2016-10-07 20:12

2016-10-07 20:12

Nu ska det tävlas i programmering

HALLÅ DÄR ...

... Jonathan Vestin, forskarstuderande inom datakommunikation vid Karlstads universitet, som också är tävlingsledare för Karlstadsmästerskapen i programmeringen som går av stapeln under lördagen

Hur tävlar man i programmering?

– Deltagarna får tio-tolv uppgifter, ganska lika de som ges i utbildningen, som de ska lösa genom att skriva ett program som löser uppgiften. De har fem timmar på sig och det här är kärnan i programmering kan man säga.

Hur många deltagare kommer vara med?

– Jag tror att det är nio lag registrerade, vilket är rekordmånga tror jag. Men man kan dyka upp under lördagen bara man är där innan 10.00. Vem som helst kan vara med, men för att kvala till den internationella tävlingen måste man vara student.

Vad är syftet med tävlingen?

– En anledning är det kul för studenterna att jämföra sig med andra, både nationellt och med andra nordiska universitet. En annan är att man kanske vill vinna, för det är lite prestige.

Vad kammar segaren hem för pris?

– Förstapriset är presentkort, andrapriset är lite olika teknikprylar i andrapris och tredjepriset är biobiljetter. Det är samma varje år. Och de bästa lagen i Norden går vidare till den internationella tävlingen.

Tävlingen går av stapeln för femte året, blir det något firande?

– Det kanske blir lite ballonger. Att vi skulle hålla på i fem år trodde vi inte när vi började med det här.

Hur tävlar man i programmering?

– Deltagarna får tio-tolv uppgifter, ganska lika de som ges i utbildningen, som de ska lösa genom att skriva ett program som löser uppgiften. De har fem timmar på sig och det här är kärnan i programmering kan man säga.

Hur många deltagare kommer vara med?

– Jag tror att det är nio lag registrerade, vilket är rekordmånga tror jag. Men man kan dyka upp under lördagen bara man är där innan 10.00. Vem som helst kan vara med, men för att kvala till den internationella tävlingen måste man vara student.

Vad är syftet med tävlingen?

– En anledning är det kul för studenterna att jämföra sig med andra, både nationellt och med andra nordiska universitet. En annan är att man kanske vill vinna, för det är lite prestige.

Vad kammar segaren hem för pris?

– Förstapriset är presentkort, andrapriset är lite olika teknikprylar i andrapris och tredjepriset är biobiljetter. Det är samma varje år. Och de bästa lagen i Norden går vidare till den internationella tävlingen.

Tävlingen går av stapeln för femte året, blir det något firande?

– Det kanske blir lite ballonger. Att vi skulle hålla på i fem år trodde vi inte när vi började med det här.