2017-07-15 06:00

2017-07-25 17:51

"Man ska våga satsa på tillväxt"

KARLSTAD: Politiker i kommunstyrelsen är positiva till turistattraktioner

Lerinmuseet är ett bevis på att en kulturattraktion kan berika turistnäringen. Både Anders Tallgren (S) och Alexander Torin (M) i kommunstyrelsen ser gärna att Muminlandet blir ytterligare ett dragplåster.

– Man ska våga satsa, det var rätt beslut att köpa Museet för fem år sedan och jag stöttar det fortfarande. Nu har vi ett starkt kluster i Karlstad city med flera besöksmål. Och att satsa strategiskt på bland annat Muminlandet skulle också vara gynnsamt, det drar in fler jobb och fler besökare. Detta i sin tur skulle kunna leda till ett nytt hotell, säger Tallgren.

Han tycker också det är viktigt att ha något som attraherar den yngre målgruppen.

– Lerins konstgalleri går bra men riktar sig främst mot äldre, Muminlandet skulle öppna upp ett intresse för barnfamiljer.

Just att satsa på olika saker som skapar tillväxt, belyser även Alexander Torin (M) som en viktig del av en stads utveckling.

– Det är viktigt att utöka Karlstads, och på så sätt Värmlands attraktivitet, gör man inget så händer inget, säger Torin, som menar att det måste finnas saker som drar människor till att flytta till Karlstad i stället för storstäderna.

Ett lyckat beslut

Torin säger att det är en risk att lägga ned stora summor pengar på kulturverksamhet. I fallet Lerin var prislappen stor.

– Man ska vara försiktig med skattekollektivets pengar. Just nu när det är högkonjunktur kan man vara mer offensiv. När det gäller Lars Lerin är det inte en så stor risk, men för kommunen att köpa något så dyrt kan vara farligt, säger Torin.

Att museiverksamheten går minus mellan en till två miljoner om året tycker han inte är ett problem.

– Det är en billig kulturverksamhet som skapar väldigt mycket annan inkomst.

– Man ska våga satsa, det var rätt beslut att köpa Museet för fem år sedan och jag stöttar det fortfarande. Nu har vi ett starkt kluster i Karlstad city med flera besöksmål. Och att satsa strategiskt på bland annat Muminlandet skulle också vara gynnsamt, det drar in fler jobb och fler besökare. Detta i sin tur skulle kunna leda till ett nytt hotell, säger Tallgren.

Han tycker också det är viktigt att ha något som attraherar den yngre målgruppen.

– Lerins konstgalleri går bra men riktar sig främst mot äldre, Muminlandet skulle öppna upp ett intresse för barnfamiljer.

Just att satsa på olika saker som skapar tillväxt, belyser även Alexander Torin (M) som en viktig del av en stads utveckling.

– Det är viktigt att utöka Karlstads, och på så sätt Värmlands attraktivitet, gör man inget så händer inget, säger Torin, som menar att det måste finnas saker som drar människor till att flytta till Karlstad i stället för storstäderna.

Ett lyckat beslut

Torin säger att det är en risk att lägga ned stora summor pengar på kulturverksamhet. I fallet Lerin var prislappen stor.

– Man ska vara försiktig med skattekollektivets pengar. Just nu när det är högkonjunktur kan man vara mer offensiv. När det gäller Lars Lerin är det inte en så stor risk, men för kommunen att köpa något så dyrt kan vara farligt, säger Torin.

Att museiverksamheten går minus mellan en till två miljoner om året tycker han inte är ett problem.

– Det är en billig kulturverksamhet som skapar väldigt mycket annan inkomst.

  • Julius Thornquist