2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

SM i flygande konst i helgen

BRATTFORSHEDEN: 13 piloter gör upp i helgen

Upp och ner, ner och upp. Är du sugen på att se piloter utöva konstflyg ska du bege dig till Brattforsheden i helgen.
Spektakulära konster utlovas.

Sverige främsta piloter inom konstflygning möts i helgen för att göra upp om titeln som svensk mästare. Platsen är Brattforshedens flygfält och arrangörer är Brattforshedens Flygklubb och Svenska Konstflygförbundet.

Filip Enger, en av piloterna, berättar mer:

– Totalt är vi 13 piloter och det är ju Sveriges elit inom konstflyg, eller aerobatic som det också kallas, som tävlar så det kommer bli en riktigt bra uppvisning faktiskt. Det blir ingen traditionell flyguppvisning utan med tävlingsmoment där alla kör olika program beroende på vilken klass man tävlar i.

Är det särskilt gynnsamma förhållanden vid Brattforsheden?

– Fantastiskt bra! En orsak är att det en stor öppen yta, vilket vi piloter tycker om då vi flyger i något som kallas ”boxen”. Det är ett område på 1 gånger 1 kvadratkilometer som man ska utföra sina manövrar i.

Enligt Filip Enger är det inte särskilt många som hittat till sporten så här långt.

Vad tror du att det beror på?

– Flyget i Sverige, är väldigt litet, vilket är jättesynd. Sporten borde vara betydligt större, alla blir fascinerade när de ser konstflyg på plats. Samtidigt är det ju så att man måste våga lite inom sporten. Det känns lite konstigt att flyga upp och ner eller rakt upp i luften, invänta att farten tar slut och helt plötsligt vända. Det är väl skräckblandad förtjusning kan man säga.

När ska man bege sig till Brattforsheden om man vill se de riktiga godbitarna?

– När som helst efter tio på förmiddagen. Det blir rätt häftiga manövrar i samtliga olika klasser och det är gratis inträde.

Sverige främsta piloter inom konstflygning möts i helgen för att göra upp om titeln som svensk mästare. Platsen är Brattforshedens flygfält och arrangörer är Brattforshedens Flygklubb och Svenska Konstflygförbundet.

Filip Enger, en av piloterna, berättar mer:

– Totalt är vi 13 piloter och det är ju Sveriges elit inom konstflyg, eller aerobatic som det också kallas, som tävlar så det kommer bli en riktigt bra uppvisning faktiskt. Det blir ingen traditionell flyguppvisning utan med tävlingsmoment där alla kör olika program beroende på vilken klass man tävlar i.

Är det särskilt gynnsamma förhållanden vid Brattforsheden?

– Fantastiskt bra! En orsak är att det en stor öppen yta, vilket vi piloter tycker om då vi flyger i något som kallas ”boxen”. Det är ett område på 1 gånger 1 kvadratkilometer som man ska utföra sina manövrar i.

Enligt Filip Enger är det inte särskilt många som hittat till sporten så här långt.

Vad tror du att det beror på?

– Flyget i Sverige, är väldigt litet, vilket är jättesynd. Sporten borde vara betydligt större, alla blir fascinerade när de ser konstflyg på plats. Samtidigt är det ju så att man måste våga lite inom sporten. Det känns lite konstigt att flyga upp och ner eller rakt upp i luften, invänta att farten tar slut och helt plötsligt vända. Det är väl skräckblandad förtjusning kan man säga.

När ska man bege sig till Brattforsheden om man vill se de riktiga godbitarna?

– När som helst efter tio på förmiddagen. Det blir rätt häftiga manövrar i samtliga olika klasser och det är gratis inträde.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.