2017-01-30 13:25

2017-01-30 20:51

Chockartad stämning på VF

KARLSTAD: "Det här hade vi inte räknat med"

Det råder en chockartad stämning på VF:s redaktion efter beskedet att NWT-koncernen köper tidningen.
– Det känns tråkigt, som att man ger upp en match efter en hård kamp, säger redaktionschef Tommy Ernerudh.

Själv har han vetat om förhandlingarna under några månader och att ett köp var på gång.

– Det har inte varit jätteroligt såklart att gå och bära på den informationen utan att kunna säga någonting. Men jag kan inte säga vad alternativet för VF skulle vara i längden, säger Tommy Ernerudh, som den 1 april blir chefredaktör och ansvarig utgivare efter Peter Franke.

Vad blev reaktionen på redaktionen när beskedet kom?

– Tufft. Att det var en chock är ett starkt uttryck, men alla blev väldigt tagna. Men det är en lokalt stark ägare som tar över och det kanske är det bästa för VF på sikt. Det är mörka moln på mediehimlen när man är själv och inte tokrik, fortsätter han.

Den lokala konkurrensen mellan redaktionerna har varit en stark motor som han också befarar ska försvinna.

Den 1 mars sker övertagandet. hur jobbar ni fram till dess?

– Vi försöker jobba på så bra vi kan, det ska komma ut en tidning i morgon också. Men man måste ha förståelse för att det inte blir lätt efter ett sådant här besked. Vi väntar på vad våra nya ägare NWT tänker och tror och hoppas de har en hög ambition att göra övergången så bra som möjligt.

Simon Strinnholm är webbredaktör och ordförande i VF:s klubbstyrelse.

Hur reagerade du?

– Chockartat för egen del och troligen för alla andra också. Det här hade vi inte räknat med. Så lika delar chock och uppgivenhet. Och snabbt kom många frågor om man har jobbet kvar, vilket är en befogad fråga när företaget blir uppköpt. Det är problematiskt om en självständig röd röst skulle tystna.

– Men jag tror och hoppas att NWT kommer att hitta en bra fungerande lösning för VF. Det måste jag vara övertygad om, fortsätter han.

Tryckeriet läggs ner

VF:s redaktion kommer att finnas kvar i sina befintliga lokaler till troligen efter sommaren. Sedan ska redaktionen flytta in i NWT-huset. Övriga avdelningar ska samordnas och VF och Karlstadstidningen som ingår i köpet, kommer att tryckas på NWT inom några månader.

För avdelningarna annons, privatmarknad och redaktion är läget ännu ovisst i personalfrågan. Men på tryckeriet vet man att samtliga 17 anställda kommer att förlora jobbet.

– VF drift med de tre tidningarna är vår största kund på VF tryck, så det är cirka 60 procent som vi förlorar. Troligen kan vi inte finnas kvar efter det och då kommer tryckeriet att läggas ner, säger Ann Collander, chef på VF tryck.

– Det är orolig stämning här överlag, lite chockartad. Samtidigt är man inte förvånade eftersom vi frågat oss hur länge vi ska klara av att ha tryckeriet kvar. Marknaden är som den är, men det är jobbigt när det blir ett faktum.

– Jag kan bara hoppas att det finns utrymme för några av dem att få jobb på NWT. För det finns gott om kunnigt folk här, fortsätter hon.

 

Själv har han vetat om förhandlingarna under några månader och att ett köp var på gång.

– Det har inte varit jätteroligt såklart att gå och bära på den informationen utan att kunna säga någonting. Men jag kan inte säga vad alternativet för VF skulle vara i längden, säger Tommy Ernerudh, som den 1 april blir chefredaktör och ansvarig utgivare efter Peter Franke.

Vad blev reaktionen på redaktionen när beskedet kom?

– Tufft. Att det var en chock är ett starkt uttryck, men alla blev väldigt tagna. Men det är en lokalt stark ägare som tar över och det kanske är det bästa för VF på sikt. Det är mörka moln på mediehimlen när man är själv och inte tokrik, fortsätter han.

Den lokala konkurrensen mellan redaktionerna har varit en stark motor som han också befarar ska försvinna.

Den 1 mars sker övertagandet. hur jobbar ni fram till dess?

– Vi försöker jobba på så bra vi kan, det ska komma ut en tidning i morgon också. Men man måste ha förståelse för att det inte blir lätt efter ett sådant här besked. Vi väntar på vad våra nya ägare NWT tänker och tror och hoppas de har en hög ambition att göra övergången så bra som möjligt.

Simon Strinnholm är webbredaktör och ordförande i VF:s klubbstyrelse.

Hur reagerade du?

– Chockartat för egen del och troligen för alla andra också. Det här hade vi inte räknat med. Så lika delar chock och uppgivenhet. Och snabbt kom många frågor om man har jobbet kvar, vilket är en befogad fråga när företaget blir uppköpt. Det är problematiskt om en självständig röd röst skulle tystna.

– Men jag tror och hoppas att NWT kommer att hitta en bra fungerande lösning för VF. Det måste jag vara övertygad om, fortsätter han.

Tryckeriet läggs ner

VF:s redaktion kommer att finnas kvar i sina befintliga lokaler till troligen efter sommaren. Sedan ska redaktionen flytta in i NWT-huset. Övriga avdelningar ska samordnas och VF och Karlstadstidningen som ingår i köpet, kommer att tryckas på NWT inom några månader.

För avdelningarna annons, privatmarknad och redaktion är läget ännu ovisst i personalfrågan. Men på tryckeriet vet man att samtliga 17 anställda kommer att förlora jobbet.

– VF drift med de tre tidningarna är vår största kund på VF tryck, så det är cirka 60 procent som vi förlorar. Troligen kan vi inte finnas kvar efter det och då kommer tryckeriet att läggas ner, säger Ann Collander, chef på VF tryck.

– Det är orolig stämning här överlag, lite chockartad. Samtidigt är man inte förvånade eftersom vi frågat oss hur länge vi ska klara av att ha tryckeriet kvar. Marknaden är som den är, men det är jobbigt när det blir ett faktum.

– Jag kan bara hoppas att det finns utrymme för några av dem att få jobb på NWT. För det finns gott om kunnigt folk här, fortsätter hon.