2016-10-10 11:42

2016-10-10 11:42

Ännu inget svar om Valvet-raset

KARLSTAD: Utredning pågår

Varför rasade fasadplattorna från nya gallerian Valvet i Karlstad?

Strax för lunch på torsdagen hörde Annika Frohm ett ljud uppifrån. Hon sprang undan och lyckades precis undgå att få några fasadplattor i huvudet. Plattorna hade plötsligt rasat ned på Drottninggatan från fasaden på gallerian Valvet i Karlstad.

De satt ungefär åtta meter upp.

Ingen skadades, men Annika Frohm kände själv att hon hade änglavakt.

Men hur kunde fasadplattorna bara släppa?

– Vi vet inte! Men vi har en konstruktör som är inne och kollar detta nu, så vi väntar oss en utredning om detta snart, säger Mats Axelsson, Karlstadsplatschef på företaget som satte upp fasadplattorna, Puts och tegel i Örebro.

Leverantörer av fix och plattor har också kontaktats.

Redan en kort stund efter raset spärrades det rasdrabbade området på Drottninggatan av och vakter posterades ut för att ingen skulle passera under fasaden. Nu har också skyddställningar satts upp som ska fånga eventuellt fler fallande plattor.

Under torsdagen gick anställda från företaget igenom hela fasaden:

– Man knackade också bort några extra plattor i förebyggande syfte, säger Per-Ove Eriksson på konsultfirman PSM Management.

Mats Axelsson på Puts och tegel tycker att händelsen är mycket märklig:

– Jag har aldrig varit med om något liknande förut, säger han.

Strax för lunch på torsdagen hörde Annika Frohm ett ljud uppifrån. Hon sprang undan och lyckades precis undgå att få några fasadplattor i huvudet. Plattorna hade plötsligt rasat ned på Drottninggatan från fasaden på gallerian Valvet i Karlstad.

De satt ungefär åtta meter upp.

Ingen skadades, men Annika Frohm kände själv att hon hade änglavakt.

Men hur kunde fasadplattorna bara släppa?

– Vi vet inte! Men vi har en konstruktör som är inne och kollar detta nu, så vi väntar oss en utredning om detta snart, säger Mats Axelsson, Karlstadsplatschef på företaget som satte upp fasadplattorna, Puts och tegel i Örebro.

Leverantörer av fix och plattor har också kontaktats.

Redan en kort stund efter raset spärrades det rasdrabbade området på Drottninggatan av och vakter posterades ut för att ingen skulle passera under fasaden. Nu har också skyddställningar satts upp som ska fånga eventuellt fler fallande plattor.

Under torsdagen gick anställda från företaget igenom hela fasaden:

– Man knackade också bort några extra plattor i förebyggande syfte, säger Per-Ove Eriksson på konsultfirman PSM Management.

Mats Axelsson på Puts och tegel tycker att händelsen är mycket märklig:

– Jag har aldrig varit med om något liknande förut, säger han.