2016-09-09 11:29

2016-09-09 11:29

Flest teknikelever i landet

KARLSTAD/HAMMARÖ: Rekordmånga

650 elever pluggar just nu teknisk utbildning på kvalificerad nivå. Det innebär att Älvkullegymnasiet och Karlstads Teknikcenter har flest teknikstuderande elever i hela landet.

Intresset för teknikutbildningarna på Karlstads och Hammarö kommuns gymnasieskolor är större än någonsin, skriver Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning i ett pressmeddelande. Totalt pluggar just nu 591 elever på teknikprogrammet i årskurs 1 till 3 vid Älvkullegymnasiet. Dessutom började 59 elever gymnasieingenjörsutbildningen, TE4, som är det fjärde året på teknikprogrammet. Det är mer än en fördubbling jämfört med året innan.

Återinfördes

Älvkullegymnasiet var en av de första skolorna i landet som återinförde gymnasieingenjörsutbildningen för fem år sedan, efter stor efterfrågan från näringslivet. Utbildningen är förlagd till Karlstads Teknikcenter.

Daniel Berghel (M), ordförande i Karlstads-Hammarö gymnasienämnd, kommenterar siffrorna:

– Jag är mycket glad men inte överraskad att så många söker till Älvkullegymnasiet. Skolan håller en hög kvalitet och har ett gott rykte som tekniskt och naturvetenskapligt gymnasium.

Regionalt samarbete

Regionens samarbete gällande Teknikcollege bedöms vara en annan faktor.

– Värmland är unikt då vi kommit överens inom Teknikcollege Värmland om att förlägga TE4 på en ort, säger Boo Rundqvist, ordförande i Teknikcollege Värmland, i pressmeddelandet.

– Och att det är så många som börjar teknikprogrammet nu visar att intresset för tekniska studier ökar, vilket vi ser som oerhört positivt. Dessutom har vi i år en uppgång även för industriprogrammet, vilket också känns väldigt bra.

Intresset för teknikutbildningarna på Karlstads och Hammarö kommuns gymnasieskolor är större än någonsin, skriver Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning i ett pressmeddelande. Totalt pluggar just nu 591 elever på teknikprogrammet i årskurs 1 till 3 vid Älvkullegymnasiet. Dessutom började 59 elever gymnasieingenjörsutbildningen, TE4, som är det fjärde året på teknikprogrammet. Det är mer än en fördubbling jämfört med året innan.

Återinfördes

Älvkullegymnasiet var en av de första skolorna i landet som återinförde gymnasieingenjörsutbildningen för fem år sedan, efter stor efterfrågan från näringslivet. Utbildningen är förlagd till Karlstads Teknikcenter.

Daniel Berghel (M), ordförande i Karlstads-Hammarö gymnasienämnd, kommenterar siffrorna:

– Jag är mycket glad men inte överraskad att så många söker till Älvkullegymnasiet. Skolan håller en hög kvalitet och har ett gott rykte som tekniskt och naturvetenskapligt gymnasium.

Regionalt samarbete

Regionens samarbete gällande Teknikcollege bedöms vara en annan faktor.

– Värmland är unikt då vi kommit överens inom Teknikcollege Värmland om att förlägga TE4 på en ort, säger Boo Rundqvist, ordförande i Teknikcollege Värmland, i pressmeddelandet.

– Och att det är så många som börjar teknikprogrammet nu visar att intresset för tekniska studier ökar, vilket vi ser som oerhört positivt. Dessutom har vi i år en uppgång även för industriprogrammet, vilket också känns väldigt bra.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.