2017-03-21 06:00

2017-03-21 06:00

Skadegörelse och stölder skapar oro

KARLSTAD: Ungdomsgäng ställer till med bekymmer i Orrholmsgaraget

Sedan en tid är det problem med skadegörelse, missbruk, cykelstölder och urinering i Orrholmsgaraget i Karlstad.
– Det är ungdomsgäng som träffas där och som står bakom de flesta bekymren, säger Anders Lindhe i det lokala trygghetsrådet.
I helgen införde KBAB väktare i garaget.

De senaste åren har det varit relativt lugnt i Orrholmsgaraget, mycket tack vare garagegruppens konstutsmyckningar. Men sedan en tid har det uppstått problem med ungdomsgäng som vistas i garaget och missköter sig.

– Det har varit väldigt oroligt och rörigt den senaste tiden och en hel del skadegörelse. Det är en grupp ungdomar i 15–17-årsåldern som har samlats där och bland annat har de slagit sönder fönsterrutor och konstverk.

– Det har även förekommit en del cykelstölder, kissande i portuppgångar och missbruk av droger, berättar Anders Lindhe.

Nu har de boende i området tröttnat på de många negativa händelserna i garaget. Via Facebook-gruppen Vi som bor på Orrholmen har man tagit upp problemen.

– Många är nu engagerade för att lösa det här. Vi har fått hela 300 medlemmar och vill bland annat få till kvälls- och nattvandringar och bättre säkerhet vid uppgångarna och större möjlighet att låsa fast cyklarna, säger Facebook-gruppens initiativtagare Helena Jansson.

Mycket otrygghet

Hon ingår i det lokala trygghetsrådet som har bildats för att sätta fokus på den otrygghet som har uppstått bland de boende på Orrholmen.

– Mycket av det här bottnar i att de här ungdomarna inte har någonting att göra. Det finns inga ungdomsgårdar kvar som har öppet kvällstid i den här delen av stan, men samtidigt måste föräldrarna ta sitt ansvar och ha koll på vad deras barn gör, säger Anders Lindhe.

– Tyvärr är det betydligt fler stölder och andra bekymmer på Orrholmen de senaste åren än tidigare, säger Kenneth Lill i trygghetsrådet.

I fredags träffade man KBAB och de har redan börjat agera.

– Vi är medvetna om att det förekommer oroligheter och incidenter. Vi har fått indikationer på att det har ökat på sistone. Bovärdsteamet och hyresgästerna har sett att det har ökat, säger Annica Karlsson, förvaltare på KBAB.

Satte in väktare

I helgen satte man in väktare som punktbevakade Orrholmsgaraget, något som skapade lugn.

– Vi kommer nu att genomföra ett antal bevakningar i närtid. Efterhand får vi göra utvärderingar så att vi ser att det är rätt åtgärd.

– Andra insatser är att byta portkoder, arrangera egna nattvandringar på området och samarbeta med andra aktörer i samhället. Vi måste hela tiden utvärdera att det är rätt insatser vi gör för att öka tryggheten.

De senaste åren har det varit relativt lugnt i Orrholmsgaraget, mycket tack vare garagegruppens konstutsmyckningar. Men sedan en tid har det uppstått problem med ungdomsgäng som vistas i garaget och missköter sig.

– Det har varit väldigt oroligt och rörigt den senaste tiden och en hel del skadegörelse. Det är en grupp ungdomar i 15–17-årsåldern som har samlats där och bland annat har de slagit sönder fönsterrutor och konstverk.

– Det har även förekommit en del cykelstölder, kissande i portuppgångar och missbruk av droger, berättar Anders Lindhe.

Nu har de boende i området tröttnat på de många negativa händelserna i garaget. Via Facebook-gruppen Vi som bor på Orrholmen har man tagit upp problemen.

– Många är nu engagerade för att lösa det här. Vi har fått hela 300 medlemmar och vill bland annat få till kvälls- och nattvandringar och bättre säkerhet vid uppgångarna och större möjlighet att låsa fast cyklarna, säger Facebook-gruppens initiativtagare Helena Jansson.

Mycket otrygghet

Hon ingår i det lokala trygghetsrådet som har bildats för att sätta fokus på den otrygghet som har uppstått bland de boende på Orrholmen.

– Mycket av det här bottnar i att de här ungdomarna inte har någonting att göra. Det finns inga ungdomsgårdar kvar som har öppet kvällstid i den här delen av stan, men samtidigt måste föräldrarna ta sitt ansvar och ha koll på vad deras barn gör, säger Anders Lindhe.

– Tyvärr är det betydligt fler stölder och andra bekymmer på Orrholmen de senaste åren än tidigare, säger Kenneth Lill i trygghetsrådet.

I fredags träffade man KBAB och de har redan börjat agera.

– Vi är medvetna om att det förekommer oroligheter och incidenter. Vi har fått indikationer på att det har ökat på sistone. Bovärdsteamet och hyresgästerna har sett att det har ökat, säger Annica Karlsson, förvaltare på KBAB.

Satte in väktare

I helgen satte man in väktare som punktbevakade Orrholmsgaraget, något som skapade lugn.

– Vi kommer nu att genomföra ett antal bevakningar i närtid. Efterhand får vi göra utvärderingar så att vi ser att det är rätt åtgärd.

– Andra insatser är att byta portkoder, arrangera egna nattvandringar på området och samarbeta med andra aktörer i samhället. Vi måste hela tiden utvärdera att det är rätt insatser vi gör för att öka tryggheten.