2016-09-30 19:37

2016-09-30 19:37

Sjukvård blir krigsmål

KARLSTAD: Ska bilda opinion

Det händer just nu i Aleppo i Syrien och det händer i väpnade konflikter världen över. Även läkare, sjuksköterskor, sjukhus och ambulans blir krigets måltavlor.

På Stora torget i Karlstad står det under fredagen och lördagen en ambulans parkerad. Den är preparerad för att se ut som att den har blivit beskjuten med militära vapen.

– Om det här hade varit på riktigt hade knappast någon i ambulansen överlevt, säger Kristina Borg från Svenska Röda Korset. Varken patienter eller sjukvårdare skulle ha överlevt om det varit på riktigt.

Ambulansen står på torget som en påminnelse om att sjukvården allt för ofta blir en måltavla i väpnade konflikter. Och detta trots att det finns strikta regler som ska freda alla dem som arbetar i skydd av ett rött kors eller en röd halvmåne.

På Stora torget i Karlstad står det under fredagen och lördagen en ambulans parkerad. Den är preparerad för att se ut som att den har blivit beskjuten med militära vapen.

– Om det här hade varit på riktigt hade knappast någon i ambulansen överlevt, säger Kristina Borg från Svenska Röda Korset. Varken patienter eller sjukvårdare skulle ha överlevt om det varit på riktigt.

Ambulansen står på torget som en påminnelse om att sjukvården allt för ofta blir en måltavla i väpnade konflikter. Och detta trots att det finns strikta regler som ska freda alla dem som arbetar i skydd av ett rött kors eller en röd halvmåne.