2016-10-16 20:08

2016-10-16 20:08

Temadag med kreativt lärande i fokus

KARLSTAD: "Vi borde jobba med det mer kontinuerligt"

En kreativ undervisning förbättrar barns lärande. Det menar Anne Bamford, professor i pedagogik, som föreläste på universitet i samband med fredagens temadag Kreativt lärande.

Det var Region Värmland och Karlstads universitet som tillsammans arrangerade temadagen Kreativt lärande i förskola och skola på universitetet under fredagen. Deltog gjorde drygt 300 lärare och lärarstudenter.

– Det blev ett mycket lyckat samarbete, säger Anneli Bodén, programledare för grundlärarprogrammet, Karlstads universitet.

Enkla knep

Dagens huvudgäst var Anne Bamford från London som är professor i pedagogik och anställd av University of Art. Hon har ägnat de senaste åren åt att belysa att kreativ, kulturellt och konstnärlig undervisning är nyckeln till framgångsrikt lärande. Bland annat la hon fokus på vikten av att med enkla knep presentera kunskap på ett mer intresseväckande sätt.

– Hon jämförde två kaffekoppar, en helt vanlig och en med mer mönster och färg. Samma innehåll, men presenteras på olika sätt, säger Anneli Bodén efteråt.

Röd tråd

Kreativ undervisning är en växande trend, men långt ifrån tillräckligt.

– Vi borde jobba med det mer kontinuerligt, som en röd tråd genom utbildningen och jag tror absolut att detta var ett startskott, säger Anneli efter föreläsningen.

Temadagen innehöll även workshops och seminarier med föreläsningar inom samma område. Avslutade dagen gjorde teaterregissören och teaterchefen Astrid Assefa med en föreläsning om hur kulturella uttryck som dans och teater kan interageras i pedagogisk verksamhet.

Det var Region Värmland och Karlstads universitet som tillsammans arrangerade temadagen Kreativt lärande i förskola och skola på universitetet under fredagen. Deltog gjorde drygt 300 lärare och lärarstudenter.

– Det blev ett mycket lyckat samarbete, säger Anneli Bodén, programledare för grundlärarprogrammet, Karlstads universitet.

Enkla knep

Dagens huvudgäst var Anne Bamford från London som är professor i pedagogik och anställd av University of Art. Hon har ägnat de senaste åren åt att belysa att kreativ, kulturellt och konstnärlig undervisning är nyckeln till framgångsrikt lärande. Bland annat la hon fokus på vikten av att med enkla knep presentera kunskap på ett mer intresseväckande sätt.

– Hon jämförde två kaffekoppar, en helt vanlig och en med mer mönster och färg. Samma innehåll, men presenteras på olika sätt, säger Anneli Bodén efteråt.

Röd tråd

Kreativ undervisning är en växande trend, men långt ifrån tillräckligt.

– Vi borde jobba med det mer kontinuerligt, som en röd tråd genom utbildningen och jag tror absolut att detta var ett startskott, säger Anneli efter föreläsningen.

Temadagen innehöll även workshops och seminarier med föreläsningar inom samma område. Avslutade dagen gjorde teaterregissören och teaterchefen Astrid Assefa med en föreläsning om hur kulturella uttryck som dans och teater kan interageras i pedagogisk verksamhet.