2016-10-10 19:39

2016-10-10 19:52

Ja från landstinget till Västra Götaland

KARLSTAD: "Laguppställningen har varit tydlig länge"

I samband med landstingsstyrelsens sammanträde konstaterades efter en jämn votering att landstinget troligen kommer att svara ja till en sammanslagning med Västra Götaland.
– Nu hoppas vi på att vi har en klok riksdag, säger landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M).

Landstingsstyrelsen beslutade under måndagskvällen att tillstyrka Indelningskommitténs förslag om ett samgående med Västra Götaland.

Majoriteten var positiv och detta med hjälp av en tillfällig majoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet som tillstyrker Indelningskommitténs förslag om bildandet av sex nya storregioner och landsting.

– Jag är faktiskt lite förvånad över att C har bytt och är med S och V. Det är lite ledsamt att man inte har kunnat samsas om ett enat beslut, det var ju tanken från början, säger Anders Ahl, gruppledare Sverigedemokraterna.

Likartat

KD, L, M, MP och SIV:s förslag om att avstyrka Indelningskommitténs förslag fick stöd av SD i voteringen, men föll i en jämn votering med åtta röster mot nio.

– Laguppställningen har varit tydlig länge, säger landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) och fortsätter:

– Så som uppställningen ser ut så är det ju majoritet för det förslag som föreslås av V, S och C, det blir säkert ett likartat resultat. Men jag tycker det är viktigt att fullmäktige får en chans att diskutera frågan.

”Klok riksdag”

Fredrik Larsson menar att beslutet är diffust och att majoriteten inte är tillräckligt tydliga i sitt svar.

– De har inte sagt ja till Västra Götaland enligt mig, för de skriver aldrig ja. Men det är okej att vi tycker olika, det hade jag räknat med. Vårt hopp är nu att vi har en klok riksdag som inser att vi inte ska göra den här reformen.

Debatten om regionfrågan fortsätter på tisdagen i ett extrainsatt landstingsfullmäktige där Landstinget i Värmlands remissvar ska fastställas. Där förväntas ytterligare diskussion i den oeniga frågan.

Landstingsstyrelsen beslutade under måndagskvällen att tillstyrka Indelningskommitténs förslag om ett samgående med Västra Götaland.

Majoriteten var positiv och detta med hjälp av en tillfällig majoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet som tillstyrker Indelningskommitténs förslag om bildandet av sex nya storregioner och landsting.

– Jag är faktiskt lite förvånad över att C har bytt och är med S och V. Det är lite ledsamt att man inte har kunnat samsas om ett enat beslut, det var ju tanken från början, säger Anders Ahl, gruppledare Sverigedemokraterna.

Likartat

KD, L, M, MP och SIV:s förslag om att avstyrka Indelningskommitténs förslag fick stöd av SD i voteringen, men föll i en jämn votering med åtta röster mot nio.

– Laguppställningen har varit tydlig länge, säger landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) och fortsätter:

– Så som uppställningen ser ut så är det ju majoritet för det förslag som föreslås av V, S och C, det blir säkert ett likartat resultat. Men jag tycker det är viktigt att fullmäktige får en chans att diskutera frågan.

”Klok riksdag”

Fredrik Larsson menar att beslutet är diffust och att majoriteten inte är tillräckligt tydliga i sitt svar.

– De har inte sagt ja till Västra Götaland enligt mig, för de skriver aldrig ja. Men det är okej att vi tycker olika, det hade jag räknat med. Vårt hopp är nu att vi har en klok riksdag som inser att vi inte ska göra den här reformen.

Debatten om regionfrågan fortsätter på tisdagen i ett extrainsatt landstingsfullmäktige där Landstinget i Värmlands remissvar ska fastställas. Där förväntas ytterligare diskussion i den oeniga frågan.