2017-05-14 08:45

2017-05-14 08:45

Tyst succé för Elbilsdag

KARLSTAD: Fler elbilar kräver planering för framtiden

Elbilen är här för att stanna. Åtminstone enligt Karlstads el- och stadsnät. På lördagen hade de Elbilsdag laddad med information och testkörning.

Efterfrågan på laddningsplatser och frågor kring laddning i hemmet ökade enormt i Karlstad under förra året. Så Karlstads el- och stadsnät gjorde en undersökning för att planera för framtiden. Den visade att 70 procent av de tillfrågade Karlstadsborna tror sig ha en elbil inom tio år.

– Vi räknar med en jättestor ökning av elbilar och då behöver vi både informera och utöka våra laddningsplatser i kommunen för framtiden, säger Ulrika Krantz Tedfelt, projektledare för laddningstjänster på Karlstads el- och stadsnät.

– Till 2020 kommer vi ha 150 laddningsplatser på kommunala parkeringsplatser. 28 av dem kommer finnas på plats i år. Även privatpersoner, företag och fastighetsägare förbereder för egen laddning, fortsätter hon.

Sugen på elbil

En av dem som tror att han inom en snar framtid är ägare till en elbil är Anders Eriksson från Karlstad. På lördagen testkörde han en Tesla, en Golf och en Nissan Leaf bland utställarna Autowåx, Flash Auto, Lecab och Teslas utbud.

– Det var premiärturen i en Tesla och det märks att det är en premiumbil. Den har kvaliteter som en Mercedes eller BMW men går väldigt, väldigt tyst. Ännu tystare än andra elbilar jag provat.

Sugen på att köpa en elbil?

– Definitivt, så småningom blir det en elbil. Jag är sugen på modell tre som Tesla släpper snart. En mindre modell för under en halv miljon kronor. Det här är en perfekt dag, jättebra, intressant och roligt, säger han.

Förutom den långa kön till provturer hölls två föredrag, av kartläsaren Tina Thörner och Tibor Blomhäll från Tesla Club Sweden, och information om laddstolpar och laddboxar.

Efterfrågan på laddningsplatser och frågor kring laddning i hemmet ökade enormt i Karlstad under förra året. Så Karlstads el- och stadsnät gjorde en undersökning för att planera för framtiden. Den visade att 70 procent av de tillfrågade Karlstadsborna tror sig ha en elbil inom tio år.

– Vi räknar med en jättestor ökning av elbilar och då behöver vi både informera och utöka våra laddningsplatser i kommunen för framtiden, säger Ulrika Krantz Tedfelt, projektledare för laddningstjänster på Karlstads el- och stadsnät.

– Till 2020 kommer vi ha 150 laddningsplatser på kommunala parkeringsplatser. 28 av dem kommer finnas på plats i år. Även privatpersoner, företag och fastighetsägare förbereder för egen laddning, fortsätter hon.

Sugen på elbil

En av dem som tror att han inom en snar framtid är ägare till en elbil är Anders Eriksson från Karlstad. På lördagen testkörde han en Tesla, en Golf och en Nissan Leaf bland utställarna Autowåx, Flash Auto, Lecab och Teslas utbud.

– Det var premiärturen i en Tesla och det märks att det är en premiumbil. Den har kvaliteter som en Mercedes eller BMW men går väldigt, väldigt tyst. Ännu tystare än andra elbilar jag provat.

Sugen på att köpa en elbil?

– Definitivt, så småningom blir det en elbil. Jag är sugen på modell tre som Tesla släpper snart. En mindre modell för under en halv miljon kronor. Det här är en perfekt dag, jättebra, intressant och roligt, säger han.

Förutom den långa kön till provturer hölls två föredrag, av kartläsaren Tina Thörner och Tibor Blomhäll från Tesla Club Sweden, och information om laddstolpar och laddboxar.