2016-08-10 17:37

2016-08-10 17:37

Katolska kyrkan tänker överklaga

KARLSTAD: Den personliga integriteten berörs av kameraövervakning

I över ett års tid har Katolska kyrkan drabbats av skadegörelse. För att lösa problemet ansökte man om tillstånd för kameraövervakning som Länsstyrelsen avslagit på grund av att det kränker den personliga integriteten.

Katolska kyrkan kommer nu att överklaga beslutet då de anser att Länsstyrelsens motivering inte är rimlig.

– Det finns tekniska lösningar för att det allmänna utrymmet inte ska bli utsatt för kameraövervakningen. Som att vinkla kameran för att bara få med det absolut nödvändigaste, säger fader Martin Ferenc.

Brister i tekniken

Ett bolag anlitades för att se över möjligheterna för övervakning på de tre mest drabbade områdena på kyrkan. De nämnde att en första ansökan sällan går i genom på grund av tekniska detaljer, men fader Martin köper inte motiveringen från Länsstyrelsen.

– Det känns som om de inte är insatta i ärendet. Skadegörelsen har pågått länge och det är människor som drabbas. Det blir en olustig känsla när man möts av krossade fönster och satanistiska symboler, säger han.

Beslutet upprör

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut:

”Vid bedömning av intresset av kameraövervakning ska särskilt beaktas om övervakningen behövs för att förebygga, avslöja eller utreda brott, förhindra olyckor eller därmed jämförliga ändamål.”

En bedömning som fader Martin Ferenc tycker att kyrkan stämmer in på.

– Det ligger ett rejält uppsåt bakom de här gärningarna och det har pågått sedan juni 2015. Vi har anlitat Securitas som bevakar under vissa tider, men det har inte hjälpt. Utan kameraövervakning är det i princip omöjligt att få fast gärningsmannen, säger han.

Senaste skadegörelsen drabbade kyrkan den elfte juli. Det är 18 gången på 13 månader och det har fört med sig en orolig känsla hos fader Martin Ferenc.

– Varje gång jag är på väg till kyrkan tänker jag på vad som har hänt den här gången. Är det ett krossat fönster eller något annat som jag kommer mötas av? Det är väldigt tråkigt för alla som är involverad i Katolska kyrkan, säger han och fortsätter;

Drabbas ekonomiskt

– Kostnaderna överstiger 100 000 kronor med alla betalningar som det här för med sig.

Gith Nilsson, länsassessor, har varit föredragande i ärendet och ser inte att Katolska kyrkan har rätt till kameraövervakning.

”Länsstyrelsen anser inte att övervakningsområdena för de kameror ansökan omfattar kan anses särkilt brottsutsatta i den utsträckning och på så sätt som avses i kameraövervakningslagen.”

Länsstyrelsens beslut överklagas hos Förvaltningsrätten i Karlstad.

Katolska kyrkan kommer nu att överklaga beslutet då de anser att Länsstyrelsens motivering inte är rimlig.

– Det finns tekniska lösningar för att det allmänna utrymmet inte ska bli utsatt för kameraövervakningen. Som att vinkla kameran för att bara få med det absolut nödvändigaste, säger fader Martin Ferenc.

Brister i tekniken

Ett bolag anlitades för att se över möjligheterna för övervakning på de tre mest drabbade områdena på kyrkan. De nämnde att en första ansökan sällan går i genom på grund av tekniska detaljer, men fader Martin köper inte motiveringen från Länsstyrelsen.

– Det känns som om de inte är insatta i ärendet. Skadegörelsen har pågått länge och det är människor som drabbas. Det blir en olustig känsla när man möts av krossade fönster och satanistiska symboler, säger han.

Beslutet upprör

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut:

”Vid bedömning av intresset av kameraövervakning ska särskilt beaktas om övervakningen behövs för att förebygga, avslöja eller utreda brott, förhindra olyckor eller därmed jämförliga ändamål.”

En bedömning som fader Martin Ferenc tycker att kyrkan stämmer in på.

– Det ligger ett rejält uppsåt bakom de här gärningarna och det har pågått sedan juni 2015. Vi har anlitat Securitas som bevakar under vissa tider, men det har inte hjälpt. Utan kameraövervakning är det i princip omöjligt att få fast gärningsmannen, säger han.

Senaste skadegörelsen drabbade kyrkan den elfte juli. Det är 18 gången på 13 månader och det har fört med sig en orolig känsla hos fader Martin Ferenc.

– Varje gång jag är på väg till kyrkan tänker jag på vad som har hänt den här gången. Är det ett krossat fönster eller något annat som jag kommer mötas av? Det är väldigt tråkigt för alla som är involverad i Katolska kyrkan, säger han och fortsätter;

Drabbas ekonomiskt

– Kostnaderna överstiger 100 000 kronor med alla betalningar som det här för med sig.

Gith Nilsson, länsassessor, har varit föredragande i ärendet och ser inte att Katolska kyrkan har rätt till kameraövervakning.

”Länsstyrelsen anser inte att övervakningsområdena för de kameror ansökan omfattar kan anses särkilt brottsutsatta i den utsträckning och på så sätt som avses i kameraövervakningslagen.”

Länsstyrelsens beslut överklagas hos Förvaltningsrätten i Karlstad.

  • Robert Nilsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.