2016-09-09 16:11

2016-09-09 16:11

Sandgrund på tio-i-topp-lista

KARLSTAD: God landskapsarkitektur

2007 påbörjades parkbygget på Sandgrundsudden, 2010 prisades den och nu är den i topp tio bland svensk landskapsarkitektur.

Under rubriken Sweden's got talent har internationella nätverket Landscape Architects Network gjort en tio-i-topp-lista över Sveriges bästa landskapsprojekt.

På plats sex hittar vi Sandgrundsudden, ritad av Swecos landskapsarkitekter Thorbjörn Andersson och PeGe Hillinge. De har ritat ytterligare fem bidrag på listan: Fisktorget i Karlskrona, Sjövikstorget och Vinterviken i Stockholm, Umeå Campuspark och Textile fashion centre i Borås.

Hyllad park

Sandgrundsudden har fått stora bryggor ut i Klarälven för bad och avkoppling, en gräs- och stenterrassering gångstråk, bänkar och en vandring genom Ormbunksdalen och Magnoliadalen. I parkrabatterna finns bland annat krollilja, myskmadra, strutbräken och skogsaster. En park som används för allt från picknick till stora evenemang.

2010 vann parken det prestigefyllda Sienapriset.

– Det är ett fantastiskt trevligt område och bättre blir det med sista etappen när älvstråket är klart och binder ihop kvarteret Almen med Residensparken, Museigatan, Sandgrundsudden och bort till KCCC. Det är alltid kul att få erkännande utifrån för man blir lätt hemmablind, säger Peter Kullgren, stadsbyggnadsnämndens ordförande i Karlstads kommun.

Nästa år ska även nordspetsen av Sandgrundsudden stå klar, formad som fören på en båt.

Under rubriken Sweden's got talent har internationella nätverket Landscape Architects Network gjort en tio-i-topp-lista över Sveriges bästa landskapsprojekt.

På plats sex hittar vi Sandgrundsudden, ritad av Swecos landskapsarkitekter Thorbjörn Andersson och PeGe Hillinge. De har ritat ytterligare fem bidrag på listan: Fisktorget i Karlskrona, Sjövikstorget och Vinterviken i Stockholm, Umeå Campuspark och Textile fashion centre i Borås.

Hyllad park

Sandgrundsudden har fått stora bryggor ut i Klarälven för bad och avkoppling, en gräs- och stenterrassering gångstråk, bänkar och en vandring genom Ormbunksdalen och Magnoliadalen. I parkrabatterna finns bland annat krollilja, myskmadra, strutbräken och skogsaster. En park som används för allt från picknick till stora evenemang.

2010 vann parken det prestigefyllda Sienapriset.

– Det är ett fantastiskt trevligt område och bättre blir det med sista etappen när älvstråket är klart och binder ihop kvarteret Almen med Residensparken, Museigatan, Sandgrundsudden och bort till KCCC. Det är alltid kul att få erkännande utifrån för man blir lätt hemmablind, säger Peter Kullgren, stadsbyggnadsnämndens ordförande i Karlstads kommun.

Nästa år ska även nordspetsen av Sandgrundsudden stå klar, formad som fören på en båt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.