2016-10-06 13:07

2016-10-06 15:58

Valvets fasad rasade – flera personer i närheten

KARLSTAD: "Jag hade änglavakt"

Plötsligt rasade delar av Valvets fasad ned på Drottninggatan.
– Jag hörde ett ljud och sprang bort från väggen, säger Annika Frohm från Hammarö som höll på att få plattorna över sig.

Det var strax före lunch på torsdagen som några kakelplattor från H&M:s fasad i gallerian Valvet rasade ned på Drottninggatan.

Annika Frohm från Hammarö var en hårsmån från att få dem i huvudet när hon passerade.

”Hade änglavakt”

– Jag hade änglavakt. Jag hörde ett ljud uppifrån, uppfattade faran och sprang snabbt rakt ut och bort från väggen. Vilken tur att jag fattade vilket håll jag skulle springa åt! Samtidigt slog plattorna ned i marken precis där jag annars skulle ha gått. Det var väldigt ruskigt, men som tur var gick det bra, berättar hon.

Annika Frohm var inte den enda som höll på att skadas när plattorna föll:

– Jag pratade med en mamma med barnvagn som blev vittne och flera mammor med barnvagn var i rörelse just där. De hade ju lika gärna som jag kunnat hamna under plattorna, säger Annika Frohm som knappast förväntade sig att få en kakelplatta i huvudet när hon gick på stan:

– Och om fastighetsägare är skyldiga att se till att det inte faller istappar tycker man väl att de borde se till att fasaden sitter kvar också!

Per-Ove Eriksson vid PSM Management som jobbat som konsult med Valvetbygget var på plats strax efter händelsen:

– Varför plattorna lossnade vill jag inte spekulera i. Men man har ju haft en jättetur, för detta hade absolut kunnat gå illa, säger han.

Jonas Jönsson är delägare i Byggbolaget i Värmland AB, som i sin tur beställt fasadjobbet från ett företag i Örebro:

– Vi kommer att vara på plats hela natten och säkra fasaden genom att bygga skyddsräcken vid entréerna och kolla alla plattor i fasaden. Vad det här berodde på får jag återkomma om senare, säger han.

Det var strax före lunch på torsdagen som några kakelplattor från H&M:s fasad i gallerian Valvet rasade ned på Drottninggatan.

Annika Frohm från Hammarö var en hårsmån från att få dem i huvudet när hon passerade.

”Hade änglavakt”

– Jag hade änglavakt. Jag hörde ett ljud uppifrån, uppfattade faran och sprang snabbt rakt ut och bort från väggen. Vilken tur att jag fattade vilket håll jag skulle springa åt! Samtidigt slog plattorna ned i marken precis där jag annars skulle ha gått. Det var väldigt ruskigt, men som tur var gick det bra, berättar hon.

Annika Frohm var inte den enda som höll på att skadas när plattorna föll:

– Jag pratade med en mamma med barnvagn som blev vittne och flera mammor med barnvagn var i rörelse just där. De hade ju lika gärna som jag kunnat hamna under plattorna, säger Annika Frohm som knappast förväntade sig att få en kakelplatta i huvudet när hon gick på stan:

– Och om fastighetsägare är skyldiga att se till att det inte faller istappar tycker man väl att de borde se till att fasaden sitter kvar också!

Per-Ove Eriksson vid PSM Management som jobbat som konsult med Valvetbygget var på plats strax efter händelsen:

– Varför plattorna lossnade vill jag inte spekulera i. Men man har ju haft en jättetur, för detta hade absolut kunnat gå illa, säger han.

Jonas Jönsson är delägare i Byggbolaget i Värmland AB, som i sin tur beställt fasadjobbet från ett företag i Örebro:

– Vi kommer att vara på plats hela natten och säkra fasaden genom att bygga skyddsräcken vid entréerna och kolla alla plattor i fasaden. Vad det här berodde på får jag återkomma om senare, säger han.