"Svårt att tro att det ligger skarp ammunition där"

KARLSTAD: Pensionerad överstelöjtnant om Sandbäckstjärn:

”Enkelt sätt” att bli av med ammunition. Det tror Jan Hage, pensionerad överstelöjtnant, är orsaken till att det hittats granater och ammunition i Sandbäckstjärn. Men någon skarp ammunition tror han inte det handlar om.

Som NWT skrev i tisdagens tidning hittade ett gäng fiskare i förra veckan ett antal rökhandgranater och brandhandgraneter i Sandbäckstjärn i Karlstad. Bombgruppen från Göteborg har konstaterat att det handlar om riktiga granater.

Lös ammunition

Jan Hage, pensionerad överstelöjtnant som bland annat har tjänstgjort på I2, tror dock inte att det har dumpats skarpa granater eller skarp ammunition i tjärnet.

– Jag har väldigt svårt att tro att det skulle ligga skarp ammunition där. Det där var ett övningsområde så där har det bara använts lös ammunition. Skarp ammunition användes bara på skjutbanorna.

Varför kastades det där?

– Ammunition som gått ut måste förstöras. Det var nog ett enkelt sätt att bli av med ammunition som annars måste skickas på destruktion.

Området kring Sandbäckstjärn är tills vidare avspärrat:

– Åtminstone till och med torsdag. Då ska vi, polisen och Försvarsmakten träffas för att bland annat få en bedömning kring hur farligt detta är, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör på Karlstads kommun.

På lördag är det dags för motionsloppet Tjurruset, vars bansträckning angränsar i området.

– Loppet kommer att arrangeras precis som planerat. Möjligtvis blir det en liten annan sträckning, men arrangörerna hittar nog ett annat ”dyhåleställe” som löparna kan tampas med, säger Per-Anders Bergman.

2017-09-12 16:40

2017-09-12 16:40