2017-05-09 06:00

2017-05-10 09:05

Slajmtrend tömmer butiker på lim

KARLSTAD: "Alla på skolan pratar om slajm, slajm, slajm"

Vanligt vitt skollim, linsvätska och raklödder är hårdvaluta bland dagens unga just nu. Youtube-trenden att göra sitt eget slajm tömmer butiker och lager.

I pysselbutiken Panduros hylla för allroundlim, det vanliga vita skollimmet, gapar tom och har gjort det i över en vecka.

– Vi började märka av det i mars och sedan ökade det och blev helt galet. I början undrade vi vad barnen skulle med allt lim till, men sedan förstod vi anledningen. Vi har sålt slut på allt vi beställt i flera omgångar och nu är det helt slut på lagret, säger Judy Carlsson på Panduro i Karlstad.

Det sinar även i hyllorna för trälim, bokbindningslim och snabblim.

– Men de fungerar inte, det måste vara rätt lim. Vi har fått rekommendationen att inte sälja limmet och har ett eget recept med glycerol, men limmet går ändå. Innan veckan är slut kommer vi ha en slajmgavel i butiken med de ingredienser som behövs.

Youtube-trenden att göra sitt eget slajm har slagit till med full kraft. De mest populära klippen har över 10 miljoner visningar. Men det är inte alla slajmexperiment som lyckas. Det har förekommit att barn fått frätskador på händerna.

Fascinerande trend

För det är inte bara lim som behövs för att göra slajm. Linsvätska, raklödder, potatismjöl, hudlotion, flytande tvål, hushållsfärg, glitter och kulor är också vanliga ingredienser i slajmrecepten.

– Vi har helt slut på lim och det finns inte att få tag på för oss heller. Linsvätskan är också slut och nu är det många som använder fiberhusk så det får jag se över hur mycket vi kan ta hem av det. Det är väldigt fascinerande. Som när Mat-Tina slog igenom tog det helt slut på en viss krydda eller sallad om hon pratat om det, säger Christer Johansson, köpman på Ica Maxi i Karlstad.

Han har själv en tioårig dotter som gör massor av slajm.

– Linsvätska och raklödder är oftast slut hemma. Men det är roligt eftersom de gör det själva. De är kreativa ungdomarna så jag får hålla koll på Youtube vad som kommer härnäst.

Slajm fyller kylskåpen

På Panduro letar 11-åriga Samira Nilsson från Säffle efter skollim. Familjen har precis kommit hem från USA där hon köpt mineralet Borax som används till bland annat rengöringsmedel och förekommer i många amerikanske recept på slajm.

– Jag har provat massor av recept men det bästa är med Borax, skollim, vatten, färg och glitter. Jag gjorde en jättestor, som en fotboll, i USA som jag tog med hem och har delat med mig till kompisar. Alla på skolan pratar om slajm, slajm, slajm. Alla vill ha det, säger hon.

Bredvid står en mormor i samma ärende till barnbarnen.

– Det är fullt med slajm i olika burkar i kylskåpet, säger mormor Karin Eriksson från Filipstad.

I pysselbutiken Panduros hylla för allroundlim, det vanliga vita skollimmet, gapar tom och har gjort det i över en vecka.

– Vi började märka av det i mars och sedan ökade det och blev helt galet. I början undrade vi vad barnen skulle med allt lim till, men sedan förstod vi anledningen. Vi har sålt slut på allt vi beställt i flera omgångar och nu är det helt slut på lagret, säger Judy Carlsson på Panduro i Karlstad.

Det sinar även i hyllorna för trälim, bokbindningslim och snabblim.

– Men de fungerar inte, det måste vara rätt lim. Vi har fått rekommendationen att inte sälja limmet och har ett eget recept med glycerol, men limmet går ändå. Innan veckan är slut kommer vi ha en slajmgavel i butiken med de ingredienser som behövs.

Youtube-trenden att göra sitt eget slajm har slagit till med full kraft. De mest populära klippen har över 10 miljoner visningar. Men det är inte alla slajmexperiment som lyckas. Det har förekommit att barn fått frätskador på händerna.

Fascinerande trend

För det är inte bara lim som behövs för att göra slajm. Linsvätska, raklödder, potatismjöl, hudlotion, flytande tvål, hushållsfärg, glitter och kulor är också vanliga ingredienser i slajmrecepten.

– Vi har helt slut på lim och det finns inte att få tag på för oss heller. Linsvätskan är också slut och nu är det många som använder fiberhusk så det får jag se över hur mycket vi kan ta hem av det. Det är väldigt fascinerande. Som när Mat-Tina slog igenom tog det helt slut på en viss krydda eller sallad om hon pratat om det, säger Christer Johansson, köpman på Ica Maxi i Karlstad.

Han har själv en tioårig dotter som gör massor av slajm.

– Linsvätska och raklödder är oftast slut hemma. Men det är roligt eftersom de gör det själva. De är kreativa ungdomarna så jag får hålla koll på Youtube vad som kommer härnäst.

Slajm fyller kylskåpen

På Panduro letar 11-åriga Samira Nilsson från Säffle efter skollim. Familjen har precis kommit hem från USA där hon köpt mineralet Borax som används till bland annat rengöringsmedel och förekommer i många amerikanske recept på slajm.

– Jag har provat massor av recept men det bästa är med Borax, skollim, vatten, färg och glitter. Jag gjorde en jättestor, som en fotboll, i USA som jag tog med hem och har delat med mig till kompisar. Alla på skolan pratar om slajm, slajm, slajm. Alla vill ha det, säger hon.

Bredvid står en mormor i samma ärende till barnbarnen.

– Det är fullt med slajm i olika burkar i kylskåpet, säger mormor Karin Eriksson från Filipstad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.