2016-10-04 20:28

2016-10-04 20:28

Rektor för universitetet sökes

KARLSTAD: "Det har varit svårt i de tidigare rekryteringsprocesserna, då kravprofilen är väldigt hög"

Kravprofilen ligger klar och nu börjar arbetet med att hitta den nya rektorn för Karlstads universitet.

I april kommer styrelsen för Karlstads universitet att ge ett förslag på en kandidat till regeringen som sedan fattar beslutet om tillsättandet av en ny rektor.

Byter universitet

Nuvarande rektorn Åsa Bergenheim kommer efter vårterminen att återgå till sin tidigare forskartjänst vid Umeå universitet.

Höga krav

Karin Johansson, styrelseordförande för Karlstads universitet, lyfter fram de viktigaste punkterna i kravprofilen för den nya rektorn:

– Personen vi söker ska ha hög akademisklegitimitet, gedigen erfarenhet av forskning och utbildning, erfarenhet av akademiskt ledarskap, god kännedom av det nationella utbildningssystemet och erfarenhet inom kvalitets- och utvecklingsarbete. Det är våra absoluta krav och allt annat är meriterande, säger Karin Johansson.

Omfattande arbete

För att få den mest lämpade kandidaten kommer en hörandeprocess med olika grupper på universitet att tillsättas. Där kommer 20 lärare, tio studenter och fem doktorander att ha rekryteringssamtal med de sökande i olika omgångar.

Anne-Christine Larsson Ljung, universitetsdirektör på Karlstads universitet, som var med när nuvarande rektorn Åsa Bergenheim tillträdde 2011, tror att universitetets utveckling kan locka kandidater.

– Det var väldigt tuffa krav när Åsa tillsattes. Då var universitet inte alls lika starkt som det faktiskt är i dag, med god ekonomi och högt söktryck. Kraven är såklart tuffa nu också, men helhetsbilden för universitet ser bättre ut än vad det gjorde då, säger hon.

Något som Karin Johansson håller med om.

– Kravprofilen är inte så annorlunda. Det är ett tufft jobb som kräver ett starkt beslutsfattande. Universitetet har gått framåt mycket på olika plan sen Åsa kom in och vi tror att det kan locka till att söka tjänsten, säger hon.

Nu är jobbet öppet att söka för alla som känner sig lämpade.

– Vi är ute efter att hitta den bästa personen för jobbet, som vi försöker göra med alla våra tjänster. Något som resulterat i god könsfördelning och en framåtanda för universitetet, säger Karin Johansson.

I april kommer styrelsen för Karlstads universitet att ge ett förslag på en kandidat till regeringen som sedan fattar beslutet om tillsättandet av en ny rektor.

Byter universitet

Nuvarande rektorn Åsa Bergenheim kommer efter vårterminen att återgå till sin tidigare forskartjänst vid Umeå universitet.

Höga krav

Karin Johansson, styrelseordförande för Karlstads universitet, lyfter fram de viktigaste punkterna i kravprofilen för den nya rektorn:

– Personen vi söker ska ha hög akademisklegitimitet, gedigen erfarenhet av forskning och utbildning, erfarenhet av akademiskt ledarskap, god kännedom av det nationella utbildningssystemet och erfarenhet inom kvalitets- och utvecklingsarbete. Det är våra absoluta krav och allt annat är meriterande, säger Karin Johansson.

Omfattande arbete

För att få den mest lämpade kandidaten kommer en hörandeprocess med olika grupper på universitet att tillsättas. Där kommer 20 lärare, tio studenter och fem doktorander att ha rekryteringssamtal med de sökande i olika omgångar.

Anne-Christine Larsson Ljung, universitetsdirektör på Karlstads universitet, som var med när nuvarande rektorn Åsa Bergenheim tillträdde 2011, tror att universitetets utveckling kan locka kandidater.

– Det var väldigt tuffa krav när Åsa tillsattes. Då var universitet inte alls lika starkt som det faktiskt är i dag, med god ekonomi och högt söktryck. Kraven är såklart tuffa nu också, men helhetsbilden för universitet ser bättre ut än vad det gjorde då, säger hon.

Något som Karin Johansson håller med om.

– Kravprofilen är inte så annorlunda. Det är ett tufft jobb som kräver ett starkt beslutsfattande. Universitetet har gått framåt mycket på olika plan sen Åsa kom in och vi tror att det kan locka till att söka tjänsten, säger hon.

Nu är jobbet öppet att söka för alla som känner sig lämpade.

– Vi är ute efter att hitta den bästa personen för jobbet, som vi försöker göra med alla våra tjänster. Något som resulterat i god könsfördelning och en framåtanda för universitetet, säger Karin Johansson.

  • Robert Nilsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.