2017-06-19 06:00

2017-06-19 09:04

"Tonåringar är bra träning i att ta kritik"

MÅNDAGSINTERVJU: Per-Inge Lidén

Han har bott i Kongo, levt 15 år utan bil med åtta personer i hushållet och seglar helst på ledigheten. Möt missionspastorn som blev kommunalråd och öppet tar debatten i heta frågor.

I dag klubbas detaljplanen för ett moskébygge på Rud i kommunfullmäktige. Ett förslag som delar den politiska majoriteten i Karlstad och har mött mycket kritik bland kommuninvånarna.

Det kommunalråd som är tydligt för ett synligt moskébygge i Karlstad och har bemött kritiken mest i offentliga sammanhang är miljöpartisten Per-Inge Lidén.

Som ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden har han också uttalat sig när det gäller att hitta vinterboende för EU-migranter och har beslutanderätt i känsliga ärenden som rör omhändertagande av barn enligt LVU.

Det har riktats hård kritik mot dig personligen och det är ett tufft klimat på sociala medier. Hur hanterar du hot och nedsättande kommentarer?

– Jag är i politiken för att göra skillnad, inte för att bli populär. Jag vill skapa ett samhälle där alla människor oavsett tro, hudfärg, religion och sexuell läggning får finnas och känns sig trygga. Jag kommer väldigt nära det mörka i samhället, på individplan och möter människor direkt. Det är en viktig uppgift för samhället.

– Folk är i allmänhet snälla. Men visst har jag fått ha larm i fickan några gånger då det förekommit hot, men inte mycket med tanke på alla beslut jag tagit. Att vara sexbarnspappa är den bästa skolan i att lära sig ta kritik. Jag är van vid att sätta gränser och ta tuffa debatter, det är bra träning med tonåringar. Dessutom har jag i jobbet som pastor i 25 år blivit van att försöka hålla ihop folk som tycker olika och jag har fått en förståelse för hur människor tänker. Det har hjälpt mig mycket i politiken.

Du tar aktivt debatter i sociala medier. Varför gör du det?

– Det är min uppgift som politiker. Jag tycker man ska träda fram och vara tydlig så medborgarna vet vad man står för.

Tycker du att fler kommunalråd borde göra det?

– Jag säger inte vad andra borde eller inte borde göra. Alla får hitta sitt sätt som känns bra att möta medborgare och väljare. Jag har varit en offentlig person sedan 1985, det går alltid att söka upp mig och jag känner inget problem med det. Men alla vill inte ha det så.

Per-inge Lidén gick med i Miljöpartiet 2006 och hade sitt första politiska uppdrag i teknik- och fastighetsnämnden. Sedan 2010 blev politiken en heltidssyssla. Han har varit ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Värmlandstrafik innan nuvarande uppdrag.

– Jag har en amerikansk syn på politiker. Jag tycker det är bra att vi turas om att vara förtroendevalda och det är bra att ha haft ett yrkesliv innan. Politik är inget livsuppdrag utan en förmån och spännande del i livet. Men vi ska turas om, det är en fördel att se samhället ur flera perspektiv.

Nästa år är det val, ställer du upp för omval?

– Jag har funderat mycket på det och just nu lutar det åt att det vore roligt att vara med en period till.

Vilken är din drivkraft?

– Kommunpolitik är den roligaste delen i politiken för det är så konkret och nära människors vardag. Ett beslut får resultat direkt jämfört med att sitta i riksdagen. Sverige är väldigt decentraliserat, kommunen bestämmer jättemycket vilket är unikt i världen. Kommunpolitiker har för vana att inte vara så prestigefulla med att samarbeta över partigränserna och lösa saker och ha trevligt tillsammans. Och det har vi. Det kräver flexibilitet, att man är en grupparbetsmänniska. Jag gillar det.

Hur fungerar det som MP att styra tillsammans med alliansen i Karlstad?

– Jag tycker det har fungerat väldigt bra. Vi är inte överens i många frågor men vi är duktiga på att kompromissa. Vi är ett bra team som löser mängder av problem hela tiden. Vi kan hantera sammanlagt 40 olika ärenden på ett kommunstyrelsemöte och för att få till ett beslut krävs det smidighet, effektivitet och en vilja att hitta nya lösningar som vi inte sett på förut. Det finns även olika viljor inom ett parti. Det är ett politisk hantverk som är intressant och en rolig process.

Som ordförande i kommunstyrelsen har Per-Samuel Nisser ett viktigt jobb att göra för att ni ska bli överens. Är det hans förtjänst att det går så bra?

– Det har absolut betydelse. Han har en mjuk ledarstil som är oerhört viktig. Han är duktig på att lyssna och få med alla.

MP fick 6,9 procent i riksdagsvalet 2014 och 4,1 procent i senaste opinionsmätningen. En kännbar minskning precis ovanför fyraprocentsspärren. Vad är anledningen till det?

– Men vi fick 7,9 procent i Karlstad! Det var vi nöjda med. Det är svårt att styra som det mindre partiet i en regeringskonstellation. MP var ett glatt litet oppositionsparti med stora visioner som inte var beredda på att kompromissa så mycket. Och S har alltid regerat i egen majoritet och befinner sig plötsligt i en konstellation. Men vi har påverkat i klimatfrågan som tagit stora kliv, på bekostnad av de stora visionerna. Det har varit en svår tid att styra i, men det hade blivit sämre utan oss.

Vad konkret kan ni göra för att vinna tillbaka väljarna innan valet 2018?

– Visa våra drömmar och visioner om den positiva bilden av samhället vi vill ha; ett klimatsmart samhälle med plats för alla som tål ett 300-årsperspektiv. Vi behöver måla upp de stora visionerna igen, det har varit för mycket tjafs och småfrågor. Vilken värld ska vi ha om 100 år? Det ska vi prata om.

Du är pastor och politiker. Vilket är nästa drömjobb?

– Mitt första jobb, när jag pluggade, var bussförare och jag trivdes med det. Sen ville jag bli journalist. Jag gillar att skriva, och prata, och gjorde praktik på VF i Arvika, jag kommer därifrån. I år har jag gått novellskrivarkurser på Biskops Arnö. Så bussförare eller författare.

Hur kopplar du av? Eller lever du med politiken dygnet runt?

– Jag är på standby dygnet runt eftersom jag har socialjour måndag-fredag och var femte helg. Om jag lämnar kommunen måste jag säga till och få en ersättare. Men jag tar aldrig med mig handlingar hem, jag behöver ha en tydlig skillnad mellan jobb och fritid för mig själv. Att segla är avkoppling för mig. Och att åka till stugan i Årjäng, gärna ensam. Att ha familj gör att man tvingas ut ur politiken och in i vardagslivet.

Efter 15 år utan bil har du skaffat en elhybridbil. Varför nu?

– Alla 7 000 anställda inom kommunen har rätt till en leasingbil med bruttolöneavdrag. Men det måste vara en miljöbil med max 100 gram i utsläpp. Och min släpper ut 49. Det nappade jag på. Men det har varit mycket positivt och lite speciellt att vara utan bil, särskilt som vi är en familj på åtta personer. Man blir bra på att planera, att veckohandla med cykelkärra och lära barnen åka buss själva. Barn borde generellt klara sig mer själva än vad de gör i dag. Det lär dem att ta ansvar och att vara kreativa.

I dag klubbas detaljplanen för ett moskébygge på Rud i kommunfullmäktige. Ett förslag som delar den politiska majoriteten i Karlstad och har mött mycket kritik bland kommuninvånarna.

Det kommunalråd som är tydligt för ett synligt moskébygge i Karlstad och har bemött kritiken mest i offentliga sammanhang är miljöpartisten Per-Inge Lidén.

Som ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden har han också uttalat sig när det gäller att hitta vinterboende för EU-migranter och har beslutanderätt i känsliga ärenden som rör omhändertagande av barn enligt LVU.

Det har riktats hård kritik mot dig personligen och det är ett tufft klimat på sociala medier. Hur hanterar du hot och nedsättande kommentarer?

– Jag är i politiken för att göra skillnad, inte för att bli populär. Jag vill skapa ett samhälle där alla människor oavsett tro, hudfärg, religion och sexuell läggning får finnas och känns sig trygga. Jag kommer väldigt nära det mörka i samhället, på individplan och möter människor direkt. Det är en viktig uppgift för samhället.

– Folk är i allmänhet snälla. Men visst har jag fått ha larm i fickan några gånger då det förekommit hot, men inte mycket med tanke på alla beslut jag tagit. Att vara sexbarnspappa är den bästa skolan i att lära sig ta kritik. Jag är van vid att sätta gränser och ta tuffa debatter, det är bra träning med tonåringar. Dessutom har jag i jobbet som pastor i 25 år blivit van att försöka hålla ihop folk som tycker olika och jag har fått en förståelse för hur människor tänker. Det har hjälpt mig mycket i politiken.

Du tar aktivt debatter i sociala medier. Varför gör du det?

– Det är min uppgift som politiker. Jag tycker man ska träda fram och vara tydlig så medborgarna vet vad man står för.

Tycker du att fler kommunalråd borde göra det?

– Jag säger inte vad andra borde eller inte borde göra. Alla får hitta sitt sätt som känns bra att möta medborgare och väljare. Jag har varit en offentlig person sedan 1985, det går alltid att söka upp mig och jag känner inget problem med det. Men alla vill inte ha det så.

Per-inge Lidén gick med i Miljöpartiet 2006 och hade sitt första politiska uppdrag i teknik- och fastighetsnämnden. Sedan 2010 blev politiken en heltidssyssla. Han har varit ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Värmlandstrafik innan nuvarande uppdrag.

– Jag har en amerikansk syn på politiker. Jag tycker det är bra att vi turas om att vara förtroendevalda och det är bra att ha haft ett yrkesliv innan. Politik är inget livsuppdrag utan en förmån och spännande del i livet. Men vi ska turas om, det är en fördel att se samhället ur flera perspektiv.

Nästa år är det val, ställer du upp för omval?

– Jag har funderat mycket på det och just nu lutar det åt att det vore roligt att vara med en period till.

Vilken är din drivkraft?

– Kommunpolitik är den roligaste delen i politiken för det är så konkret och nära människors vardag. Ett beslut får resultat direkt jämfört med att sitta i riksdagen. Sverige är väldigt decentraliserat, kommunen bestämmer jättemycket vilket är unikt i världen. Kommunpolitiker har för vana att inte vara så prestigefulla med att samarbeta över partigränserna och lösa saker och ha trevligt tillsammans. Och det har vi. Det kräver flexibilitet, att man är en grupparbetsmänniska. Jag gillar det.

Hur fungerar det som MP att styra tillsammans med alliansen i Karlstad?

– Jag tycker det har fungerat väldigt bra. Vi är inte överens i många frågor men vi är duktiga på att kompromissa. Vi är ett bra team som löser mängder av problem hela tiden. Vi kan hantera sammanlagt 40 olika ärenden på ett kommunstyrelsemöte och för att få till ett beslut krävs det smidighet, effektivitet och en vilja att hitta nya lösningar som vi inte sett på förut. Det finns även olika viljor inom ett parti. Det är ett politisk hantverk som är intressant och en rolig process.

Som ordförande i kommunstyrelsen har Per-Samuel Nisser ett viktigt jobb att göra för att ni ska bli överens. Är det hans förtjänst att det går så bra?

– Det har absolut betydelse. Han har en mjuk ledarstil som är oerhört viktig. Han är duktig på att lyssna och få med alla.

MP fick 6,9 procent i riksdagsvalet 2014 och 4,1 procent i senaste opinionsmätningen. En kännbar minskning precis ovanför fyraprocentsspärren. Vad är anledningen till det?

– Men vi fick 7,9 procent i Karlstad! Det var vi nöjda med. Det är svårt att styra som det mindre partiet i en regeringskonstellation. MP var ett glatt litet oppositionsparti med stora visioner som inte var beredda på att kompromissa så mycket. Och S har alltid regerat i egen majoritet och befinner sig plötsligt i en konstellation. Men vi har påverkat i klimatfrågan som tagit stora kliv, på bekostnad av de stora visionerna. Det har varit en svår tid att styra i, men det hade blivit sämre utan oss.

Vad konkret kan ni göra för att vinna tillbaka väljarna innan valet 2018?

– Visa våra drömmar och visioner om den positiva bilden av samhället vi vill ha; ett klimatsmart samhälle med plats för alla som tål ett 300-årsperspektiv. Vi behöver måla upp de stora visionerna igen, det har varit för mycket tjafs och småfrågor. Vilken värld ska vi ha om 100 år? Det ska vi prata om.

Du är pastor och politiker. Vilket är nästa drömjobb?

– Mitt första jobb, när jag pluggade, var bussförare och jag trivdes med det. Sen ville jag bli journalist. Jag gillar att skriva, och prata, och gjorde praktik på VF i Arvika, jag kommer därifrån. I år har jag gått novellskrivarkurser på Biskops Arnö. Så bussförare eller författare.

Hur kopplar du av? Eller lever du med politiken dygnet runt?

– Jag är på standby dygnet runt eftersom jag har socialjour måndag-fredag och var femte helg. Om jag lämnar kommunen måste jag säga till och få en ersättare. Men jag tar aldrig med mig handlingar hem, jag behöver ha en tydlig skillnad mellan jobb och fritid för mig själv. Att segla är avkoppling för mig. Och att åka till stugan i Årjäng, gärna ensam. Att ha familj gör att man tvingas ut ur politiken och in i vardagslivet.

Efter 15 år utan bil har du skaffat en elhybridbil. Varför nu?

– Alla 7 000 anställda inom kommunen har rätt till en leasingbil med bruttolöneavdrag. Men det måste vara en miljöbil med max 100 gram i utsläpp. Och min släpper ut 49. Det nappade jag på. Men det har varit mycket positivt och lite speciellt att vara utan bil, särskilt som vi är en familj på åtta personer. Man blir bra på att planera, att veckohandla med cykelkärra och lära barnen åka buss själva. Barn borde generellt klara sig mer själva än vad de gör i dag. Det lär dem att ta ansvar och att vara kreativa.

Per-Inge Lidén

Ålder: 57 år.

Bor: Kedjehus på Stodene i Karlstad.

Familj: Fru och sex barn, varav två bor kvar hemma.

Gör Kommunalråd för MP i Karlstad, ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden och ordförande i studieförbundet Bilda.

Läser: Fruktansvärt massa handlingar, dagstidningar och deckare, helst Håkan Nesser.

Ser på tv: Solsidan och bra filmer med lyckligt slut.

Lyssnar på: Jag gillar musik av alla slag, men kan säga Nisse Landgren och Kongopop som Papa Wemba.

Äter helst: Lasagne och glace au four.

Dricker helst: Rött vin och vatten.

Intressen: Segla, snickra på sommarstugan och umgås med tonåringarna.

Smultronställe: Timmeröarna i Karlstads skärgård.

Motto: Lev nu!

Kuriosa: 1995-97 bodde vi i Kongo då jag jobbade som internationell sekreterare i missionskyrkans ungdomsrörelse och som ordförande i ISAK. Jag Nelson Mandela då vi hade förhandlingar med ANC. Jag gillar Afrika, människorna och kulturen, varmt året om och de har en skön syn på livet. Om två veckor ska jag till Vatikanen som representant för Bilda och närvara vid kardinalsvigningen av Anders Arborelius.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.