2016-09-19 06:00

2016-09-19 15:23

Älskar att starta nytt och utveckla

MÅNDAGSINTERVJUN: Farok Jodat

Det skulle inte bli några fler restauranger efter Nonna Grassa för bröderna Jodat. Men det blev två till.
För tre veckor sedan öppnade Västra Matbar i Saluhallen och den 13 oktober öppnar Banque bistro bar i gamla Wermlandsbankens lokaler.

Sedan bröderna Farok och Daria Jodats pappa öppnade La Baguette på Kungsgatan 1996 har de drivit restaurang i Karlstad. För storebror Farok betyder det 20 år i branschen.

De senaste åren har han ansvarat för etableringen av fler Pitchers, Karlstadsgrundad sportbar, i Sverige. Målet är 40 stycken.

Hur många finns det i dag?

– Nu har vi 15 stycken runt om i landet. Sen fick jag ta en time out med det och lämna över etableringsansvaret. Vi är bara fyra stycken som jobbar med det och min livssituation, med barn varannan vecka, gör att det inte funkar för mig att vara borta så mycket. Men 40 är fortfarande målet och vi har även tittat på förutsättningen att öppna i Oslo. Intresse finns men inte organisationen för att driva det.

Samtidigt äger bröderna krogrestaurangerna Guldapan, Signum, Nonna Grassa och tillsammans med Helena Persson även Västra Matbar i Saluhallen och Banque bistro bar i gamla Wermlandsbankens lokaler, som öppnar om en knapp månad.

Tidigare har de ägt och drivit Blå, Habibi och Maché.

Tröttnar du aldrig på restaurangbranschen?

– Det är en väldigt rolig och snabb bransch. Allt går fort och kundkontakten är väldigt rolig att ha. Tre kvällar varannan vecka jobbar jag därför på Pitchers i Karlstad. Jag brinner mycket för det jag gör och försöker förbättra alla ställen. Jag är noga med medarbetarna och litar på att de sköter sitt jobb på ett bra sätt.

Om det är tjusningen med branschen, vilka är baksidorna?

– Det är en personalkrävande verksamhet och allt som har med personalansvar att göra är inte alltid lätt. Det är problem att hitta kompetens personal. 3 000 kockar kommer saknas i Sverige till nästa år och det saknas redan lika många.

Vad beror det på tror du?

– Färre och färre läser yrkesinriktade utbildningar, och kockar är en av dem. Många har också blivit mer bekväma och vill inte jobba kvällar jämt. Sen är det inte så att man går utbildningen och blir stjärnkock direkt. Det är många års slit för att komma dit. Så det är svårt.

Fler baksidor?

– Konkurrensen. Det öppnas restauranger hela tiden så konkurrerar jag inte med mig själv så gör jag det med någon annan. Vi måste vara på tårna hela tiden och beroende av bra personal då återigen.

Har Karlstad nått smärtgränsen för antal restauranger nu?

– Jag tror att många balanserar på gränsen att klara sig. Men samtidigt äter vi ute mycket mer i dag än för 17 år sedan när jag öppnade Blå på Kungsgatan. Det har blivit fler matställen än nattkubbar och alla har olika funktioner. Olika koncept lockar ut olika människor. Och på sommaren har vi alla turister såklart. Lerinmuséet till exempel är ett nytt ställe som drar mycket folk till Karlstad som också äter här. Det tycker jag var en bra satsning.

Hur har det gått för Västra Matbar i Saluhallen så här långt?

– Det har varit en bra start. Men med så här fint väder vill inte folk sitta i en källare och äta. Det kommer nog bli ännu bättre till hösten.

Vad har ni för inriktning på maten där?

– Bättre snabbmat i bröd och dagens lunch med råvaror från Saluhallen. man kan också njuta av ett glas vin eller en öl under shoppingen.

Den 13 oktober öppnar Banque bistro bar som sagt. Vilken inriktning kommer den att ha?

– Det blir god vällagad bistromat till ett rimligt pris. Vi tänkte franskt kök först men har ändrat oss till internationellt kök baserat på säsongsråvaror. Det blir fine dining men inte vita dukar-stilen utan en mer folklig bistro bar med fyra matsalar och en bardel med olika miljöer.

Kan man ta en drink i bankdirektörens gamla rum då?

– Haha nej, det blir mitt och Helenas kontor. Och vi kommer också hyra ut det som konferenslokal.

Planerar du för fler restauranger i Karlstad?

– Nejnej, nu får det vara bra. Jag sa att det skulle vara slut efter Nonna Grassa egentligen, men det blev två till. Men nu är det sista. Jag ville tillbaka till fine dining och Banque bistro blir ett bra avslut.

Låter inte helt övertygande...?

– Det är mycket roligare att starta nytt och utveckla, förvalta är den tråkiga delen. Men jag har inte energi till nystarter längre. Det är en kapitalkrävande bransch så det är inte bara att öppna heller.

Sedan bröderna Farok och Daria Jodats pappa öppnade La Baguette på Kungsgatan 1996 har de drivit restaurang i Karlstad. För storebror Farok betyder det 20 år i branschen.

De senaste åren har han ansvarat för etableringen av fler Pitchers, Karlstadsgrundad sportbar, i Sverige. Målet är 40 stycken.

Hur många finns det i dag?

– Nu har vi 15 stycken runt om i landet. Sen fick jag ta en time out med det och lämna över etableringsansvaret. Vi är bara fyra stycken som jobbar med det och min livssituation, med barn varannan vecka, gör att det inte funkar för mig att vara borta så mycket. Men 40 är fortfarande målet och vi har även tittat på förutsättningen att öppna i Oslo. Intresse finns men inte organisationen för att driva det.

Samtidigt äger bröderna krogrestaurangerna Guldapan, Signum, Nonna Grassa och tillsammans med Helena Persson även Västra Matbar i Saluhallen och Banque bistro bar i gamla Wermlandsbankens lokaler, som öppnar om en knapp månad.

Tidigare har de ägt och drivit Blå, Habibi och Maché.

Tröttnar du aldrig på restaurangbranschen?

– Det är en väldigt rolig och snabb bransch. Allt går fort och kundkontakten är väldigt rolig att ha. Tre kvällar varannan vecka jobbar jag därför på Pitchers i Karlstad. Jag brinner mycket för det jag gör och försöker förbättra alla ställen. Jag är noga med medarbetarna och litar på att de sköter sitt jobb på ett bra sätt.

Om det är tjusningen med branschen, vilka är baksidorna?

– Det är en personalkrävande verksamhet och allt som har med personalansvar att göra är inte alltid lätt. Det är problem att hitta kompetens personal. 3 000 kockar kommer saknas i Sverige till nästa år och det saknas redan lika många.

Vad beror det på tror du?

– Färre och färre läser yrkesinriktade utbildningar, och kockar är en av dem. Många har också blivit mer bekväma och vill inte jobba kvällar jämt. Sen är det inte så att man går utbildningen och blir stjärnkock direkt. Det är många års slit för att komma dit. Så det är svårt.

Fler baksidor?

– Konkurrensen. Det öppnas restauranger hela tiden så konkurrerar jag inte med mig själv så gör jag det med någon annan. Vi måste vara på tårna hela tiden och beroende av bra personal då återigen.

Har Karlstad nått smärtgränsen för antal restauranger nu?

– Jag tror att många balanserar på gränsen att klara sig. Men samtidigt äter vi ute mycket mer i dag än för 17 år sedan när jag öppnade Blå på Kungsgatan. Det har blivit fler matställen än nattkubbar och alla har olika funktioner. Olika koncept lockar ut olika människor. Och på sommaren har vi alla turister såklart. Lerinmuséet till exempel är ett nytt ställe som drar mycket folk till Karlstad som också äter här. Det tycker jag var en bra satsning.

Hur har det gått för Västra Matbar i Saluhallen så här långt?

– Det har varit en bra start. Men med så här fint väder vill inte folk sitta i en källare och äta. Det kommer nog bli ännu bättre till hösten.

Vad har ni för inriktning på maten där?

– Bättre snabbmat i bröd och dagens lunch med råvaror från Saluhallen. man kan också njuta av ett glas vin eller en öl under shoppingen.

Den 13 oktober öppnar Banque bistro bar som sagt. Vilken inriktning kommer den att ha?

– Det blir god vällagad bistromat till ett rimligt pris. Vi tänkte franskt kök först men har ändrat oss till internationellt kök baserat på säsongsråvaror. Det blir fine dining men inte vita dukar-stilen utan en mer folklig bistro bar med fyra matsalar och en bardel med olika miljöer.

Kan man ta en drink i bankdirektörens gamla rum då?

– Haha nej, det blir mitt och Helenas kontor. Och vi kommer också hyra ut det som konferenslokal.

Planerar du för fler restauranger i Karlstad?

– Nejnej, nu får det vara bra. Jag sa att det skulle vara slut efter Nonna Grassa egentligen, men det blev två till. Men nu är det sista. Jag ville tillbaka till fine dining och Banque bistro blir ett bra avslut.

Låter inte helt övertygande...?

– Det är mycket roligare att starta nytt och utveckla, förvalta är den tråkiga delen. Men jag har inte energi till nystarter längre. Det är en kapitalkrävande bransch så det är inte bara att öppna heller.

Farok Jodat

Ålder: 41 år

Bor: Villa på Romstad

Gör: Krögare

Familj: Två barn och flickvän

Äter helst: Vällagad mat, gärna grillat

Dricker helst: Kaffe, vatten och vin

Läser: Deckare och självbiografier

Lyssnar på: P1 och fransk hiphop

Ser på tv: Rapport och Aktuellt

Intressen: Skidor, har inte plats för något mer. Jobb och barn tar all tid.

Favoritkrog: Det är svårt att välja en favorit men Noma i Köpenhamn är en av de fetaste jag varit på.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.