2016-08-06 06:00

2016-08-06 06:00

De nya studentbostäderna klara

KARLSTAD: Inflyttningen pågår i Lecab fastigheters 248 nya lägenheter på Kronoparken

Om några veckor drar terminen i gång vid Karlstads universitet och som vanligt är suget efter bostäder stort bland studenterna.
Ett rejält tillskott är Lecab fastigheters 248 nya studentlägenheter där en del redan har flyttat in.
– Jätteskönt att få en egen lägenhet, säger Niklas Schön.

Forest Hill är namnet på det nya studentbostadsområdet norr om universitetet. Här har Lecab fastigheter byggt två åttavånings- och två femvåningshus med totalt 248 lägenheter.

– Vi har investerat närmare 170 miljoner kronor och har valt att satsa på kvalitet och har lyssnat på hur studenterna vill ha det.

– Lägenheterna som är 20 och 25 kvadratmeter stora innehåller riktiga kök med induktionsspisar och helkaklade badrum som är handikappanpassade, berättar Lecab fastigheters vd Johan Svedlund.

Från 4 600 kronor får man betala i månaden och då ingår el, värme, vatten, bredband och kabel-tv. Och i ett antal av lägenheterna har det redan flyttat in studenter. En av dem är Niklas Schön från Borås som pluggar till högskoleingenjör.

Ville bo själv

– Jag delade tidigare en bostad med en annan student via konceptet Vännerhem. Jag går från 40 till 20 kvadrat, men det känns jätteskönt att få en egen lägenhet. Det är härligt att komma hem från universitet och kunna stänga dörren, säger han och ger lägenhetsstandarden högt betyg.

– Vi släppte de första 150 lägenheterna när de första antagningsbeskeden kom för några veckor sedan och de försvann snabbt.

– Nu i veckan kom nästa omgång antagningsbesked och då släppte vi resterande 100. Det lär nog inte bli några problem att hyra ut dem. Det här är vår första satsning på studentbostäder och det kan bli fler framöver. Vi letar efter mark att bygga på, säger Johan Svedlund.

Och behovet av lägenheter har inte mättats än. Som vanligt är det stort sug efter bostäder bland studenterna i Karlstad. Det säger Mats Hedlund, uthyrningsansvarig på KBAB som har flest studentbostäder.

– I år hade vi drygt 300 stycken, ungefär 20–30 färre än i fjol och alla är bokade. Därför är det väldigt bra att ett lokalt bolag som Lecab fastigheter har byggt så många nya lägenheter. Det förbättrar läget som alltid är tufft kring terminsstarten.

Lättar i höst

– En anledning till bristen på bostäder då är att en del gamla studenter är kvar och sluttentar, men redan i oktober–november lättar det. Då har några hoppat av sina utbildningar och andra har flyttat ihop.

KBAB har efter ett ägarbeslut dragit tillbaka sin bostadsgaranti eftersom man inte kunde hålla den. Men trots det har man inga planer på att bygga fler studentbostäder.

– Däremot satsar vi på att uppföra fler vanliga lägenheter och det ökar omsättningen på bostadsmarknaden.

Forest Hill är namnet på det nya studentbostadsområdet norr om universitetet. Här har Lecab fastigheter byggt två åttavånings- och två femvåningshus med totalt 248 lägenheter.

– Vi har investerat närmare 170 miljoner kronor och har valt att satsa på kvalitet och har lyssnat på hur studenterna vill ha det.

– Lägenheterna som är 20 och 25 kvadratmeter stora innehåller riktiga kök med induktionsspisar och helkaklade badrum som är handikappanpassade, berättar Lecab fastigheters vd Johan Svedlund.

Från 4 600 kronor får man betala i månaden och då ingår el, värme, vatten, bredband och kabel-tv. Och i ett antal av lägenheterna har det redan flyttat in studenter. En av dem är Niklas Schön från Borås som pluggar till högskoleingenjör.

Ville bo själv

– Jag delade tidigare en bostad med en annan student via konceptet Vännerhem. Jag går från 40 till 20 kvadrat, men det känns jätteskönt att få en egen lägenhet. Det är härligt att komma hem från universitet och kunna stänga dörren, säger han och ger lägenhetsstandarden högt betyg.

– Vi släppte de första 150 lägenheterna när de första antagningsbeskeden kom för några veckor sedan och de försvann snabbt.

– Nu i veckan kom nästa omgång antagningsbesked och då släppte vi resterande 100. Det lär nog inte bli några problem att hyra ut dem. Det här är vår första satsning på studentbostäder och det kan bli fler framöver. Vi letar efter mark att bygga på, säger Johan Svedlund.

Och behovet av lägenheter har inte mättats än. Som vanligt är det stort sug efter bostäder bland studenterna i Karlstad. Det säger Mats Hedlund, uthyrningsansvarig på KBAB som har flest studentbostäder.

– I år hade vi drygt 300 stycken, ungefär 20–30 färre än i fjol och alla är bokade. Därför är det väldigt bra att ett lokalt bolag som Lecab fastigheter har byggt så många nya lägenheter. Det förbättrar läget som alltid är tufft kring terminsstarten.

Lättar i höst

– En anledning till bristen på bostäder då är att en del gamla studenter är kvar och sluttentar, men redan i oktober–november lättar det. Då har några hoppat av sina utbildningar och andra har flyttat ihop.

KBAB har efter ett ägarbeslut dragit tillbaka sin bostadsgaranti eftersom man inte kunde hålla den. Men trots det har man inga planer på att bygga fler studentbostäder.

– Däremot satsar vi på att uppföra fler vanliga lägenheter och det ökar omsättningen på bostadsmarknaden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.