2017-06-19 16:48

2017-06-20 07:17

Majoritet för ett moskébygge

KARLSTAD: Klar vinst för ja-sidan

(UPPDATERAD) Byggplanerna för en moské på Rud går vidare. Majoriteten av fullmäktigepolitikerna röstade för förslaget som klubbades igenom med tydlig marginal.

Det var en utdragen debatt med ett tydligt utfall. Ja-sidan vann med 37 röster mot 21 och detaljplanen för moskén på Rud röstades således igenom med bred marginal.

Resultatet var väntat. Från tidigare uttalanden var det endast Robert Andersson och Eva Wikström Hallonsten, båda från Liberalerna, som öppet ändrade linje och yrkade på avslag. Övriga liberaler, tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern röstade för detaljplanen.

Sverigedemokraterna yrkade att ärendet skulle återremitteras tills dess en folkomröstning genomförts i frågan. Ljubica Jasic Modin visade upp en insamling på 5 800 namnteckningar för en folkomröstning. Något övriga partier röstade ner.

På nej-sidan till detaljplanen fanns förutom SD och Moderaterna även Kristdemokraterna, vars ståndpunkt förklarades av Erik Nilsson.

– VI säger nej till den aktuella platsen, inte till en moské i Karlstad, sade kristdemokraten.

Bostadsbrist som argument

Karaktären på debatten kom att handla om hur platsen för den tilltänkta moskén lämpligast bör användas, snarare än moskéns vara eller icke vara.

Flera moderater, bland annat Christian Holm Barenfeld, hävdade att marken borde användas till bostäder, vilket var nej-sidans tydligaste argument.

– När vi blir fler krävs det fler bostäder. Vi behöver använda kommunens mark till detta, sade moderaten.

Linda Larsson (S) var en av ja-sidans flitigaste besökare i talarstolen. Larsson meddelade att Socialdemokraterna godtar planen med hänvisning till grundläggande fri- och rättigheter.

– Vi värdesätter de principer som finns i vårt samhälle, och den grundläggande rätten att utöva sin religion. Det innebär också att man ska ha möjligheten att uppföra en byggnad för ändamålet, sade Larsson, och påpekade samtidigt att 3 000 nya bostäder finns i en detaljplan som är antagen.

Populistiska skäl

Planerna på uppförandet av moskén har varit hett debatterat, även bland allmänheten. Larsson anklagade Holm Barenfeld för att skälen till hans ståndpunkt endast var populistiska, något moderaten förkastade. Han meddelade att ändringar i bullerlagen nu möjliggjort byggande av bostäder på marken.

Holm Barenfeld tydliggjorde också att hans parti inte är emot en moské, utan nej-rösten baseras på den rådande bostadsbristen i kommunen. Något partikollegan Marléne Kopparklint Lund höll med om och hänvisade till privat mark för uppresandet av moskén, och tillade:

– All kommunal mark ska i första hand gå till bostäder.

Anders Tallgren (S) ställde sig frågande till moderaternas uttalanden och betonade att om all kommunal mark ska bli bostäder skickar det tydliga signaler till företagare i regionen. Tallgren röstade likt sina partikollegor för detaljplanen.

Protester mot resultatet

Utanför salen hade ett 50-tal personer samlats för att protestera mot beslutet.

– Vi anser att det (moskébygget) är negativt för Karlstad och Sverige. Det har negativ inverkan på ett kulturellt plan, säger en av personerna som NWT pratade med.

Det var en utdragen debatt med ett tydligt utfall. Ja-sidan vann med 37 röster mot 21 och detaljplanen för moskén på Rud röstades således igenom med bred marginal.

Resultatet var väntat. Från tidigare uttalanden var det endast Robert Andersson och Eva Wikström Hallonsten, båda från Liberalerna, som öppet ändrade linje och yrkade på avslag. Övriga liberaler, tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern röstade för detaljplanen.

Sverigedemokraterna yrkade att ärendet skulle återremitteras tills dess en folkomröstning genomförts i frågan. Ljubica Jasic Modin visade upp en insamling på 5 800 namnteckningar för en folkomröstning. Något övriga partier röstade ner.

På nej-sidan till detaljplanen fanns förutom SD och Moderaterna även Kristdemokraterna, vars ståndpunkt förklarades av Erik Nilsson.

– VI säger nej till den aktuella platsen, inte till en moské i Karlstad, sade kristdemokraten.

Bostadsbrist som argument

Karaktären på debatten kom att handla om hur platsen för den tilltänkta moskén lämpligast bör användas, snarare än moskéns vara eller icke vara.

Flera moderater, bland annat Christian Holm Barenfeld, hävdade att marken borde användas till bostäder, vilket var nej-sidans tydligaste argument.

– När vi blir fler krävs det fler bostäder. Vi behöver använda kommunens mark till detta, sade moderaten.

Linda Larsson (S) var en av ja-sidans flitigaste besökare i talarstolen. Larsson meddelade att Socialdemokraterna godtar planen med hänvisning till grundläggande fri- och rättigheter.

– Vi värdesätter de principer som finns i vårt samhälle, och den grundläggande rätten att utöva sin religion. Det innebär också att man ska ha möjligheten att uppföra en byggnad för ändamålet, sade Larsson, och påpekade samtidigt att 3 000 nya bostäder finns i en detaljplan som är antagen.

Populistiska skäl

Planerna på uppförandet av moskén har varit hett debatterat, även bland allmänheten. Larsson anklagade Holm Barenfeld för att skälen till hans ståndpunkt endast var populistiska, något moderaten förkastade. Han meddelade att ändringar i bullerlagen nu möjliggjort byggande av bostäder på marken.

Holm Barenfeld tydliggjorde också att hans parti inte är emot en moské, utan nej-rösten baseras på den rådande bostadsbristen i kommunen. Något partikollegan Marléne Kopparklint Lund höll med om och hänvisade till privat mark för uppresandet av moskén, och tillade:

– All kommunal mark ska i första hand gå till bostäder.

Anders Tallgren (S) ställde sig frågande till moderaternas uttalanden och betonade att om all kommunal mark ska bli bostäder skickar det tydliga signaler till företagare i regionen. Tallgren röstade likt sina partikollegor för detaljplanen.

Protester mot resultatet

Utanför salen hade ett 50-tal personer samlats för att protestera mot beslutet.

– Vi anser att det (moskébygget) är negativt för Karlstad och Sverige. Det har negativ inverkan på ett kulturellt plan, säger en av personerna som NWT pratade med.

  • Johannes Ollson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.