggas en ny gång- och cykelport under spåren. Samtidigt ska dagens bro över spåret alldeles öster om hållplatsen rivas eftersom den är i dåligt skick, säger Kajsa Söderqvist.

Byggstart 2019

Mötesspåret i Välsviken är precis som det kommande över Pråmkanalen inne i Karlstad en förutsättning för den kommande ombyggnaden av Karlstad C med tillhörande resecentrum som planeras påbörjas 2020.

– Båda de två nya mötesspåren byggs samtidigt och projekten inleds i början av 2019 och ska vara klara under senhösten samma år.

– Det innebär att det blir en avstängningsperiod i stället för två. Det hade inte heller varit möjligt att tidigarelägga bygget i Välsviken eftersom det krävs att man söker om det 18 månader i förväg för att få in det i tågplanen.

Det säger Trafikverkets projektledare Kajsa Söderqvist.

Behovet av fler platser att mötas på längs Värmlandsbanan är mycket stort. Efter beslutet att vänta med mötesspåret i Väse på grund av högre kostnader än planerat är satsningen i Välsviken mycket viktig.

Mellan den 13 oktober och den 3 november ska järnvägsplanen ut på granskning. Projektet omfattar byggandet av ett 1,5 kilometer långt mötesspår vid dagens hållplats i Välsviken till en kostnad av 165 miljoner kronor.

– Samtidigt kommer en ny plattform anläggas på sydsidan om dagens. För att man ska kunna ta sig till den ska det byggas en ny gång- och cykelport under spåren. Samtidigt ska dagens bro över spåret alldeles öster om hållplatsen rivas eftersom den är i dåligt skick, säger Kajsa Söderqvist.

Byggstart 2019

Mötesspåret i Välsviken är precis som det kommande över Pråmkanalen inne i Karlstad en förutsättning för den kommande ombyggnaden av Karlstad C med tillhörande resecentrum som planeras påbörjas 2020.

– Båda de två nya mötesspåren byggs samtidigt och projekten inleds i början av 2019 och ska vara klara under senhösten samma år.

– Det innebär att det blir en avstängningsperiod i stället för två. Det hade inte heller varit möjligt att tidigarelägga bygget i Välsviken eftersom det krävs att man söker om det 18 månader i förväg för att få in det i tågplanen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.