2016-10-22 16:44

2016-10-22 18:28

Protesterade mot utvisning

KARLSTAD: "Många mår väldigt dåligt av otryggheten"

– De tar inte hänsyn till människans rättigheter. Orden kommer från Irkin Nedjad, som under lördagen deltog i manifestationen där deltagarna protesterade mot att ensamkommande flyktingbarn avvisas till Afghanistan.

Ungefär ett hundratal personer samlades under lördagseftermiddagen på Stora torget i Karlstad för att demonstrera mot den svenska flyktingpolitiken. Bakgrunden är regeringens avtal med Afghanistan som innebär att tusentals afghaner kommer att skickas tillbaka till sitt hemland, i många fall barn och unga.

Bakom demonstrationen i Karlstad ligger rörelsen #vistårinteut och den ideella föreningen Afghanska kulturföreningen.

Under lördagen utfördes demonstrationer med samma syfte i 13 olika orter runt om i hela Sverige, bland annat i Sunne.

– Vi vill visa stöd för de som inte har fått uppehållstillstånd, men också påvisa att vi tycker att de nya bestämmelserna är helt fel. I Afghanistan kan man inte få ett värdigt liv med tanke på hur det ser ut där nu, säger Irkin Nedjad, medlem i Afghanska Kulturföreningen i Karlstad.

Håller inte löfte

Trots att även vädret demonstrerade så var det en stor skara demonstranter som samlades på torget, med flaggor, plakat och bestämda åsikter. Förutom nyanlända, deltog även lärare, gode män, personal på hvb- hem, vänner och andra berörda. Charlott Nilsson är lärare för språkintroduktion i Storfors och deltog i manifestationen, bland annat genom att hålla ett tal om sin syn situationen.

– Jag märker av en oro bland eleverna konstant, varje dag. Och det påverkar såklart andra saker, konstaterar hon.

– Många mår väldigt dåligt av otryggheten, det märks både fysiskt och psykiskt, säger Bassir Taj, elevstödjare på Nobelgymnasiet.

– Jag tycker inte att Sverige tar sitt ansvar. De håller inte det löfte som vi lovade de vi har tagit emot. Det är en ständig oro både för barn och vuxna, säger en lärare i en förberedelseklass.

Ungefär ett hundratal personer samlades under lördagseftermiddagen på Stora torget i Karlstad för att demonstrera mot den svenska flyktingpolitiken. Bakgrunden är regeringens avtal med Afghanistan som innebär att tusentals afghaner kommer att skickas tillbaka till sitt hemland, i många fall barn och unga.

Bakom demonstrationen i Karlstad ligger rörelsen #vistårinteut och den ideella föreningen Afghanska kulturföreningen.

Under lördagen utfördes demonstrationer med samma syfte i 13 olika orter runt om i hela Sverige, bland annat i Sunne.

– Vi vill visa stöd för de som inte har fått uppehållstillstånd, men också påvisa att vi tycker att de nya bestämmelserna är helt fel. I Afghanistan kan man inte få ett värdigt liv med tanke på hur det ser ut där nu, säger Irkin Nedjad, medlem i Afghanska Kulturföreningen i Karlstad.

Håller inte löfte

Trots att även vädret demonstrerade så var det en stor skara demonstranter som samlades på torget, med flaggor, plakat och bestämda åsikter. Förutom nyanlända, deltog även lärare, gode män, personal på hvb- hem, vänner och andra berörda. Charlott Nilsson är lärare för språkintroduktion i Storfors och deltog i manifestationen, bland annat genom att hålla ett tal om sin syn situationen.

– Jag märker av en oro bland eleverna konstant, varje dag. Och det påverkar såklart andra saker, konstaterar hon.

– Många mår väldigt dåligt av otryggheten, det märks både fysiskt och psykiskt, säger Bassir Taj, elevstödjare på Nobelgymnasiet.

– Jag tycker inte att Sverige tar sitt ansvar. De håller inte det löfte som vi lovade de vi har tagit emot. Det är en ständig oro både för barn och vuxna, säger en lärare i en förberedelseklass.