2016-09-07 06:00

2016-09-07 08:41

Lång väntan på VA

KARLSTAD: Boende på Järpetan har ännu inte kommunalt vatten och avlopp

När det blir det kommunalt VA på Södra Järpetan?
Det undrar flera boende som fortfarande väntar efter att avlopp och vatten dömts ut 2009.

För ett år sedan var NWT i kontakt med paret Tommy Bergman och Ingalill Höglund som bott på Södra Järpetan i snart 40 år.

Bostadsområdet, som ligger fem kilometer från Karlstads centrum, har egna brunnar och avlopp som orenat går rakt ut i Klarälven. 2009 dömdes avloppet ut och vattnet är i flera fastigheter otjänligt.

De undrade då hur det kan vara möjligt att det får fortgå så länge. Och för varje år som går höjs anslutningsavgiften till VA. En taxa som kommunen inte kan påverka. Avgiften vid anslutningsdagen är den som gäller.

Fördröjningen berodde på en rad olyckliga händelser enligt teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander: Inställt vägbygge, personalbrist, byte av matarledningen på Sörmon och senast att boende i området inte ville att de skulle gräva på deras tomt.

Dom i veckan

I början av året fanns en överrenskommelse med markägare och grävandet skulle påbörjas i april av SVAB, Sten och Vägarbeten AB. Upphandlingen överklagades dock av konkurrerande bolaget Veidekke och ärendet har sedan dess legat hos förvaltningsrätten i Karlstad.

– Det blir byggstart av VA men vi väntar fortfarande på förvaltningsrättens dom. Från kommunens sida är alla handlingar i ordning och allt praktiskt klart för att köra i gång. Men vi har ingen antagen entreprenör som kan utföra jobbet förrän domen kommer. Frågan är vilka som ska göra det och när vi kan börja, säger Maria Dåverhög, projektledare på teknik- och fastighetsförvaltningen.

På förvaltningsrätten säger man att dom väntas under veckan.

– Vi ligger efter. Det har varit många upphandlingsmål och semester. Jag räknar med att vara klar nu i början av veckan och då borde vi ha en dom i slutet av veckan, säger målberedare Lars Överström.

Stora kostnader

De boende i Södra Järpetan börjar tappa modet.

– Äntligen är upphandlingen klar tänkte vi i våras och om det inte överklagats hade det varit klart nu. VI hade fixat en kille oms som skulle gräva åt oss från tomtgränsen som vi fått avboka. Den här situationen ställer hela tiden fram nya problem och stora kostnader för oss. Men det var inte länge vi fick vara glada, säger Tommy Berggren.

Under tiden lagar och lappar de bäst de kan.

– Vi får serva pumphuset ideligen för att det sätter igen. Det är så mycket järn och mangan i vattnet som är svårt att få bort. I våras gick den sönder och fick bytas ut för 34 000 kronor. Några boende håller sig hemifrån eftersom vattnet inte går att använda och några flyttar och får sälja billigare, fortsätter han.

För ett år sedan var NWT i kontakt med paret Tommy Bergman och Ingalill Höglund som bott på Södra Järpetan i snart 40 år.

Bostadsområdet, som ligger fem kilometer från Karlstads centrum, har egna brunnar och avlopp som orenat går rakt ut i Klarälven. 2009 dömdes avloppet ut och vattnet är i flera fastigheter otjänligt.

De undrade då hur det kan vara möjligt att det får fortgå så länge. Och för varje år som går höjs anslutningsavgiften till VA. En taxa som kommunen inte kan påverka. Avgiften vid anslutningsdagen är den som gäller.

Fördröjningen berodde på en rad olyckliga händelser enligt teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander: Inställt vägbygge, personalbrist, byte av matarledningen på Sörmon och senast att boende i området inte ville att de skulle gräva på deras tomt.

Dom i veckan

I början av året fanns en överrenskommelse med markägare och grävandet skulle påbörjas i april av SVAB, Sten och Vägarbeten AB. Upphandlingen överklagades dock av konkurrerande bolaget Veidekke och ärendet har sedan dess legat hos förvaltningsrätten i Karlstad.

– Det blir byggstart av VA men vi väntar fortfarande på förvaltningsrättens dom. Från kommunens sida är alla handlingar i ordning och allt praktiskt klart för att köra i gång. Men vi har ingen antagen entreprenör som kan utföra jobbet förrän domen kommer. Frågan är vilka som ska göra det och när vi kan börja, säger Maria Dåverhög, projektledare på teknik- och fastighetsförvaltningen.

På förvaltningsrätten säger man att dom väntas under veckan.

– Vi ligger efter. Det har varit många upphandlingsmål och semester. Jag räknar med att vara klar nu i början av veckan och då borde vi ha en dom i slutet av veckan, säger målberedare Lars Överström.

Stora kostnader

De boende i Södra Järpetan börjar tappa modet.

– Äntligen är upphandlingen klar tänkte vi i våras och om det inte överklagats hade det varit klart nu. VI hade fixat en kille oms som skulle gräva åt oss från tomtgränsen som vi fått avboka. Den här situationen ställer hela tiden fram nya problem och stora kostnader för oss. Men det var inte länge vi fick vara glada, säger Tommy Berggren.

Under tiden lagar och lappar de bäst de kan.

– Vi får serva pumphuset ideligen för att det sätter igen. Det är så mycket järn och mangan i vattnet som är svårt att få bort. I våras gick den sönder och fick bytas ut för 34 000 kronor. Några boende håller sig hemifrån eftersom vattnet inte går att använda och några flyttar och får sälja billigare, fortsätter han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.