Motionscentralen öppnar

KARLSTAD: "Det är jättepositivt att det blir en öppning"

Turerna runt Skutbergets motionscentral har varit många. På måndagen öppnar den igen – i alla fall tillfälligt.

Sedan årsskiftet har motionscentralen varit stängd då kommunen valde att inte förlänga arrendekontraktet med First Camp.

Ett sökande efter en ny privat aktör påbörjades och kommunen var själva ovilliga att ta över. Nu har de ändå gjort det och delar av anläggningen öppnar i dag, måndag klockan 09:00.

Besökarna kommer att känna igen sig.

– Vi öppnar i det skick som det var innan, säger fastighetsförvaltare Frida Wigenstam.

Ingen konkurrens

Motionscentralen ska skötas av personer som ingår i arbetsmarknadsåtgärder. Det är dock inte hela motionscentralen som blir tillgänglig för allmänheten, utan endast omklädningsrum, duschar, bastu och gemensamhetsutrymmen. Kommunen skriver i ett pressmeddelande att detta är för att hålla nere kostnaderna och för att inte konkurrera med privata gymaktörer.

Skutbergets wenner

I samband med att motionscentralen stängdes bildades föreningen Skutbergets wenner, som jobbat med att försöka få lokalerna att öppna igen. Tomas Martinsson, föreningens ordförande är positiv till öppningen, även om han inte är helt nöjd.

– Det är jättepositivt att det blir en öppning. Det var efterlängtat. Men tyvärr så öppnas den inte i den form som den var förut.

Utvärdering

Turerna kring Skutberget har varit många. Allt från Muminland till rivning av motionscentralen har varit uppe på agendan. Just nu anser sig kommunen i alla fall ha hittat en preliminär lösning för motionscentralen som blir öppen till och med 30 september.

– Efter sommaren görs en utvärdering så vi kan se om det finns möjlighet att fortsätta hålla motionscentralen öppen i höst och vinter, säger kommunalråd Linda Larsson (S).

Inget inträde

Tidigare har det funnits hel- eller halvårskort, tiokort och dagsentréer till motionscentralen. Senaste året såldes endast 97 helårskort. Nu blir det fritt inträde till de öppna delarna.

– Det är bra att vi har fått fram en lösning för sommaren och att Karlstadsbor och besökare kan använda motionscentralen utan att betala inträde, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M).

Gammal byggnad

Motionscentralen byggdes 1971 och en så gammal byggnad är naturligtvis inte i toppskick.

– Det finns underhållsbehov om vi fortsätter ha öppet långsiktigt, men det vet vi ju inte nu, säger Frida Wigenstam.

I april sade fritidsnämndens ordförande Johanna Larsson (M) till NWT att motionscentralen inte kommer att finnas kvar som den ser ut i dag och kommunalråd Linda Larsson bekräftar att det fortfarande är fallet.

– Det stämmer, det behövs en ny.

Framtiden är med andra ord osäker, men för stunden har motionscentralen öppet mellan 9-18 på vardagar och mellan 10-16 på helgerna. Personal finns på plats under öppettiderna.

  • Sandra Dahlskog

2017-07-17 06:00

2017-07-17 17:01