2016-08-10 06:00

2016-08-10 16:15

"Jag lurade döden"

MOLKOM: Låg klämd under en husvagn i tolv minuter

Den 16 juli klämdes Nicklas Johansson fast under en husvagn på Mangenbadens camping. Tack vare flertalet hjälteinsatser är nu Nicklas med punkterad lunga och krossade revben tillbaka i sin husvagn.
– Jag både kände och hörde hur kroppen gick sönder, säger han.

Det var högsäsong på Mangenbadens camping, kalendern visade sommar och campinggästerna planerade ännu en semesterdag. Men den 16 juli skulle inte gå i lugnets tecken utan skulle istället handla om en kamp mellan liv och död för en av campinggästerna.

– Grannarna höll på att lägga trägolv. Jag hade lovat honom att få upp husvagnen på samma nivå som trätrallen, precis på samma sätt jag hade gjort med min husvagn. Jag gjorde verkligen det som förväntades för att något inte skulle ske, säger Nicklas Johansson.

Gav vika

Det visade sig att husvagnen behövdes sänkas. Nicklas säkrade vagnen och justeringen påbörjades. Höger sida gick som planerat.

– Men när jag skulle sänka vänster sida gav marken vika. Under gräset här är det ren sand. Marken klarade helt enkelt inte av påfrestningen utan vagnen stack i sidled och de ramper vi hade gjort vek sig, berättar Nicklas som hamnade under husvagnen i höjd med hjulaxeln.

Nicklas andning övergick snabbt till hyperventilation och en smärta, som han än i dag har svårt att sätta ord på, spred sig över den klämda kroppen. Vänster sida var till Nicklas fördel vänd nedåt, vilket skulle visa sig vara livsavgörande.

Samtidigt gav sig grannens barn Kasper och Saga ut på en snabb jakt efter hjälp– och visst lyckades de. På bara några minuter hade de samlat ihop ett helt gäng med snabbt agerade campinggäster redo att lyfta den nära två ton tunga husvagnen.

”Kört för mig”

Men lika snabbt gick inte minuterna för Nicklas under husvagnen.

– Jag minns att jag inte kände mina ben, att jag hörde ben krossas och att jag tänkte att om jag inte får hjälp snart så är det kört för mig. Då överlever jag inte, säger Nicklas.

– Jag hörde att han gjorde ifrån sig ett grymtande ljud av smärta och så länge som jag kunde höra det så var jag säker på att han levde, säger Ingela Abrahamsson, Nicklas sambo som hela tiden fanns vid Nicklas sida och med sin hand i hans.

Sagolik tur

1,2, 3 och lyft. I ungefär 12 minuter låg husvagnen över Nicklas innan en samlad grupp av campinggäster hade fått upp den. Ambulans var på plats och påbörjade sitt arbete när räddningstjänsten hade säkrat husvagnen. Nicklas åkte i hög hastighet till Centralsjukhuset i Karlstad. Där rapporterades läget som allvarligt. Flertalet brutna revben kunde konstateras liksom punktering på båda lungorna, en skada i strupen, skada på luftrören och små frakturer på bröstkotor.

– Läkarna berättade snabbt för mig att jag hade haft sagolik tur. Marginalerna är små, hade det varit på vänster sida så hade inte hjärtat klarat av det. Jag lurade döden, säger Nicklas som sedan den 30 juli är hemma från sjukhuset och även tillbaka i sin husvagn med sjöutsikt på Mangenbadens camping.

– Det finns så många hjältar. Alla som på olika sätt hjälpte till att få upp husvagnen, campingvärden, Ingela, räddningstjänsten, sjukvårdspersonalen och personalen på avdelning 6. Vilka människor, säger Nicklas Johansson och fortsätter:

– Man hör sällan att räddnings- och sjukvårdspersonal uppmärksammas för sina insatser, men det är ju de som ska lyftas. Det är ju de som utför mirakel varje dag.

Trots att Nicklas ständigt längtar efter smärtfria dagar så är det inte förrän nu som han förstår att hans liv kunde ha slutat under en husvagn dendär dagen i juli.

– Men jag ville då fan inte dö under en Kabe, ler överlevaren och Cabby-ägaren Nicklas Johansson.

Det var högsäsong på Mangenbadens camping, kalendern visade sommar och campinggästerna planerade ännu en semesterdag. Men den 16 juli skulle inte gå i lugnets tecken utan skulle istället handla om en kamp mellan liv och död för en av campinggästerna.

– Grannarna höll på att lägga trägolv. Jag hade lovat honom att få upp husvagnen på samma nivå som trätrallen, precis på samma sätt jag hade gjort med min husvagn. Jag gjorde verkligen det som förväntades för att något inte skulle ske, säger Nicklas Johansson.

Gav vika

Det visade sig att husvagnen behövdes sänkas. Nicklas säkrade vagnen och justeringen påbörjades. Höger sida gick som planerat.

– Men när jag skulle sänka vänster sida gav marken vika. Under gräset här är det ren sand. Marken klarade helt enkelt inte av påfrestningen utan vagnen stack i sidled och de ramper vi hade gjort vek sig, berättar Nicklas som hamnade under husvagnen i höjd med hjulaxeln.

Nicklas andning övergick snabbt till hyperventilation och en smärta, som han än i dag har svårt att sätta ord på, spred sig över den klämda kroppen. Vänster sida var till Nicklas fördel vänd nedåt, vilket skulle visa sig vara livsavgörande.

Samtidigt gav sig grannens barn Kasper och Saga ut på en snabb jakt efter hjälp– och visst lyckades de. På bara några minuter hade de samlat ihop ett helt gäng med snabbt agerade campinggäster redo att lyfta den nära två ton tunga husvagnen.

”Kört för mig”

Men lika snabbt gick inte minuterna för Nicklas under husvagnen.

– Jag minns att jag inte kände mina ben, att jag hörde ben krossas och att jag tänkte att om jag inte får hjälp snart så är det kört för mig. Då överlever jag inte, säger Nicklas.

– Jag hörde att han gjorde ifrån sig ett grymtande ljud av smärta och så länge som jag kunde höra det så var jag säker på att han levde, säger Ingela Abrahamsson, Nicklas sambo som hela tiden fanns vid Nicklas sida och med sin hand i hans.

Sagolik tur

1,2, 3 och lyft. I ungefär 12 minuter låg husvagnen över Nicklas innan en samlad grupp av campinggäster hade fått upp den. Ambulans var på plats och påbörjade sitt arbete när räddningstjänsten hade säkrat husvagnen. Nicklas åkte i hög hastighet till Centralsjukhuset i Karlstad. Där rapporterades läget som allvarligt. Flertalet brutna revben kunde konstateras liksom punktering på båda lungorna, en skada i strupen, skada på luftrören och små frakturer på bröstkotor.

– Läkarna berättade snabbt för mig att jag hade haft sagolik tur. Marginalerna är små, hade det varit på vänster sida så hade inte hjärtat klarat av det. Jag lurade döden, säger Nicklas som sedan den 30 juli är hemma från sjukhuset och även tillbaka i sin husvagn med sjöutsikt på Mangenbadens camping.

– Det finns så många hjältar. Alla som på olika sätt hjälpte till att få upp husvagnen, campingvärden, Ingela, räddningstjänsten, sjukvårdspersonalen och personalen på avdelning 6. Vilka människor, säger Nicklas Johansson och fortsätter:

– Man hör sällan att räddnings- och sjukvårdspersonal uppmärksammas för sina insatser, men det är ju de som ska lyftas. Det är ju de som utför mirakel varje dag.

Trots att Nicklas ständigt längtar efter smärtfria dagar så är det inte förrän nu som han förstår att hans liv kunde ha slutat under en husvagn dendär dagen i juli.

– Men jag ville då fan inte dö under en Kabe, ler överlevaren och Cabby-ägaren Nicklas Johansson.