2016-10-18 20:47

2016-10-18 20:47

Bottnarna breder ut sig i Klarälven

VÄRMLAND: Som om någon har dragit ur proppen

Just nu är det guldläge för den som vill känna på hur det är att gå på botten, både av Klarälven och av Vänern. Och man behöver inte vara rädd för att bli blöt om skorna.

Vi som rör oss längs Klarälven, i Karlstad eller mer uppströms, ser det varje dag. Vattnet sjunker allt mer undan. I stället breder sandbankar ut sig och där det finns stenskodda kajer kan man numera se hur de är grundlagda.

I grund och botten (förlåt uttrycket...) handlar det naturligtvis om att det har regnat väldigt litet under de senaste månaderna. Om det inte fyller på med nederbörd kring de övre delarna av Klarälven och andra vattendrag som faller ut i Vänern så sjunker naturligtvis vattennivåerna. Först händer det i älvar och åar och så småningom även i Vänern, norra Europas största sjö.

Sedan början på juli i år har Vänern sjunkit med nästan en halv meter. Det är väldigt mycket och väldigt snabbt i ett vattenmagasin som brukar beskrivas som minst sagt trögt. Det tar lång tid innan ett intensivt regnande ger tydligt utslag i högre vattennivåer. Och det är likadant när regnen uteblir.

På tisdagen noterade Vattenfall, som mäter vattennivåerna i Vänern, 43,93 meter över havsytan. Den lägsta nivån i modern tid anges till 43,25. Det anges inte vilket år.

Snabb nedgång

I Klarälven är nedgången tydligare än ute på Vänern. Karlstads kommun mäter Klarälvens nivåer vid flera platser. Mest nedströms gör man det på Sundsta, i en dräneringsbrunn nedanför Bjurbäcksgatan. Brunnen håller samma nivå som Klarälven. På tisdagen angavs 44,26 meter, en kvarts meter lägre än för bara någon vecka sedan.

I förra veckan cirkulerade det uppgifter i medier om att man får gå tillbaka till mitten av 1950-talet för att hitta motsvarande nivåer. Sedan dess har man på Karlstads kommun tittar mer noggrant på statistiken och numera är man inte längre lika säker.

Sandtransport

– Klarälven låg väldigt lågt för bara tre år sedan, säger Per-Anders Bergman som är tillförordnad teknik- och fastighetsdirektör i kommunen. Och sandtransporten i älven betyder mycket för synintrycket.

– Många av de bottnar som nu visar sig är resultatet av denna sandtransport.

Vad kommer då att hända framöver?

Klart är att det kommer att behövas väldigt mycket regn för att fylla på Klarälven och Vänern till normala nivåer igen. Någon uttrycket det som 1 000 millimeter och då kommer det förstås att dröja några månader.

I ett litet kortare perspektiv, de tio dagar som SMHI använder sig av, kommer det nog litet regn på onsdag och torsdag men inte så mycket så att det kommer att märkas i sjöar och vattendrag.

För Vänerns del måste tappningen fortsätta för att inte Göteborgs vattenförsörjning ska äventyras.

Vi som rör oss längs Klarälven, i Karlstad eller mer uppströms, ser det varje dag. Vattnet sjunker allt mer undan. I stället breder sandbankar ut sig och där det finns stenskodda kajer kan man numera se hur de är grundlagda.

I grund och botten (förlåt uttrycket...) handlar det naturligtvis om att det har regnat väldigt litet under de senaste månaderna. Om det inte fyller på med nederbörd kring de övre delarna av Klarälven och andra vattendrag som faller ut i Vänern så sjunker naturligtvis vattennivåerna. Först händer det i älvar och åar och så småningom även i Vänern, norra Europas största sjö.

Sedan början på juli i år har Vänern sjunkit med nästan en halv meter. Det är väldigt mycket och väldigt snabbt i ett vattenmagasin som brukar beskrivas som minst sagt trögt. Det tar lång tid innan ett intensivt regnande ger tydligt utslag i högre vattennivåer. Och det är likadant när regnen uteblir.

På tisdagen noterade Vattenfall, som mäter vattennivåerna i Vänern, 43,93 meter över havsytan. Den lägsta nivån i modern tid anges till 43,25. Det anges inte vilket år.

Snabb nedgång

I Klarälven är nedgången tydligare än ute på Vänern. Karlstads kommun mäter Klarälvens nivåer vid flera platser. Mest nedströms gör man det på Sundsta, i en dräneringsbrunn nedanför Bjurbäcksgatan. Brunnen håller samma nivå som Klarälven. På tisdagen angavs 44,26 meter, en kvarts meter lägre än för bara någon vecka sedan.

I förra veckan cirkulerade det uppgifter i medier om att man får gå tillbaka till mitten av 1950-talet för att hitta motsvarande nivåer. Sedan dess har man på Karlstads kommun tittar mer noggrant på statistiken och numera är man inte längre lika säker.

Sandtransport

– Klarälven låg väldigt lågt för bara tre år sedan, säger Per-Anders Bergman som är tillförordnad teknik- och fastighetsdirektör i kommunen. Och sandtransporten i älven betyder mycket för synintrycket.

– Många av de bottnar som nu visar sig är resultatet av denna sandtransport.

Vad kommer då att hända framöver?

Klart är att det kommer att behövas väldigt mycket regn för att fylla på Klarälven och Vänern till normala nivåer igen. Någon uttrycket det som 1 000 millimeter och då kommer det förstås att dröja några månader.

I ett litet kortare perspektiv, de tio dagar som SMHI använder sig av, kommer det nog litet regn på onsdag och torsdag men inte så mycket så att det kommer att märkas i sjöar och vattendrag.

För Vänerns del måste tappningen fortsätta för att inte Göteborgs vattenförsörjning ska äventyras.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.