2017-03-28 10:52

2017-03-28 10:59

Första skissen på höghuset

KARLSTAD: Planen på samråd

Så här kan det nya höghuset vid gamla stadshuset komma att se ut. I samrådshandlingarna avslöjas dessutom att kommunen planerar att förlänga gågatan längs Drottninggatan fram till kvarteret Almen.

16 våningar högt med ett lätt uttryck och fasader i huvudsak av glas. Det tycker kommunens tjänstemän att politikerna ska godkänna.

Men först ska planerna på nybyggnader på och vid Karlstads före detta stadshus behandlas i demokratisk ordning. Sedan måndagen är planen ute på samråd. Fysiskt finns den att beskåda i samhällsbyggnadshuset, bibliotekshuset och på kommunens hemsida.

Förslaget på det nya höghuset är redan väl omdiskuterad och ifrågasatt.

Kommunens tjänstemän tycker dock att de förändringar som föreslås stämmer väl överens med det arbete som gjorts i Karlstad på temat Framtidens stad, där bland annat mer vågad arkitektur i centrum efterfrågas.

Många oroas över att 16-våningshuset ska förstöra miljön runt det gamla närliggande kvarteret Almen.

Tjänstemännen anser tvärtom att höjden på det nya huset kan motiveras genom att den ”markerar det nya Almentorget, den äldre bebyggelsen och älvkontakten”.

Viktig länk

– Höjden kan även motiveras med att det är en viktig länk i det långsiktiga arbetet med att utvidga stadens centrum väster ut längs Drottninggatan, sägs det i handlingarna.

Bland annat avslöjas att kommunen planerar att utvidga gågatan och handelsstråket längs Drottninggatan fram till kvarteret Almen.

Det befintliga gamla stadshuset, användes som det mellan 1962-2015, har ett kulturhistorisk värde och har försetts med rivningsförbud. Det hindrar dock inte planen att bygga på huset med tre våningar.

Sammantaget anser kommunens tjänstemän att de nya byggnader och påbyggnader på och vid stadshuset ”blir en ny årsring i stadsbilden och bedöms kunna samspela med befintliga hus på ett intressant sätt”.

16 våningar högt med ett lätt uttryck och fasader i huvudsak av glas. Det tycker kommunens tjänstemän att politikerna ska godkänna.

Men först ska planerna på nybyggnader på och vid Karlstads före detta stadshus behandlas i demokratisk ordning. Sedan måndagen är planen ute på samråd. Fysiskt finns den att beskåda i samhällsbyggnadshuset, bibliotekshuset och på kommunens hemsida.

Förslaget på det nya höghuset är redan väl omdiskuterad och ifrågasatt.

Kommunens tjänstemän tycker dock att de förändringar som föreslås stämmer väl överens med det arbete som gjorts i Karlstad på temat Framtidens stad, där bland annat mer vågad arkitektur i centrum efterfrågas.

Många oroas över att 16-våningshuset ska förstöra miljön runt det gamla närliggande kvarteret Almen.

Tjänstemännen anser tvärtom att höjden på det nya huset kan motiveras genom att den ”markerar det nya Almentorget, den äldre bebyggelsen och älvkontakten”.

Viktig länk

– Höjden kan även motiveras med att det är en viktig länk i det långsiktiga arbetet med att utvidga stadens centrum väster ut längs Drottninggatan, sägs det i handlingarna.

Bland annat avslöjas att kommunen planerar att utvidga gågatan och handelsstråket längs Drottninggatan fram till kvarteret Almen.

Det befintliga gamla stadshuset, användes som det mellan 1962-2015, har ett kulturhistorisk värde och har försetts med rivningsförbud. Det hindrar dock inte planen att bygga på huset med tre våningar.

Sammantaget anser kommunens tjänstemän att de nya byggnader och påbyggnader på och vid stadshuset ”blir en ny årsring i stadsbilden och bedöms kunna samspela med befintliga hus på ett intressant sätt”.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.