2016-08-09 09:32

2016-08-09 12:49

Sandgrundsudden genom åren

UR NWT:S ARKIV

Tack vare slam från Klarälven fick Karlstad sin egen natursköna udde mitt i centrum – Sandgrundsudden. En populär samlingsplats som än i dag bjuder på spännande kultur och en vacker omgivning.

Musik, sport och konst har länge hört Sandgrundsudden till och platsen har i decennier ståt värd för evenemang av alla dess slag. Folk har bland annat sprungit milen i olika lopp, vallfärdat till konserter och tävlat mot varandra i lådbilar.

Även om platsen har gått igenom flera stora förändringar, framför allt miljömässigt, är det mycket som förblivit nästintill detsamma. Götajoggen har till exempel bara gått över till Stadsloppet och Värmlands museum, vars originalbyggnad invigdes redan 1929, står stadigt kvar men med den nyare delen Nyrénhuset som öppnade 1998.

En betydligt större förändring som definitivt inte passerat onoterat är att Sandgrund numer agerar konsthall åt Lars Lerin i stället för restaurang och danspalats. Byggnaden invigdes 1960, men det var inte förrän 20 år efter, under det glada 80-talet, som restaurangen nådde sin topp. Hit kom några av landets allra största dansband och besökarna kunde resa från både avlägsnare delar av Sverige och flera delar av Norge.

År 2003 var det dock dags för dansbanden att tacka för sig för att lämna plats åt Blue moon bar. Det blev lokalernas sista inneboende innan Lars Lerin tog över.

Musik, sport och konst har länge hört Sandgrundsudden till och platsen har i decennier ståt värd för evenemang av alla dess slag. Folk har bland annat sprungit milen i olika lopp, vallfärdat till konserter och tävlat mot varandra i lådbilar.

Även om platsen har gått igenom flera stora förändringar, framför allt miljömässigt, är det mycket som förblivit nästintill detsamma. Götajoggen har till exempel bara gått över till Stadsloppet och Värmlands museum, vars originalbyggnad invigdes redan 1929, står stadigt kvar men med den nyare delen Nyrénhuset som öppnade 1998.

En betydligt större förändring som definitivt inte passerat onoterat är att Sandgrund numer agerar konsthall åt Lars Lerin i stället för restaurang och danspalats. Byggnaden invigdes 1960, men det var inte förrän 20 år efter, under det glada 80-talet, som restaurangen nådde sin topp. Hit kom några av landets allra största dansband och besökarna kunde resa från både avlägsnare delar av Sverige och flera delar av Norge.

År 2003 var det dock dags för dansbanden att tacka för sig för att lämna plats åt Blue moon bar. Det blev lokalernas sista inneboende innan Lars Lerin tog över.

  • Ida Myrin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.