2016-10-12 17:43

2016-10-12 17:43

Därför behövs journalistik

KARLSTAD: Grävande journalistik tar kampen mot söta katter

Vem har makten, vem styr och vem granskar? I Sverige tar vi tryckfriheten för given, men det kan man inte göra i två tredjedelar av världen.

Tryckfriheten fyller 250 år och var temat på onsdagens Anderseminarium på Karlstads universitet.

Mitt i programmet gav Martin Schibbye, frilansjournalisten och grundaren av Blankspot, nytt hopp om behovet av en fri och granskande journalistik. Med Blankspot har han, och kollegorna Nils Resare och Lisa Bjurwald, skapat webbaserad medborgarfinansierad utrikesjournalistik från världens vita fläckar.

– Journalistiken är inte i kris, men vi måste hitta nya vägar. I Blanskspot är finansiärerna med i processen med att ta fram reportagen, men det är vi som gör dem.

Omvärldsanalys

Journalisten Andreas Ekström tog oss med in i huvudet, eller algoritmer och geniala affärsidéer, på the big five; Google, Apple, Microsoft, Facebook och Amazon. Och hur vi i stället för att vara kritiska kunder, blivit okritiska användare, ambassadörer och fans till miljardbolagen.

En debattpanel bestående av Elnaz Baghlanian, Svenska PEN och litterär chef på Atlas, Börge Nilsson, värmländsk frilansjournalist och projektkoordinator för Scoop Russia och Anders Alexandersson, vice vd för omvärldsrelationer vid Stockholm School of Economics i Riga, diskuterade tryck- och yttrandefrihet under press i Öst- och Centralasien. Samtalet leddes av Ami Hedenborg, journalist och talesperson för Amnesty International.

Dilsa Demirbag Sten, journalist och verksamhetsansvarig på Berättarministeriet, avslutade eftermiddagen på temat varför vi behöver tryckfrihet.

Anderseminariet finansieras av Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning.

Tryckfriheten fyller 250 år och var temat på onsdagens Anderseminarium på Karlstads universitet.

Mitt i programmet gav Martin Schibbye, frilansjournalisten och grundaren av Blankspot, nytt hopp om behovet av en fri och granskande journalistik. Med Blankspot har han, och kollegorna Nils Resare och Lisa Bjurwald, skapat webbaserad medborgarfinansierad utrikesjournalistik från världens vita fläckar.

– Journalistiken är inte i kris, men vi måste hitta nya vägar. I Blanskspot är finansiärerna med i processen med att ta fram reportagen, men det är vi som gör dem.

Omvärldsanalys

Journalisten Andreas Ekström tog oss med in i huvudet, eller algoritmer och geniala affärsidéer, på the big five; Google, Apple, Microsoft, Facebook och Amazon. Och hur vi i stället för att vara kritiska kunder, blivit okritiska användare, ambassadörer och fans till miljardbolagen.

En debattpanel bestående av Elnaz Baghlanian, Svenska PEN och litterär chef på Atlas, Börge Nilsson, värmländsk frilansjournalist och projektkoordinator för Scoop Russia och Anders Alexandersson, vice vd för omvärldsrelationer vid Stockholm School of Economics i Riga, diskuterade tryck- och yttrandefrihet under press i Öst- och Centralasien. Samtalet leddes av Ami Hedenborg, journalist och talesperson för Amnesty International.

Dilsa Demirbag Sten, journalist och verksamhetsansvarig på Berättarministeriet, avslutade eftermiddagen på temat varför vi behöver tryckfrihet.

Anderseminariet finansieras av Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning.