2017-04-20 20:39

2017-04-21 07:49

Så såg Mercurius ut förr

KARLSTAD: Gör en tidsresa medan du fikar

Kvarteret heter Mercurius men är väl nu mer känt som Handelskvarteret Valvet. Kvarteret är naturligtvis fyllt med historia och den kan man nu ta del av medan man fikar på något av Valvets caféer.

Värmlandsarkiv och de andra arkiven i Arkivcentrum innehåller enorma mängder med material. Gör man en djupdykning finns det hur mycket information som helst att hämta.

Ska göras tillgängligt

– Det är vårt ansvar att bevara det här materialet, säger arkivpedagogen Olle Nilsson. Men det är också vårt ansvar att göra det tillgängligt för allmänheten.

Redan för tio år sedan bestämde man sig på Arkivcentrum för att producera ett multimediamaterial om kvarteret Mercurius i centrala Karlstad. Det skulle bestå av bilder, text, dokument, filmer och intervjuer.

Arbetet tog tre år och resulterade i en dvd-skiva som brändes i 1 000 exemplar och sedan distribuerades till kommunens skolor att användas i den samhällsorienterande undervisningen. Materialet är också tillgängligt på hemsidan www.tidsresan.se.

Sedan dess har med kvarteret Mercurius. Flera av byggnaderna har byggts om och till och Handelskvarteret Valvet har etablerat sig med entréer från Drottninggatan, Västra Torggatan, Tingvallagatan/Stora Torget och Östra Torggatan.

Så för något år sedan bestämde man sig på Arkivcentrum att vidareutveckla materialet. Nu är det färdigt och kan avnjutas under en paus från inköpsrundan. På Fröken Fräsch och Redfellas, de två caféerna i Valvet, kan man låna en läsplatta med den nya versionen.

Ouppklarat mord

Där kan man till exempel läsa om ett ouppklarat mord som inträffade i kvarteret. 1942 påträffades 1942 en radiohandlare Bengtsson mördad. Vi kan läsa vad tidningarna skrev om mordet och polisutredningen men också polisens förhör med den kvinna som hittade Bengtsson. Det grova brottet blev aldrig uppklarat.

Där finns också en animation som visar hur de hus längs Tingvallagatan som förstördes i den stora branden såg ut. Till och med fasadernas kulörter är korrekta hämtade ur material som förvaras på Värmlandsarkiv.

En konkurs som blev en långvarig rättssak har gjort det möjligt att rekonstruera inredningen i en av kvarterets bostäder.

Värmlandsarkiv och de andra arkiven i Arkivcentrum innehåller enorma mängder med material. Gör man en djupdykning finns det hur mycket information som helst att hämta.

Ska göras tillgängligt

– Det är vårt ansvar att bevara det här materialet, säger arkivpedagogen Olle Nilsson. Men det är också vårt ansvar att göra det tillgängligt för allmänheten.

Redan för tio år sedan bestämde man sig på Arkivcentrum för att producera ett multimediamaterial om kvarteret Mercurius i centrala Karlstad. Det skulle bestå av bilder, text, dokument, filmer och intervjuer.

Arbetet tog tre år och resulterade i en dvd-skiva som brändes i 1 000 exemplar och sedan distribuerades till kommunens skolor att användas i den samhällsorienterande undervisningen. Materialet är också tillgängligt på hemsidan www.tidsresan.se.

Sedan dess har med kvarteret Mercurius. Flera av byggnaderna har byggts om och till och Handelskvarteret Valvet har etablerat sig med entréer från Drottninggatan, Västra Torggatan, Tingvallagatan/Stora Torget och Östra Torggatan.

Så för något år sedan bestämde man sig på Arkivcentrum att vidareutveckla materialet. Nu är det färdigt och kan avnjutas under en paus från inköpsrundan. På Fröken Fräsch och Redfellas, de två caféerna i Valvet, kan man låna en läsplatta med den nya versionen.

Ouppklarat mord

Där kan man till exempel läsa om ett ouppklarat mord som inträffade i kvarteret. 1942 påträffades 1942 en radiohandlare Bengtsson mördad. Vi kan läsa vad tidningarna skrev om mordet och polisutredningen men också polisens förhör med den kvinna som hittade Bengtsson. Det grova brottet blev aldrig uppklarat.

Där finns också en animation som visar hur de hus längs Tingvallagatan som förstördes i den stora branden såg ut. Till och med fasadernas kulörter är korrekta hämtade ur material som förvaras på Värmlandsarkiv.

En konkurs som blev en långvarig rättssak har gjort det möjligt att rekonstruera inredningen i en av kvarterets bostäder.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.