2016-08-01 23:16

2016-08-01 23:18

Örsholmsbadet ett minne blott

UR NWT:S ARKIV

Örsholmen är kanske inte den första badplatsen man tänker på när man vill ta ett svalkande dopp. För 30 år sedan var det dock det självklara valet då Karlstads strösta utomhusbad var beläget just där.

I östra delen av Karlstad, dryga två kilometer från centrum, kan man hitta den lite dolda badplatsen vid Örsholmstjärn. Den består av två mindre sandstränder jämte en stor gräsyta med plats för lek och sol. Egentligen är det inte mycket mer än så som erbjuds, vilket kan göra det svårt att tro sina ögon när arkivbilderna visar den stora badanläggningen som dominerade området förut.

Planerna för ett utomhusbad startade redan under sent 30-tal, men det var inte förrän under vintern 1969 man började bygga för att kunna öppna sommaren efter. Med fyra olika bassänger slog man upp portarna den 12 juni 1970.

Örsholmsbadet blev fort ett populärt tillhåll för badälskare men ansågs tappa sin charm när kommunen bestämde sig för att sluta värma upp bassängerna. Antalet besökare minskade med tid efter detta vilket ledde till att man stängde efter säsongen 1989.

I östra delen av Karlstad, dryga två kilometer från centrum, kan man hitta den lite dolda badplatsen vid Örsholmstjärn. Den består av två mindre sandstränder jämte en stor gräsyta med plats för lek och sol. Egentligen är det inte mycket mer än så som erbjuds, vilket kan göra det svårt att tro sina ögon när arkivbilderna visar den stora badanläggningen som dominerade området förut.

Planerna för ett utomhusbad startade redan under sent 30-tal, men det var inte förrän under vintern 1969 man började bygga för att kunna öppna sommaren efter. Med fyra olika bassänger slog man upp portarna den 12 juni 1970.

Örsholmsbadet blev fort ett populärt tillhåll för badälskare men ansågs tappa sin charm när kommunen bestämde sig för att sluta värma upp bassängerna. Antalet besökare minskade med tid efter detta vilket ledde till att man stängde efter säsongen 1989.

  • Ida Myrin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.