2016-08-01 06:00

2016-08-01 09:55

Flyger med musik i öronen och kamera i hand

KARLSTAD: Skärmflyger med en motor på ryggen

Du kanske har undrat vad det är som flyger ovanför staden. Någon med en motor och skärm som stillsamt cirkulerar som en hök. Det han flyger är en paramotor och hans namn är Johan Hemberg.

– Jag började för 16 år sen, med en kurs i Åre. Vi var ett gäng arbetskamrater som var intresserade av att testa. Vi fick inte flyga i Åre då vädret var för dåligt. Men vi hade en riktigt bra lärare som inspirerade väldigt mycket till att fortsätta, säger Johan Hemberg, 43 år.

Varför håller du på med paramotor?

– Det är en slags frihet att glida ovanför staden. Tjusningen att fota samtidigt som jag har på mig bra hörlurar med musik och hörselkåpor för att ta bort motorljudet. Det blir väldigt tyst och är en fantastisk känsla.

Vart flyger du?

– Det blir mest här i Karlstad. Jag startar på gamla flygfältet och sen kan jag vara uppe i luften i tre timmar på en tank. Eftersom jag springer i gång så behövs det en bra startsträcka innan jag är iväg.

Hur länge kan man hålla på med paramotor?

– Eftersom jag springer i gång, så får jag nog säga tills benen inte orkar längre. Då får jag sätta dit hjul och ta mig upp med hjälp av dem.

Är det farligt?

– Det är klassat som en risksport, så det är klart att det är det. Men om det är bra väderförhållanden och förbereder sig noga, är det inte farligare än att åka motorcykel. Det är sällan det händer något uppe i luften. Man möter ingen trafik så det är inte direkt risk för någon kollision.

Hur högt flyger du?

– 300 meter är standardhöjden jag flyger på. Men det går att flyga väldigt lågt också, så att man kan nudda fötterna i backen.

Har du fått några reaktioner från folk som ser dig i luften?

– Det är många som vill prova, men kanske inte vågar. De flesta tvekar då de är höjdrädda.

Är det en dyr hobby?

– Det beror på vad man jämför med. Det är billigare än att ha en fin båt till exempel. En begagnad utrustning kan man få för 30 000 kronor och då är den komplett med allt man behöver. Min utrustning som jag har nu är nästan ny, så då blir det såklart dyrare.

Vågar du berätta hur dyr den är?

– Den går på ungefär 100 000 kronor. Men eftersom det är mitt absolut största intresse så vill man uppdatera sig med åren.

Tar du med dig folk upp för att dela upplevelsen?

– Tyvärr finns det bara plats för en. Jag önskar att det gick, för det är en riktigt härlig upplevelse. Det kan hända att jag skaffar en ny utrustning med plats för två senare.

För att få flyga i Sverige måste piloten ha utbildning och en licens från Skärmflygsförbundet eller Paramotorförbundet.

– Jag började för 16 år sen, med en kurs i Åre. Vi var ett gäng arbetskamrater som var intresserade av att testa. Vi fick inte flyga i Åre då vädret var för dåligt. Men vi hade en riktigt bra lärare som inspirerade väldigt mycket till att fortsätta, säger Johan Hemberg, 43 år.

Varför håller du på med paramotor?

– Det är en slags frihet att glida ovanför staden. Tjusningen att fota samtidigt som jag har på mig bra hörlurar med musik och hörselkåpor för att ta bort motorljudet. Det blir väldigt tyst och är en fantastisk känsla.

Vart flyger du?

– Det blir mest här i Karlstad. Jag startar på gamla flygfältet och sen kan jag vara uppe i luften i tre timmar på en tank. Eftersom jag springer i gång så behövs det en bra startsträcka innan jag är iväg.

Hur länge kan man hålla på med paramotor?

– Eftersom jag springer i gång, så får jag nog säga tills benen inte orkar längre. Då får jag sätta dit hjul och ta mig upp med hjälp av dem.

Är det farligt?

– Det är klassat som en risksport, så det är klart att det är det. Men om det är bra väderförhållanden och förbereder sig noga, är det inte farligare än att åka motorcykel. Det är sällan det händer något uppe i luften. Man möter ingen trafik så det är inte direkt risk för någon kollision.

Hur högt flyger du?

– 300 meter är standardhöjden jag flyger på. Men det går att flyga väldigt lågt också, så att man kan nudda fötterna i backen.

Har du fått några reaktioner från folk som ser dig i luften?

– Det är många som vill prova, men kanske inte vågar. De flesta tvekar då de är höjdrädda.

Är det en dyr hobby?

– Det beror på vad man jämför med. Det är billigare än att ha en fin båt till exempel. En begagnad utrustning kan man få för 30 000 kronor och då är den komplett med allt man behöver. Min utrustning som jag har nu är nästan ny, så då blir det såklart dyrare.

Vågar du berätta hur dyr den är?

– Den går på ungefär 100 000 kronor. Men eftersom det är mitt absolut största intresse så vill man uppdatera sig med åren.

Tar du med dig folk upp för att dela upplevelsen?

– Tyvärr finns det bara plats för en. Jag önskar att det gick, för det är en riktigt härlig upplevelse. Det kan hända att jag skaffar en ny utrustning med plats för två senare.

För att få flyga i Sverige måste piloten ha utbildning och en licens från Skärmflygsförbundet eller Paramotorförbundet.

  • Robert Nilsson