2017-03-11 19:40

2017-03-12 16:03

Atomkraft nej tack åter aktuell

KARLSTAD: Dagens miljöaktivister skaffar solpaneler

Årsdagen av kärnkraftskatastrofen i japanska Fukushima uppmärksammas återkommande med en manifestation. I centrala Karlstad hölls tal och bjöds på tårta och garanterat kärnfri energi.

I år är det sex år sedan katastrofen i Japan, då en jordbävning och en väldig tsunami orsakade nära 20 000 människors död och ett haveri vid kärnkraftverket i Fukushima. Den värsta atomkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986 med stora utsläpp av radioaktiva ämnen som fick över 450 000 människor att fly sina hem.

Ny energi

I centrala Karlstad uppmärksammades den 11 mars en manifestation, flera talare, tårta och garanterat kärnfri energi i form av nyponsoppa. Givetvis kom elen till talarmikrofonen från medhavda solceller.

– Det man pratar om nu är förnybar energi. De som är miljöaktivister i dag protesterar inte mot kärnkraftverk, de sätter upp solpaneler, säger Ingrid Ranke, styrelsemedlem i föreningen Värmland mot kärnkraftverk.

– Vi vill att man ska avveckla kärnkraften så fort det går och ersätta den med energi från sol, vind, vatten och biomassa. Kärnkraftverk producerar för mycket el som håller priserna nere. Försvinner den blir det mer lönsamt med förnybar energi så de bromsar utvecklingen, fortsätter hon.

Protester i norr

En av talarna är Elisabeth Holmström från nätverket Ett kärnkraftsfritt Bottenviken.

– Jag bor i Robertsfors, ovanför Umeå, och bara 16 mil över Bottenviken i finska Hanhikivi där företaget Fennovoima planerar att bygga ett kärnkraftverk. Företagets största ägare är Rosatom, Rysslands helstatliga kärnvapen- och kärnenergikoncern som ertappats i ett flertal korruptionsskandaler, säger hon.

Så när vi debatterar nedrustning i Sverige är Finland på väg åt andra hållet.

– Det är en jättesorg om kärnkraftverket hämnar där. Förberedande arbeten har redan förstört så mycket känslig och vacker natur. Men än så länge står de utan byggnadstillstånd och beslut från Finlands regering vänts först 2018 eller 2019. Tretton kommuner på den svenska sidan har enats i protest mot kärnkraftverket, säger Elisabeth Holmström.

I år är det sex år sedan katastrofen i Japan, då en jordbävning och en väldig tsunami orsakade nära 20 000 människors död och ett haveri vid kärnkraftverket i Fukushima. Den värsta atomkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986 med stora utsläpp av radioaktiva ämnen som fick över 450 000 människor att fly sina hem.

Ny energi

I centrala Karlstad uppmärksammades den 11 mars en manifestation, flera talare, tårta och garanterat kärnfri energi i form av nyponsoppa. Givetvis kom elen till talarmikrofonen från medhavda solceller.

– Det man pratar om nu är förnybar energi. De som är miljöaktivister i dag protesterar inte mot kärnkraftverk, de sätter upp solpaneler, säger Ingrid Ranke, styrelsemedlem i föreningen Värmland mot kärnkraftverk.

– Vi vill att man ska avveckla kärnkraften så fort det går och ersätta den med energi från sol, vind, vatten och biomassa. Kärnkraftverk producerar för mycket el som håller priserna nere. Försvinner den blir det mer lönsamt med förnybar energi så de bromsar utvecklingen, fortsätter hon.

Protester i norr

En av talarna är Elisabeth Holmström från nätverket Ett kärnkraftsfritt Bottenviken.

– Jag bor i Robertsfors, ovanför Umeå, och bara 16 mil över Bottenviken i finska Hanhikivi där företaget Fennovoima planerar att bygga ett kärnkraftverk. Företagets största ägare är Rosatom, Rysslands helstatliga kärnvapen- och kärnenergikoncern som ertappats i ett flertal korruptionsskandaler, säger hon.

Så när vi debatterar nedrustning i Sverige är Finland på väg åt andra hållet.

– Det är en jättesorg om kärnkraftverket hämnar där. Förberedande arbeten har redan förstört så mycket känslig och vacker natur. Men än så länge står de utan byggnadstillstånd och beslut från Finlands regering vänts först 2018 eller 2019. Tretton kommuner på den svenska sidan har enats i protest mot kärnkraftverket, säger Elisabeth Holmström.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.