2016-10-13 17:09

2016-10-14 08:24

Akademien överraskar med Bob Dylan

NOBELPRISET I LITTERATUR: Folkrocksångaren Robert Zimmerman aka Bob Dylans år blev 2016

Chockval. Bort med böckerna och fram med skivorna. Bibliotekarien Annika Holmberg skrattar av chock när hon inser att hon hört rätt och att det är Bob Dylan som tillldelas årets Nobelpris i litteratur.

Annika Holmberg pratar länge och initierat om titlar av de förhandstippade Nobelpriskandidaterna i litteratur som de dukat fram i Stadsbiblioteket i Karlstad. I sofforna sitter förväntansfulla besökare med dricka och salta pinnar för att följa avslöjandet på storbilds-tv tillsammans.

Kockan blir 13.00, förväntningarna stiger, och Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius kommer ut. Och säger Bob Dylan.

Efter några sekunders tystnad utbyter chockartade skrattsalvor. Alla har hört rätt. Ingen skriker hurra, men det är uppenbart av alla leenden att det här är en glad, men högst oväntat, nyhet.

– Det är fantastiskt roligt! Och oerhört överraskande. Det var ingen som trodde det! Han finns alltid med i förhandssnacket eftersom han är allmänt omtyckt, men att han skulle få det var det ändå få som trodde på. Känslan för Svenska Akademien är att allt bryts loss nu och att allt kan hända. Jag blev så förvånad att jag bara kunde skratta, säger Annika Holmberg, som själv trodde på syriske poeten Adonis i år.

Många bottnar

Hon plockar snabbt bort titlarna av Adonis, Ngũgĩ wa Thiong'o, Joyce Carol Oates, Ko Un, Don DeLillo Haruki Murakami och Philip Roth från Nobelbordet och springer till skivavdelningen och river åt sig hela Dylansektionen. En kollega hittar även hans roman Tarantula, som skrevs 1965-66 och gavs ut 1971. Här i svensk översättning från 1999 på bokförlaget Bakhåll.

– Det här har fått mig att tro på utvecklingen för Akademien. Det är många nya unga med nu så det verkar ha blivit mindre högakademiskt. Jag har inte lyssnat jättemycket på Dylan, men det förstår jag mer nu än på 70-talet att det finns många bottnar i hans texter. Det känns lite som någon man känner har fått priset, säger Annika Holmberg och fortsätter skratta.

Malin Lundquist och Berit Olsson är två av besökarna på biblioteket.

– Det var chockartat, väldigt oväntat. Vi tappade hakan här. Men roligt tycker jag. Vi tog den här Pommacen och bara, skål då, säger Malin Lundquist.

– Jag trodde på Joyce Carol Oates eller Adonis. Det här valet är folkligt, någon som alla känner till och har en relation till, säger Berit Olsson.

Äntligen!

På Knastret, Karlstads enda skivbörs, råder lugnet självt. Ett par kunder bläddrar bland skivorna och någon står och lyssnar in ett potentiellt köp. För delägaren Tore Johansson bakom disken kommer nyheten som en total överraskning.

– Äntligen! Det visste jag inte. Göran Greider skrev att han tyckte Nobelpriset skulle delas av Bob Dylan, Joni Mitchell och Leonard Cohen och det är inte så dumt. Men Dylan är ändå den mest betydelsefulla av dem. Det var ett väldigt roligt val, han är en stor poet så det var på tiden. Och det kanske sätter fart på cd-försäljningen, på lp säljer han bra ändå, säger Tore Johansson som behöver lite tid att smälta nyheten innan han låter första spåret från Street Legal, Changing of the guards, ljuda ut i lokalen.

Annika Holmberg pratar länge och initierat om titlar av de förhandstippade Nobelpriskandidaterna i litteratur som de dukat fram i Stadsbiblioteket i Karlstad. I sofforna sitter förväntansfulla besökare med dricka och salta pinnar för att följa avslöjandet på storbilds-tv tillsammans.

Kockan blir 13.00, förväntningarna stiger, och Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius kommer ut. Och säger Bob Dylan.

Efter några sekunders tystnad utbyter chockartade skrattsalvor. Alla har hört rätt. Ingen skriker hurra, men det är uppenbart av alla leenden att det här är en glad, men högst oväntat, nyhet.

– Det är fantastiskt roligt! Och oerhört överraskande. Det var ingen som trodde det! Han finns alltid med i förhandssnacket eftersom han är allmänt omtyckt, men att han skulle få det var det ändå få som trodde på. Känslan för Svenska Akademien är att allt bryts loss nu och att allt kan hända. Jag blev så förvånad att jag bara kunde skratta, säger Annika Holmberg, som själv trodde på syriske poeten Adonis i år.

Många bottnar

Hon plockar snabbt bort titlarna av Adonis, Ngũgĩ wa Thiong'o, Joyce Carol Oates, Ko Un, Don DeLillo Haruki Murakami och Philip Roth från Nobelbordet och springer till skivavdelningen och river åt sig hela Dylansektionen. En kollega hittar även hans roman Tarantula, som skrevs 1965-66 och gavs ut 1971. Här i svensk översättning från 1999 på bokförlaget Bakhåll.

– Det här har fått mig att tro på utvecklingen för Akademien. Det är många nya unga med nu så det verkar ha blivit mindre högakademiskt. Jag har inte lyssnat jättemycket på Dylan, men det förstår jag mer nu än på 70-talet att det finns många bottnar i hans texter. Det känns lite som någon man känner har fått priset, säger Annika Holmberg och fortsätter skratta.

Malin Lundquist och Berit Olsson är två av besökarna på biblioteket.

– Det var chockartat, väldigt oväntat. Vi tappade hakan här. Men roligt tycker jag. Vi tog den här Pommacen och bara, skål då, säger Malin Lundquist.

– Jag trodde på Joyce Carol Oates eller Adonis. Det här valet är folkligt, någon som alla känner till och har en relation till, säger Berit Olsson.

Äntligen!

På Knastret, Karlstads enda skivbörs, råder lugnet självt. Ett par kunder bläddrar bland skivorna och någon står och lyssnar in ett potentiellt köp. För delägaren Tore Johansson bakom disken kommer nyheten som en total överraskning.

– Äntligen! Det visste jag inte. Göran Greider skrev att han tyckte Nobelpriset skulle delas av Bob Dylan, Joni Mitchell och Leonard Cohen och det är inte så dumt. Men Dylan är ändå den mest betydelsefulla av dem. Det var ett väldigt roligt val, han är en stor poet så det var på tiden. Och det kanske sätter fart på cd-försäljningen, på lp säljer han bra ändå, säger Tore Johansson som behöver lite tid att smälta nyheten innan han låter första spåret från Street Legal, Changing of the guards, ljuda ut i lokalen.