2016-09-29 13:01

2016-09-29 13:01

Kioskerna blir kvar på Stora torget

KARLSTAD: Hyreskontrakten förlängs med två år respektive sex månader

För ett år sedan meddelade Karlstads kommun att de två gula gamla kioskerna på Stora torget skulle rivas.
Nu har dock kommunen förlängt hyreskontrakten med två år för den ena kiosken och med ett halvår för den andra.
– Det känns som en seger, säger Bosse Helinder.

I 20 år har han Bosse sålt korv och mos och glass till Karlstadsborna från den av de två gula runda kioskerna som ligger närmast Kungsgatan.

Men förra hösten fick Bosse Helinder och hans kollega i den andra kiosken, Jalal Ahmadi, veta att kioskerna skulle rivas. Ahmadis hyreskontrakt sades upp och det skedde även med Helinders som gick ut senare.

Båda var mycket upprörda och ansåg att de inte hade informerats i förväg och vände sig till Hyresnämnden eftersom de inte accepterade att bli bortkörda utan att få ersättning. Kommunen ville inte heller ge dem möjlighet att flytta in i någon ersättningslokal.

Anledningen att kioskkontrakten sades upp var kommunens planer på en ombyggnad av Stora torget. I dem finns det inte plats för de nuvarande kioskerna som dessutom ansågs för gamla och slitna.

”Kan planera”

Nu har det dock förhandlats fram en lösning som innebär att Bosse Helinders hyreskontrakt förlängs med två år.

– Det känns som en seger. Det nya kontraktet gäller mellan den 1 oktober och den 30 september 2018 och innebär att jag kan planera för framtiden. Det ger bättre ekonomiska förutsättningar för egen del. Då är jag 69 år och då hade jag ändå tänkt sluta, säger han.

Bosse Helinder beskriver förhandlingarna som ett givande och tagande. Samtidigt hade han och Jalal Ahmadi en Facebook-grupp med 700 medlemmar i ryggen som krävde att torgkioskerna skulle få vara kvar.

– Det kände förstås kommunen till och det hjälpte kanske till.

Oklart efter 2018

För Jalal Ahmadi förlängs hyreskontraktet med ett halvår i taget. Hur det blir efter hösten 2018 med de två kioskerna är ännu osäkert. Det beror på hur förslaget till ombyggnaden av torget kommer att se ut.

– Förlängningen av kioskernas hyreskontrakt är en bra lösning för alla parter eftersom vi inte hinner inleda någon ombyggnad av torget förrän om tidigast två år.

– Anledningen till att kontraktet för den andra kiosken är kortare beror på att önskemålet från den hyresgästen var annorlunda. Men totalt sett kan det kontraktet bli lika långt eller längre, säger gatuchefen Håkan Eriksson.

I 20 år har han Bosse sålt korv och mos och glass till Karlstadsborna från den av de två gula runda kioskerna som ligger närmast Kungsgatan.

Men förra hösten fick Bosse Helinder och hans kollega i den andra kiosken, Jalal Ahmadi, veta att kioskerna skulle rivas. Ahmadis hyreskontrakt sades upp och det skedde även med Helinders som gick ut senare.

Båda var mycket upprörda och ansåg att de inte hade informerats i förväg och vände sig till Hyresnämnden eftersom de inte accepterade att bli bortkörda utan att få ersättning. Kommunen ville inte heller ge dem möjlighet att flytta in i någon ersättningslokal.

Anledningen att kioskkontrakten sades upp var kommunens planer på en ombyggnad av Stora torget. I dem finns det inte plats för de nuvarande kioskerna som dessutom ansågs för gamla och slitna.

”Kan planera”

Nu har det dock förhandlats fram en lösning som innebär att Bosse Helinders hyreskontrakt förlängs med två år.

– Det känns som en seger. Det nya kontraktet gäller mellan den 1 oktober och den 30 september 2018 och innebär att jag kan planera för framtiden. Det ger bättre ekonomiska förutsättningar för egen del. Då är jag 69 år och då hade jag ändå tänkt sluta, säger han.

Bosse Helinder beskriver förhandlingarna som ett givande och tagande. Samtidigt hade han och Jalal Ahmadi en Facebook-grupp med 700 medlemmar i ryggen som krävde att torgkioskerna skulle få vara kvar.

– Det kände förstås kommunen till och det hjälpte kanske till.

Oklart efter 2018

För Jalal Ahmadi förlängs hyreskontraktet med ett halvår i taget. Hur det blir efter hösten 2018 med de två kioskerna är ännu osäkert. Det beror på hur förslaget till ombyggnaden av torget kommer att se ut.

– Förlängningen av kioskernas hyreskontrakt är en bra lösning för alla parter eftersom vi inte hinner inleda någon ombyggnad av torget förrän om tidigast två år.

– Anledningen till att kontraktet för den andra kiosken är kortare beror på att önskemålet från den hyresgästen var annorlunda. Men totalt sett kan det kontraktet bli lika långt eller längre, säger gatuchefen Håkan Eriksson.