2016-09-23 19:47

2016-09-23 19:47

Frisörlicens ska guida dig till ett bra klipp

VÄRMLAND: Organisationer vill öka kundtryggheten

Branschen har redan sina gesäll- och mästarbrev.
Nu kan landets frisörer även skaffa en frisörlicens.
– Vi vill få vår bransch mer seriös, säger Ted Gemzell, vd på Frisörföretagarna.

Nästa gång du klipper dig kanske du ser att frisören har ett sorts id-kort på spegeln.

Det rör sig i så fall troligtvis om den nya frisörlicensen som lanserades i våras.

Bakgrunden är att branschen vill höja statusen på yrket och göra det enklare för kunden att se vilken kunskap och utbildning frisören har.

I dag kan vem som helst vara och kalla sig för frisör. Det gillar inte alla.

– Vem som helst ska inte kunna kalla sig frisör, vem om helst ska inte få utföra frisörbehandlingar. Vi tycker inte att det är förenligt med kundtrygghet, säger Ted Gemzell, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Frisörföretagarna.

– Som kund har du ingen aning om frisören du går till har utbildning att hantera de produkter som används. I dag används mycket mer kemiska produkter som man måste ha kunskap om, annars skadar man huden. Det är olyckligt att det inte finns något formellt krav på kunskap, därför har licensen tagits fram, säger Ted Gemzel.

Licensen ersätter inte de klassiska yrkesbevisen.

För den som till exempel redan har ett så kallat gesällbrev räcker det med att bara ansöka om en licens. Den som inte har något yrkesbevis kan göra ett prov och på så sätt få licensen.

– Har du ett gesällbrev har du visat att du har den kunskap som krävs. Men även på vägen till ett gesällbrev, när du går på gymnasiet eller motsvarande, kan du få en licens. Då avlägger du ett delprov och visar att du kan din teori, kan hantera de kemiska produkterna och utföra vanliga behandlingar.

Licensen har tagits fram av bland andra Frisörföretagarna och Handelsanställdas förbund, och hittills har drygt tusen frisörer fått den.

Innan året är slut hoppas organisationerna att mellan 3 000 och 4 000 licenser har utfärdats.

Nästa gång du klipper dig kanske du ser att frisören har ett sorts id-kort på spegeln.

Det rör sig i så fall troligtvis om den nya frisörlicensen som lanserades i våras.

Bakgrunden är att branschen vill höja statusen på yrket och göra det enklare för kunden att se vilken kunskap och utbildning frisören har.

I dag kan vem som helst vara och kalla sig för frisör. Det gillar inte alla.

– Vem som helst ska inte kunna kalla sig frisör, vem om helst ska inte få utföra frisörbehandlingar. Vi tycker inte att det är förenligt med kundtrygghet, säger Ted Gemzell, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Frisörföretagarna.

– Som kund har du ingen aning om frisören du går till har utbildning att hantera de produkter som används. I dag används mycket mer kemiska produkter som man måste ha kunskap om, annars skadar man huden. Det är olyckligt att det inte finns något formellt krav på kunskap, därför har licensen tagits fram, säger Ted Gemzel.

Licensen ersätter inte de klassiska yrkesbevisen.

För den som till exempel redan har ett så kallat gesällbrev räcker det med att bara ansöka om en licens. Den som inte har något yrkesbevis kan göra ett prov och på så sätt få licensen.

– Har du ett gesällbrev har du visat att du har den kunskap som krävs. Men även på vägen till ett gesällbrev, när du går på gymnasiet eller motsvarande, kan du få en licens. Då avlägger du ett delprov och visar att du kan din teori, kan hantera de kemiska produkterna och utföra vanliga behandlingar.

Licensen har tagits fram av bland andra Frisörföretagarna och Handelsanställdas förbund, och hittills har drygt tusen frisörer fått den.

Innan året är slut hoppas organisationerna att mellan 3 000 och 4 000 licenser har utfärdats.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.