2016-08-01 19:41

2016-08-01 19:41

Fritt fram för den badglade

VÄRMLAND: Fortsatt bra badvatten i länet

Augusti månad och den årliga algblomningen närmar sig, men badvatten runt om i länet visar fortsatt bra kvalitet.

Algblomning kan ske under hela året men märks av som mest under juli och augusti. Stilla väder och varma vattentemperaturer passar alger perfekt. Värmlands badvatten har än så länge i år klarat sig undan blomningen. Men det går att bada i vatten även när algblomning pågår, dock rekommenderas det att man inte sväljer vattnet och att duscha efter.

Karlstad kommun drabbades tidigare i sommar av parasiter i vattnet som resulterade i klåda hos många badgäster. Parasiten i fråga är helt ofarlig.

– Parasiterna är inget nytt, det är den höga vattentemperaturen tillsammans med ett lugnt väder som gör att de blir fler, säger Bengt Jonsson från miljöförvaltningen i Karlstads Kommun. Det är inget som ska stoppa badare, utan man kan fortsätta bada i våra vatten, fortsätter han.

Nya vattenprover kommer tas under nästa vecka och då mäts bland annat bakteriemängden i vattnet.

Algblomning kan ske under hela året men märks av som mest under juli och augusti. Stilla väder och varma vattentemperaturer passar alger perfekt. Värmlands badvatten har än så länge i år klarat sig undan blomningen. Men det går att bada i vatten även när algblomning pågår, dock rekommenderas det att man inte sväljer vattnet och att duscha efter.

Karlstad kommun drabbades tidigare i sommar av parasiter i vattnet som resulterade i klåda hos många badgäster. Parasiten i fråga är helt ofarlig.

– Parasiterna är inget nytt, det är den höga vattentemperaturen tillsammans med ett lugnt väder som gör att de blir fler, säger Bengt Jonsson från miljöförvaltningen i Karlstads Kommun. Det är inget som ska stoppa badare, utan man kan fortsätta bada i våra vatten, fortsätter han.

Nya vattenprover kommer tas under nästa vecka och då mäts bland annat bakteriemängden i vattnet.

  • Johanna Lindholm

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.