2017-09-10 12:27

2017-09-10 15:04

Smedjans dag gjorde premiär

SMIDE: Traktorer, veteranbilar och en hel del smide

Alsters sockens hembygdsförening har sågens dag och kvarnens dag.
– Det är på grund av det vi kände, nu skapar vi smedjans dag! säger Ordförande i hembygdsföreningen Thornbjörn Svensson.

Bakgrunden är att det funnits en smedja som ingen använt sedan 50-talet. Thorbjörn Svensson och några andra eldsjälar från området tyckte att det var onödigt. Därför drog de i gång smedjans dag. Men eftersom intresset för traktorer och veteranbilar är stort i trakten – fick även de hänga med. Grålleklubben kom med många fina traktorer till premiären. En av dem, en John Deere, dateras ända till 1939. Ägaren Heter Bengt Johansson men det var hans morbror Sten Juliusson som köpte traktorn på 60-talet.

– Den rullar fortfarande, säger Bengt Johansson.

Lite smide också

Just det, det hette ju smedjans dag. Smederna på plats var Karina Lindberg och Per-Martin Ramberg från Nora Bergslagens smide. De stod och värmde, slog och vred sina föremål till perfektion och den nyfikne fick se på.

– Jag är hobbysmed och har hållit på i 20 år ungefär. Det fina med smide är historian. Det var så här man lagade saker på gården förr i tiden, säger Karina Lindberg.

För Thornbjörn Svensson är målet med dagen också att locka ungdomar från Vallargärdets skola.

– Det vore roligt att få hit lite barn så de får se hur en spik tillverkas till exempel.

Avslutade med parad

Även om smidet var huvudfokus så var inte bilarna och traktorerna långt efter som publikfavoriter. Det var även så att traktorerna som agerade utställningsföremål under dagen hade något mer att bjuda på än att bara stå still. Som grädde på moset satte sig förarna bakom ratten i en parad. Självklart gick äldst först.

Bakgrunden är att det funnits en smedja som ingen använt sedan 50-talet. Thorbjörn Svensson och några andra eldsjälar från området tyckte att det var onödigt. Därför drog de i gång smedjans dag. Men eftersom intresset för traktorer och veteranbilar är stort i trakten – fick även de hänga med. Grålleklubben kom med många fina traktorer till premiären. En av dem, en John Deere, dateras ända till 1939. Ägaren Heter Bengt Johansson men det var hans morbror Sten Juliusson som köpte traktorn på 60-talet.

– Den rullar fortfarande, säger Bengt Johansson.

Lite smide också

Just det, det hette ju smedjans dag. Smederna på plats var Karina Lindberg och Per-Martin Ramberg från Nora Bergslagens smide. De stod och värmde, slog och vred sina föremål till perfektion och den nyfikne fick se på.

– Jag är hobbysmed och har hållit på i 20 år ungefär. Det fina med smide är historian. Det var så här man lagade saker på gården förr i tiden, säger Karina Lindberg.

För Thornbjörn Svensson är målet med dagen också att locka ungdomar från Vallargärdets skola.

– Det vore roligt att få hit lite barn så de får se hur en spik tillverkas till exempel.

Avslutade med parad

Även om smidet var huvudfokus så var inte bilarna och traktorerna långt efter som publikfavoriter. Det var även så att traktorerna som agerade utställningsföremål under dagen hade något mer att bjuda på än att bara stå still. Som grädde på moset satte sig förarna bakom ratten i en parad. Självklart gick äldst först.

  • Julius Thornquist