2017-09-07 06:00

2017-09-14 21:15

Säsongen tar aldrig slut

KARLSTAD: Kajakentusiaster i lustfyllda övningar

September är här och sommaren är över – för de flesta. För entusiasterna i Karlstads Paddelklubb och Karlstads Långfärdspaddlare är det ännu långt kvar till fryspunkten. På måndagskvällen var det övningsdags.

– Det finns väldigt mycket roligt man kan göra i en kajak som innebär att man blir väldigt blöt.

Orden kommer från Malin Olin, ansvarig för långfärdspaddling i Karlstads Paddlarklubb och tillika initiativtagare till måndagskvällens övningar i Tullholmsviken.

Ett tiotal paddlare, iförda torrdräkter, kapell och flytvästar tränger sig ner i sina sittbrunnar och ger sig ut på vattnet med olika paddeldrag, alltefter åt vilket håll kajaken ska förflyttas. Det är sidledes och baklänges och farkosterna ställs på kant för snävare girar. Plötsligt börjar några jaga varandra. Det hela påminner lite om en flock änder på spelhumör.

Träna säkerhet

– Det ska vara roligt att träna säkerhet. Allt vi gör när vi paddlar ska vara roligt, skrattar Malin och övergår till att beskriva den kamraträddning som just dras igång. För Henrik är det första gången och Jan blir hans guide.

– Vi gör det här för att bli bättre paddlare och för att öka säkerheten. Det ger trygghet att öva under ordnade former, menar Malin, som ägnar stor del av sommarhalvåret i sin kajak, gärna tillsamman med andra i paddelklubben eller nätverket Karlstads Långfärdspaddlare.

– Det finns väldigt mycket roligt man kan göra i en kajak som innebär att man blir väldigt blöt.

Orden kommer från Malin Olin, ansvarig för långfärdspaddling i Karlstads Paddlarklubb och tillika initiativtagare till måndagskvällens övningar i Tullholmsviken.

Ett tiotal paddlare, iförda torrdräkter, kapell och flytvästar tränger sig ner i sina sittbrunnar och ger sig ut på vattnet med olika paddeldrag, alltefter åt vilket håll kajaken ska förflyttas. Det är sidledes och baklänges och farkosterna ställs på kant för snävare girar. Plötsligt börjar några jaga varandra. Det hela påminner lite om en flock änder på spelhumör.

Träna säkerhet

– Det ska vara roligt att träna säkerhet. Allt vi gör när vi paddlar ska vara roligt, skrattar Malin och övergår till att beskriva den kamraträddning som just dras igång. För Henrik är det första gången och Jan blir hans guide.

– Vi gör det här för att bli bättre paddlare och för att öka säkerheten. Det ger trygghet att öva under ordnade former, menar Malin, som ägnar stor del av sommarhalvåret i sin kajak, gärna tillsamman med andra i paddelklubben eller nätverket Karlstads Långfärdspaddlare.

  • Joachim Lagercrantz