2016-09-06 12:41

2016-09-06 12:41

Lugnt efter vindsbrand

KARLSTAD: Tre lägenheter och trapphus måste sotsaneras

Vindsförråd utbränt. Läget var på tisdagsmorgonen lugnt i det hus i centrala Karlstad där en vindsbrand härjade på måndagskvällen.
Tre av 17 lägenheter behöver sotsaneras och de boende får under tiden bo på annan plats.

Räddningstjänsten har haft bevakning av fastigheten i hörnet Västra Torggatan och Herrgårdsgatan under natten. Samtliga 17 lägenheter, varav två används som kontor, och restaurangen Alfie evakuerades av säkerhetsskäl under måndagskvällen då en vindsbrand härjade i huset. Alla boende, utom i tre lägenheter kunde på måndagskvällen återvända till sina hem.

– Vi har haft bevakning hela natten och har inte kunnat se någon rök eller kunnat lokalisera någon värme. Så nu lämnar vi här. Tre lägenheter och trapphus behöver sotsaneras så de har haft annat boende i natt. Och de kan inte komma tillbaka förrän det är klart, säger Claes Hagenmarck, räddningsledare under natten.

Brann rejält

Räddningstjänsten kunde koncentrera branden till vinden och släcka den. Men vindsförråden är helt utbrända längs med Herrgårdsgatan, från Västra Torggatan och mot Klarälven.

– Där har det brunnit rejält så det är både brand och sotskador. Brandspridningen har varit på vinden och viss värme mot Västra Torggatan men inga brandskador i någon lägenhet, säger Claes Hagenmarck.

– Det var egentligen ingen större fara för restauranggästerna. Men det var fullt med rök vid takfoten och det räcker att det rasar ner något så vill man inte sitta där och äta. Det underlättar också vårt arbete om huset är tomt, säger Jan Thor, morgonens räddningsledare på plats.

Oklar brandorsak

Brandorsaken är ännu okänd och rubriceras av polisen under den pågående tekniska undersökningen som mordbrand.

– Vi gör allt vi kan som fastighetsägare för att återställa huset. Vi var redan på tisdagsmorgonen igång med saneringsarbetet i berörda lägenheter och trapphus som är sotiga. Vi kommer så snart som möjligt samla alla hyresgäster för att informera om läget, säger Filip Eriksson på Albér fastigheter som äger huset.

Ingen människa kom till skada i branden men en katt fick föras till veterinär för vård då den andats in rök.

Räddningstjänsten har haft bevakning av fastigheten i hörnet Västra Torggatan och Herrgårdsgatan under natten. Samtliga 17 lägenheter, varav två används som kontor, och restaurangen Alfie evakuerades av säkerhetsskäl under måndagskvällen då en vindsbrand härjade i huset. Alla boende, utom i tre lägenheter kunde på måndagskvällen återvända till sina hem.

– Vi har haft bevakning hela natten och har inte kunnat se någon rök eller kunnat lokalisera någon värme. Så nu lämnar vi här. Tre lägenheter och trapphus behöver sotsaneras så de har haft annat boende i natt. Och de kan inte komma tillbaka förrän det är klart, säger Claes Hagenmarck, räddningsledare under natten.

Brann rejält

Räddningstjänsten kunde koncentrera branden till vinden och släcka den. Men vindsförråden är helt utbrända längs med Herrgårdsgatan, från Västra Torggatan och mot Klarälven.

– Där har det brunnit rejält så det är både brand och sotskador. Brandspridningen har varit på vinden och viss värme mot Västra Torggatan men inga brandskador i någon lägenhet, säger Claes Hagenmarck.

– Det var egentligen ingen större fara för restauranggästerna. Men det var fullt med rök vid takfoten och det räcker att det rasar ner något så vill man inte sitta där och äta. Det underlättar också vårt arbete om huset är tomt, säger Jan Thor, morgonens räddningsledare på plats.

Oklar brandorsak

Brandorsaken är ännu okänd och rubriceras av polisen under den pågående tekniska undersökningen som mordbrand.

– Vi gör allt vi kan som fastighetsägare för att återställa huset. Vi var redan på tisdagsmorgonen igång med saneringsarbetet i berörda lägenheter och trapphus som är sotiga. Vi kommer så snart som möjligt samla alla hyresgäster för att informera om läget, säger Filip Eriksson på Albér fastigheter som äger huset.

Ingen människa kom till skada i branden men en katt fick föras till veterinär för vård då den andats in rök.