Karlstadsstudent driver välgörenhetsorganisation

SYDAFRIKA: "Vi gör det regeringen misslyckas med"

Karlstadsstudenten Sofia Johansson har under ett år i Sydafrika lyckats bygga upp en organisation (Contribution to Opportunities) som nu stöttar två förskolor och ett ungdomsinitiativ.

Berätta om vad ni gör.

– Vi stöttar lokala initiativ för barn och unga i kåkstäder kring Kapstaden. Vår roll är att satsa på individer som har ett driv och en passion för samhällsförändring. CTO:s utgångspunkt är att de som bor där vet bäst vad som behövs och hur deras samhälle fungerar. Att få dem att inse att de kan klara något är superviktigt. Vi ger inte ut handouts, utan hjälpen kommer underifrån.

Vilka initiativ stöttar ni?

– Det finns inte tillräckligt med förskolor, barnen leker på gatorna, vilket gör att individer tar tag i det själv. Så då blir det till exempel hembaserade, oregistrerade förskolor. En kvinna har hand om 70 barn i en förskola, i den andra har en kvinna hand om 23 små barn i ett litet skjul. Vi stöttar organisationen genom att hjälpa till med bokföring, budget, söka stöd hos regeringen som de har rätt till och strukturera verksamheten.

– I kåkstaden Gugulethu, där Mapanya Sogoni kommer från, finns ett initiativ med grabbar som är före detta gangsters i 20-årsåldern. Några av dem har suttit i fängelse och är utstötta. Nu blir de sedda och vi har fått in tre killar i jobb. Och de ska starta en första ideell organisation för sociala entreprenörer. De blir förebilder för andra unga.

Är det här unikt?

– Det finns likande organisationer, men inte exakt samma. Tanken här är att samla lärare, unga och andra människor med initiativ under samma tak, där det inte kostar något, och att erbjuda dem möjligheten att skapa mervärde vilket kan leda till jobb.

Vad tycker sydafrikanerna om det här?

– De tycker det är behövligt, vi gör det som regeringen misslyckas med att göra. De skulle inte överleva om det inte fanns ideell verksamhet här nere.

I dag ska du och Mapanya Sogoni föreläsa på Karlstads universitet, vad ska ni prata om?

– Vi har en inspirationsföreläsning där vi berättar om våra bakgrunder, vad vi gör, vad vår drivkraft är, hur situationen ser ut och vilka mål vi vill nå.

Hur länge kommer du jobba med CTO i Sydafrika?

– Som det känns nu: för resten av livet. Jag har inga planer på att lämna Sydafrika. Jag har hittat mitt kall i livet.

2016-10-18 20:46

2016-10-18 20:46