Mat och träning inte livets mening

MÅNDAGSINTERVJU: Marina Sjöberg är kostrådgivare för svenska friidrottslandslaget

Marina Sjöberg är kostrådgivare för svenska landslaget i friidrott och föreläser om matens betydelse i olika sammanhang.
– Äter gör man för att få energi att leva. Det är inte livet självt, säger hon.

För en elitidrottare kan rätt mat vid rätt tid vara det som höjer prestationen och minskar skaderisken.

– En vanlig motionär behöver ha energi i kroppen före träningen, då ger det mer. Många tar en energidryck men det ger ingen energi alls till kroppen. Det är bara huvudet som känns piggt, säger Marina Sjöberg.

Hon tycker att maten får ta för stor plats i media och i vanliga människors medvetande.

– Mat och träning är inte livets mening. Livet är så mycket mer och det är mycket som blir lidande om man blir för extrem. Livet ska vara gott att leva och man ska som sagt, äta för att få energi till att leva livet.

Gillar att baka

Marina tycker om att baka men inte att laga mat.

– Det pratas så mycket om mat att det förstör. Det ska vara en njutning men man analyserar sönder det. Det har blivit väldigt krångligt att äta, säger Marina Sjögren.

Hon är uppvuxen i Svaneholm på gränsen mellan Värmland och Dalsland. Sedan flyttade hon till Umeå och läste idrott- och kostvetenskap under fyra år.

– Jag fastnade för kosten och läste vidare till dietist i Uppsala, berättar Marina Sjöberg.

Hur äter du själv?

– Jag har hög förbränning och skulle nog beskriva mig som en smörgåsmänniska. Det blir mycket bröd och pålägg.

Sju år på universitetet ger henne tyngd att stå emot mattrenderna.

Tillbaka till Värmland

Efter studierna började hon jobba som dietist på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

– Det är det vanligaste jobbet för en dietist. Det var bra men vi ville hem till Värmland.

Efter flytten till Karlstad startade hon eget och det var i samband med det som Marina kontaktades av svenska friidrottslandslaget.

Hur kom det sig att just du fick frågan från landslaget?

– Dels för att jag kan både idrotts- och kostdelen, dels har jag friidrottat själv.

Hur såg din idrottskarriär ut?

– Jag har hållit på med all möjlig idrott; alpint, bordtennis, fotboll. När jag blev lite äldre blev det friidrott i Säffle FF. Jag sprang långa häcken.

Hur bra var du?

– Jag var uttagen till SM men inte så mycket mer. Jag slutade sen när jag flyttade till Umeå för att läsa.

Förutom att vara rådgivare åt friidrottarna är Maria Sjöberg bollplank, föreläsare i många sammanhang. Några kunder är universiteten i Göteborg och Karlstad, Leksands knäckebröd och Svensk ridsport.

– Ridsportarna behöver det verkligen. De har långa dagar, de har ont om tid och är fysiskt aktiva hela dagen Men allt fokus ligger på hästen.

Mat är hett i media. Vad tycker du om det?

– Det blir konstigt när man säger att kolhydrater är farligt och att man blir tjock av det. Det handlar om vilken typ av kolhydrater, mängd och balans. Man blir överviktig när man äter mer energi än man behöver.

Press på unga

I jobbet träffar hon många människor i olika åldrar och med kostproblem och är mer beteendevetare än dietist.

– Det är viktigt för dagens unga att vara i form. Det är hård konkurrens och det är en merit när man söker jobb att vara snygg och vältränad. Jag träffar många som ser jättefina ut på utsidan men som mår dåligt. Det är så mycket som är osäkert kring vad man kan äta. Är mjölk okej? ägg? De unnar sig inte att fika eller sånt som gör en glad, säger Marina Sjögren.

Vad är problemet för de äldre?

– Det kan komma en äldre dam som känner sig energilös och det visar sig att hon äter ”nyttigt” med mycket grönsaker och grovt bröd. Men för äldre, både män och kvinnor, kan det vara för lite energi i den maten.

Många tränar väldigt mycket i dag. Hur ser du på det?

– Det finns en grupp i 40–50-årsåldern som har börjat träna som elitidrottare med en eller två pass om dagen. Det blir inte mycket tid till återhämtning och fortsätter man äta som vanligt får man i sig för lite energi. Om man äter och sover för lite ökar stresshormonerna. Det är inte bra, idrottsläkare har börjat se skador i den här gruppen.

Vilka råd behöver friidrottarna i landslaget?

– Det kan vara att de vill vara säkra på att de får i sig optimalt i samband med prestation, innan och efter ett pass. Och om hur de ska lägga upp sin mat i samband med en tiokamp till exempel. Många tror att de inte klarar sig utan kosttillskott.

Hur ser du på kosttillskott?

– Ta inte kosttillskott om du inte har en brist som är konstaterad av läkare. Överskott av vattenslösliga vitaminer kissar man bara ut, men för mycket mineraler kan påverka negativt.

Från att ha handlat mycket om vikt och hälsa har maten också blivit politisk och väldigt individuell. Vad tänker du om det?

– Det är en bra trend med mer närodlat. Men om man är väldigt strikt kan det bli stressande. De som kommer hit till mig är rädda för vad de stoppar i sig på keminivå, vad det är för gifter i maten och var det kommer ifrån.

Från din horisont, ökar eller minskar förekomsten av ätstörningar?

– Ätstörningar är nog ganska stabila men störda ätbeteenden som till exempel ortorexi, nyttighetsfundamentalism ökar bland både killar och tjejer. Mest bland unga.

Övervikt är ett stort hälsoproblem. Behöver vi inte äta sundare?

– Jo, men vi ska utgå från oss själva och inte se så mycket på vad andra gör.

Trenden att visa upp oss själva som vältränade, effektiva och hälsosamma, har vi nått kulmen på den?

– Vi håller på att tröttna. Jag tror vi är på väg mot ett lugnar liv.

Hur äter vi om tio år?

– Då tror jag att vi tänker mer på miljön och äter mer vegetariska proteiner och mindre kött. Det har redan börjat med köttfria dagar i skolan.

Har du några goda råd till den som vill få rätt proportioner på mat och motion nu när året är nytt?

– Försök hitta balansen från början och ha inte för högt ställda mål. Man kan inte ändra till något man inte tycker om. Ta en månad åt gången och förändra lite i taget, säger Marina Sjöberg.

Marina Sjöberg

Ålder: 42 år

Familj: Man och tre söner mellan 8 och 13 år gamla

Bor: I villa på Södra Kroppkärr

Läser: Mycket deckare, gärna svenskt men även norska och engelska. Just nu: Kaninjägaren av Lars Kepler.

Lyssnar på: Hårdrockare innerst inne men nu också mycket visor. Senaste konsert: Julkonsert med Sofia Karlsson och Martin Hedros

Ser på tv: Filmer.

Intressen: Musik, ta ett glas vin med kompisar, inredning och bakning

Smultronställe: Jag älskar kaféer som Artisan och Naturrum i Mariebergsskogen. Och Svanskog med sjöarna runt omkring

Vad gör dig lycklig: Familjen, åka skidor snabbt i en slalombacke, stå på en fjälltopp i solen

Aktuellt: Håller på med en studie om tävlingsaktiva idrottares förhållningssätt till kost och kropp

2017-01-02 06:00

2017-01-02 14:28