2017-09-25 16:35

2017-09-26 07:02

Feskhandlarn skänker bort hummervinsten

Hallå där Pontus Båth, delägare i Feskhandlarn från Göteborg med butiker på Bergvik och Välsviken i Karlstad inför tisdagens hummerpremiär.

– Det har varit mycket diskussioner om plast i haven och det slår hårt mot vår verksamhet. Samtidigt som vi gör något gott och skänker all förtjänst under veckan till Save the oceans vill vi uppmärksamma våra kunder och landets beslutsfattare på att plast i haven är ett jätteproblem. Humrar är dyra produkter och då blir det mycket pengar till deras verksamhet.

På tisdagsmorgonen är det hummerpremiär med Göteborgs fiskauktion, vad tror du första lådan går för i år?

– Den är alltid dyr och har gått från 10 000 kronor till 100 000 kronor. Men vi får se, den kan nog gå för runt 50- 60 000. Därefter droppar priset.

Hur många svenska humrar hamnar i era butiker i Karlstad?

– Vi har fått många beställningar från både privatpersoner och företag, så det blir säkert över 100 stycken nu första veckan, men det kan bli fler. Vi säljer också amerikanska och danska humrar som är lite billigare.

Det har blivit hårdare regler för hummerfiske i höst med färre hummertinor, kortare säsong och större minimimått för att rädda beståndet. Hur påverkar det er?

– Det slår mest mot fritids- och sportfisket och inte så mycket mot yrkesfiskare och jag tycker det är positivt att man håller koll på beståndet. Fritidsfisket är faktiskt mycket större än yrkesfisket i kilo per år, vilket inte är så allmänt känt. Som fiskeföretagare i tredje generationen måste vi tänka framåt för ett hållbart hav och fiske. Och våra kunder efterfrågar det, att vi säljer reko produkter som är bra både för magen och miljön.

Då kommer ni heller inte sälja humrar och övrig fisk i vanliga plastpåsar framöver?

– Det stämmer. Vi har beställt återvinningsbara miljöpåsar som man får betala för, så vi har både ock. Man kan också få den i bara papper eller i påse man tagit med hemifrån. Det är kunden själv som får göra sitt val.

– Det har varit mycket diskussioner om plast i haven och det slår hårt mot vår verksamhet. Samtidigt som vi gör något gott och skänker all förtjänst under veckan till Save the oceans vill vi uppmärksamma våra kunder och landets beslutsfattare på att plast i haven är ett jätteproblem. Humrar är dyra produkter och då blir det mycket pengar till deras verksamhet.

På tisdagsmorgonen är det hummerpremiär med Göteborgs fiskauktion, vad tror du första lådan går för i år?

– Den är alltid dyr och har gått från 10 000 kronor till 100 000 kronor. Men vi får se, den kan nog gå för runt 50- 60 000. Därefter droppar priset.

Hur många svenska humrar hamnar i era butiker i Karlstad?

– Vi har fått många beställningar från både privatpersoner och företag, så det blir säkert över 100 stycken nu första veckan, men det kan bli fler. Vi säljer också amerikanska och danska humrar som är lite billigare.

Det har blivit hårdare regler för hummerfiske i höst med färre hummertinor, kortare säsong och större minimimått för att rädda beståndet. Hur påverkar det er?

– Det slår mest mot fritids- och sportfisket och inte så mycket mot yrkesfiskare och jag tycker det är positivt att man håller koll på beståndet. Fritidsfisket är faktiskt mycket större än yrkesfisket i kilo per år, vilket inte är så allmänt känt. Som fiskeföretagare i tredje generationen måste vi tänka framåt för ett hållbart hav och fiske. Och våra kunder efterfrågar det, att vi säljer reko produkter som är bra både för magen och miljön.

Då kommer ni heller inte sälja humrar och övrig fisk i vanliga plastpåsar framöver?

– Det stämmer. Vi har beställt återvinningsbara miljöpåsar som man får betala för, så vi har både ock. Man kan också få den i bara papper eller i påse man tagit med hemifrån. Det är kunden själv som får göra sitt val.