2017-03-04 12:42

2017-03-06 11:28

"Det är inte muslimerna jag har problem med utan ideologin"

KARLSTAD: Mona Walter från Somalia har konverterat till kristendomen

Mona Walter har lämnat islam. På lördagen var hon inbjuden att tala i Karlstad i samband med ett SD-möte under kampanjen Nej till moské.
– Det har varit tufft att konvertera till kristendomen. Jag har fått dödshot och lever nu under skyddad identitet.

1994 flydde Mona Walter från Somalia till Sverige. Drygt tio år senare valde hon att ta det ovanliga steget att lämna sin muslimska tro.

– Jag är för religions- och yttrandefrihet och demokrati, men kunde inte längre ställa upp på det som Islam står för. Bland annat synen på kvinnan och på ickemuslimer som mindre värda människor, att kvinnor ska täcka sina kroppar och att muslimer ska isolera sig från andra grupper.

Kritiserar ideologin

– Det är inte muslimerna jag har problem med utan ideologin, säger hon.

I dag är hon föreläsare och debattör och islamkritiker. Att bryta med sin religion har inte varit lätt.

– Nej, det har varit tufft att konvertera till kristendomen. Jag har fått dödshot och lever nu under skyddad identitet. Man förlorar sin familj och jag kan aldrig mer åka tillbaka till Somalia, säger Mona Walter.

Även Eddie Mohamed Omar talade på mötet i Bibliotekshuset. Också han har lämnat islam och är i dag skribent och debattör.

– Här i Karlstad berättar jag om min livsresa. Om att hitta hem igen. Jag blev muslim i min ungdom eftersom jag kände ett tomrum och fann förebilder i moskén.

– Men i vuxen ålder har jag upptäckt saker som fundamentalismen och att exempelvis stening av människor är accepterat i en del länder och det kan inte mitt samvete ta. Hederskulturen är också något som jag tar avstånd från.

Vill inte generalisera

Eddie Mohamed Omar är dock noga med att poängtera en sak:

– Man ska absolut inte dra alla muslimer över en kam. De flesta är födda in i sin tro och en del är kanske inte ens troende. Det är det extrema inom islam som jag är emot.

Eftersom både Walter och Omar är kontroversiella personer, bland annat kritiserade för anti-islamska uttalanden och att ha kopplingar till Sverigedemokraterna fanns det en stor polisbevakning i samband med mötet. Men det hela gick lugnt till väga.

1994 flydde Mona Walter från Somalia till Sverige. Drygt tio år senare valde hon att ta det ovanliga steget att lämna sin muslimska tro.

– Jag är för religions- och yttrandefrihet och demokrati, men kunde inte längre ställa upp på det som Islam står för. Bland annat synen på kvinnan och på ickemuslimer som mindre värda människor, att kvinnor ska täcka sina kroppar och att muslimer ska isolera sig från andra grupper.

Kritiserar ideologin

– Det är inte muslimerna jag har problem med utan ideologin, säger hon.

I dag är hon föreläsare och debattör och islamkritiker. Att bryta med sin religion har inte varit lätt.

– Nej, det har varit tufft att konvertera till kristendomen. Jag har fått dödshot och lever nu under skyddad identitet. Man förlorar sin familj och jag kan aldrig mer åka tillbaka till Somalia, säger Mona Walter.

Även Eddie Mohamed Omar talade på mötet i Bibliotekshuset. Också han har lämnat islam och är i dag skribent och debattör.

– Här i Karlstad berättar jag om min livsresa. Om att hitta hem igen. Jag blev muslim i min ungdom eftersom jag kände ett tomrum och fann förebilder i moskén.

– Men i vuxen ålder har jag upptäckt saker som fundamentalismen och att exempelvis stening av människor är accepterat i en del länder och det kan inte mitt samvete ta. Hederskulturen är också något som jag tar avstånd från.

Vill inte generalisera

Eddie Mohamed Omar är dock noga med att poängtera en sak:

– Man ska absolut inte dra alla muslimer över en kam. De flesta är födda in i sin tro och en del är kanske inte ens troende. Det är det extrema inom islam som jag är emot.

Eftersom både Walter och Omar är kontroversiella personer, bland annat kritiserade för anti-islamska uttalanden och att ha kopplingar till Sverigedemokraterna fanns det en stor polisbevakning i samband med mötet. Men det hela gick lugnt till väga.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.